O nás

Ocenená próza Zoroslava Speváka

Banátske kultúrne centrum zajtra napoludnie v Novom Miloševe usporiada 10. Jar Sima Cucića a v rámci nej slávnostne udelia ceny a plakety tohto literáta. Jedným z laureátom je aj náš slovenský vojvodinský spisovateľ pre deti Zoroslav Spevák. Toto vysoké ocenenie získal za najnovšiu knihu Ide T-rex, ktorú vydal pod pseudonymom Zoroslav Jesenský a ide o detskú prózu, ktorou sa Spevák po desaťročí vrátil k detskému rozprávačstvu. Kniha bola prvýkrát predstavená v marci na tohtoročnom Salóne kníh v Novom Sade (má však vročenie 2016) a už vtedy bola povšimnutá. Zaujímavá je tak obsahovo, ako aj svojim nevšedným grafickým riešením a ilustráciami, čo je pri detských knihách veľmi dôležité.

 

Ocenená próza Zoroslava Speváka

 

Porota sa rozhodla jednu z plakiet tentoraz udeliť aj predstaviteľovi menšinovej detskej literatúry. Po odbornej konzultácii so šéfredaktorkou Nového života Zdenkou Valentovou Belićovou, ocenenie udelili Zoroslavovi Jesenskému za knihu Ide T-rex, ktorú vydalo Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca.

Na otázku, či sa zúčastní na slávnostnom udelení ocenenia a čo pre neho ono znamená autor knihy Ide T-rex odpovedá: „T-rex bol názoru, že mám ísť, nuž pôjdem. Mne osobne plaketa ani veľa neznamená, ale T-rex sa teší, nuž sa teším s ním. A je to aj malý prínos mozaike srbsko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti, čo snáď nikdy nie je na škodu."

 

Knihu Ide T-rex ilustroval Michal Souček zo Slovenska

 

Knihu Ide T-rex ilustroval Michal Souček zo Slovenska

 

Zoroslav Jesenký

Ide T-rex do školy

Vybral sa náš T-rex do školy.

Hlava veľká, oči nahnevané, zuby ako píla.

- Chŕŕŕ!

Roztrhám ťa!

Zjem!

Školská taška je veľká, zelená. Reflexná, teda odráža svetlo.

Aby vodiči automobilov a náklaďákov T-rexa zďaleka uvideli. A spomalili. Zastali. Aby T-rex mohol bezpečne prejsť na druhú stranu ulice.

Kráča taška do školy. Obrovská, nafúkaná, ťažká ako skala. Mamina ju chcela odvážiť na malej kuchynskej váhe, ale váha pukla.. Musela použiť väčšiu – tú v kúpelni. Ukázala päť a pol kila! Aj to ju mamina hneď po kúpe vyladila tak, aby vždy ukazoval o kilogram menej.

Posúva sa ťažká taška, akoby samá od seba. Len keď sa lepšie prizrieš uvidíš na nej kopček učesanej hlavy, zboku ručičky a dolu nožičky vo vyumývaných teniskách. Akoby tie končatiny patrili taške. To keď sa pozeráš odzadu. Ak sa pozrieš spredu, nájdeš pod taškou zhrbeného, pridláveného prváčika.

Ide taška do školy. Na nej strašný T-rex. Pod ňou chudák prváčik.

Vlečie prvák školu na ramenách.

A škola mu je ťažká.

Ešte že s ním kráča jeho verný kamarát T-rex.

Ten sa nebojí.

Ten vládze.

Ten je mocný!

Ak škola nebude dobrá, T-rex ju zje!

 

Zoroslav Spevák Jesenský

 

Zoroslav Spevák Jesenský

 

Autor knihy poviedok Prst v nose (1985), detských próz Malí velikáni (1983), Mastené, paprené, solené... (1987), Mám mušku v oku (1989), dramatických diel pre deti Rytieri okrúhleho vola (1989) a i. Zostavovateľ antológie detských poviedok od slov. autorov z Juhoslávie Postavím si palác z palaciniek (1996), viacerých čítaniek a učebníc slov. jazyka pre nižšie triedy základných škôl (Naša reč, 1992; Rozosmiate písmenká, 1995; Veselý domček, 2005 a i.) a autor próz - rozprávok pre deti Bartolomej Kolumbus v Erdeviku (2001) a Starenka Marienka, pes Vlado a chlapci (2006) a Ide t-Rex (2016).

Účastníci X. Jari Sima Cucića si zajtra v Banátskom kultúrnom centri v Novom Miloševe budú môcť obzrieť aj nedávno otvorenú výstavu ilustrácií BIBIANY z Bratislavy.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články