O nás

Chmeľ sa vracia na naše polia

Chmeľ sa v Petrovci a okolí pestoval ešte roku 1891 a táto rastlina výrazne ovplyvnila hospodársky a následne aj spoločenský život. Vďaka nemu mnohé rodiny v priebehu iba pár rokov veľmi zbohatli. Na začiatku XX. storočia v Petrovci sa chmeľ pestoval na takmer 1000 k. j. Žiaľ, po roku 2007 sa takmer úplne vytratil z našich polí a na malých plochách sa zachoval iba v Ústave pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny a v AS Petrovec. Sústava Petrovec najnovšie podniká kroky na revitalizáciu chmeľníc. Nadviazali kontakty s osijeckým pivovarom zo susedného Chorvátska, ktorého väčšinovým majiteľom je už desať rokov Ivan Komak, Slovák z Jelisavca.

 

V minulosti bolo takto

 

V minulosti bolo takto

 

Potom sa chmeľ prestal pestovať a o chmeliarskej tradícii svedčili iba stĺpy

 

Potom sa chmeľ prestal pestovať a o chmeliarskej tradícii svedčili iba stĺpy

 

„My chceme robiť zdravé prírodné eko pivo. Videl som, že je v Petrovci kvalitný chmeľ a máme záujem o spoluprácu," – uviedol pre TV Petrovec Ivan Komak počas nedávnej návštevy AS Petrovec.

„Chmeľ sa oplatí pestovať, ale treba mať kompletnú mechanizáciu. Aby sa kúpa tej mechanizácie oplatila, treba rozšíriť plochy vysadené chmeľom," – vyhlásil po stretnutí s Ivanom Komakom riaditeľ AS Petrovec Rastislav Struhár a dodal, že chcú rozširovať chmeliarstvo a preto hľadajú partnerov. Spolupráca s najväčším pivovarom, ktorý ostal v chorvátskych rukách „Osiječko pivo", by dobre prišla.

 

Na súčasné stavanie chmeľníc možno použiť ľahké kovové stĺpy

 

Na súčasné stavanie chmeľníc možno použiť ľahké kovové stĺpy

 

Majiteľ osijeckého pivovaru, kontroverzný biznismen Ivan Komak, Slovák, ktorý nezapiera svoj slovenský pôvod, robil v Osijeckom pivovare 30 rokov najprv ako pomocný robotník, roku 1992 kúpil najprv 36 percent účastín a po dlhej privatizačnej ságe, ktorá roky bola predmetom mediálnej pozornosti, roku 2007 už vlastnil 92 percent účastín. Zamestnáva dvesto ľudí a ročne uvarí 120-tisíc hektolitrov piva.

Rastislav Struhár plánuje v AS Petrovec výrobu chmeľu rozšíriť na asi 50 ha. O tradícii chmeliarstva na týchto priestoroch a plánoch revitalizácie chmeľníc v príspevku RTV:

 

 

Mladé rastlinky chmeľu sa pri Kulpíne takto rozrastajú

 

Mladé rastlinky chmeľu sa pri Kulpíne takto rozrastajú

 

Ministerstvo poľnohospodárstva Srbska poskytuje podnetné prostriedky na pestovanie viacročných plodín, okrem iného aj chmeľu. Niektorí poľnohospodári tú šancu využívajú a vysádzajú nové chmeľnice. O podmienkach subvencií TU: http://subvencije.rs/biljna-proizvodnja/subvencije-za-podizanje-visegodisnjih-zasada-voca-vinove-loze-hmelja

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články