O nás

Svetový deň modlitieb žien

Asi v 180 štátoch vrátane Slovenska a Srbska sa v prvý marcový piatok organizuje tradičné ekumenické podujatie - Svetový deň modlitieb (SDM). Každý rok ho pripravujú kresťanské ženy z inej krajiny a pozývajú naň všetkých kresťanov. V súčasnosti je SDM najväčším ekumenickým laickým hnutím vo svete. Témou tohtoročného SDM je Poďte všetko je pripravené a pripravili ho kresťanské ženy zo Slovinska. Svetový deň modlitieb sa vo väčšine našich cirkevných zborov zorganizuje zajtra 1. marca 2019 v podvečerných hodinách.

 

Svetový deň modlitieb žien

 

V niektorých zboroch, zvlášť vo fíliách, či odbočkách, v ktorých nemajú vlastného farára, túto ekumenickú oslavu si prispôsobujú možnostiam farára, ktorý je administrátorom fílie. Tak napríklad v Lugu už včera zorganizovali Svetový deň modlitieb žien a v Erdevíku ho usporiadajú na sobotu, keďže je v oboch týchto našich sriemskych dedinkách administrátorom Ján Vida, farár petrovský. V petrovskom chráme Božom si Svetový deň modlitieb žien pripomenú zajtra o 18.h a texty o Slovinsku budú čítať mamy konfirmandov a mladšie cirkevníčky. Obyčajne sa tento deň spája s čajankou a s čajom sa podávajú aj rôzne pečivá.

 

SDM 2019 v Lugu

 

SDM 2019 v Lugu

 

Svetový deň modlitieb žien je celosvetové ekumenické hnutie, ktoré oslavuje tento deň prvý piatok v marci. Začal sa sláviť v roku 1884 v USA a jeho cieľom je združovať ženy rôznych rás, kultúr a tradícií, rozširovať ich povedomie o iných krajinách a kultúrach, sympatizovať s problémami iných krajín a kultúr a modliť sa s nimi a pre ne. Tohtoročný Svetový deň modlitieb je pripravený ženami zo Slovinska.

V textoch, ktoré sa zajtra budú čítať po celom svete sa uvádza, že je Republika Slovinsko stredoeurópska krajina, ktorá hraničí na západe s Talianskom, zo severu s Rakúskom, zo severovýchodu s Maďarskom, na juhu s Chorvátskom a so zvyškom sveta cez Jadranské more. Zamestnanosť žien dosahuje takmer 65 %, čo je o 8 % menej ako u mužov. Vyše 92 % zamestnaných žien pracuje na plný úväzok. Ženy sú takmer rovnako zastúpené vo verejných službách a školstve, a väčšina pracuje v sektore zdravotníckych a sociálnych služieb, aj keď zarábajú v priemere o 7 % menej ako muži. V rodinách a partnerstvách, kde obaja rodičia pracujú, si starostlivosť o domácnosti a deti zvyčajne delia medzi sebou a pomáhajú aj starí rodičia. Napriek tomu matky ešte vždy nesú väčšie bremeno domácich povinností, ako je nakupovanie, varenie, upratovanie, pranie a pomoc deťom pri domácich úlohách. Slovinské ženy ponúkli aj recept na ich národnú špecialitu Orechovú poticu:

 

Svetový deň modlitieb žien

 

RECEPT – ORECHOVA POTICA

Cesto - 600 g pol. múka, 30 g kvasníc (7 g sušeného droždia), 2-3 dl mlieka, 50 g cukru, 1 lyžička soli, 120 g maslo, 3 žĺtky, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra

Plnka - 500 g mletých orechov, 2 dl mlieka, 120 g cukru, 3 bielka, 1 vanilkový cukor, citrónová a pomarančová kôra

Pripravíme si kvasnice – kvasnice zmiešame s lyžičkou cukru, lyžičkou múky a 1,5 dl teplého mlieka, necháme vykvasiť.

Pripravíme si cesto – múku, citr. kôru a vanilk. cukor dáme do misy, pridáme pripravené kvasnice alebo sušené droždie. Zohrejeme mlieko s cukrom, maslom, soľou a žĺtkami a pomaly nalejeme na múku. Zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho vykysnúť v teplom prostredí.

Medzitým si pripravíme náplň – na pomleté orechy nalejeme teplé mlieko a pridáme vyšľahané bielky.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomučenej doske, naplníme plnkou, zvinieme a necháme ešte odpočinúť na teplom mieste.

Roládu popicháme vidličkou a potrieme mliekom. Pečieme cca 60 min pri 180 °C. Po vychladnutí posypeme roládu pr. cukrom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články