Pamätníček

Jubileá našich Austrálčanov

Danny Bencik, čiže Daniel Benčík v tomto roku oslavuje dve okrúhle jubileá: narodil sa 8. októbra 1950 v Aradáči a 20. mája 1970 vstúpil na austrálsky kontinent, kde začal svoj nový život. Sedemdesitku teda oslavuje vo svojom druhom domove, v Melbourne, Victoria, Australia. V rovnakom roku 1970 do Austrálie odišiel aj Ján Kulík, slovenský blogger z Austrálie, náš spolupracovník, ktorý v tomto roku tiež oslavuje dvojité jubileum – polstoročie života v Austrálii a 75. narodeniny. O Jánovi Kulíkovi a jeho manželke Božke sa možno dočítať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9499-vo-vetre-juznej-pologule-2. Danny Bencik pri oslave polstoročia života v Austrálii 20. mája 2020 na sociálnej sieti po anglicky napísal: „Dobré ráno Austrália ! V tento deň, pred 50 rokmi, prichádzam do tejto krajiny. Ďakujem ti Bože za všetky požehnania. Ďakujem ti Austrália, že si mi dala nový začiatok, novú bezpečnosť, dobrú príležitosť, rodinu, nových priateľov !!" A dnes oslavujúc sedemdesiate narodeniny zverejnil veselú, ale aj veľavravnú profilovku, na ktorej je množstvo fotografií, ktoré mu iste veľa znamenajú a na ďalšej fotografii je so svojou životnou družkou.

 

Jubileá našich Austrálčanov

 

Jubileá našich Austrálčanov

 

Daniel Benčík sa na cestu do Austrálie vydal keď mal iba dvadsať rokov

 

Daniel Benčík sa na cestu do Austrálie vydal keď mal iba dvadsať rokov

 

Ján Kulík sa 20 rokov zaoberá etymológiou. Jeho texty máme uschované v osobitnom okienku TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/2-uncategorised/5178-nae-mena-a-priezviska.

O priezvysku Benčík Ján Kulík píše:

Juraj Benčík a jeho manželka Anna Ďuricová prišli na Bardáň v máji roku 1786 z Malého Kéreša (Kiškereš). Tu sa im narodil a aj umrel syn Juraj. V apríli 1788. manželia opúšťajú túto osadu a prechádzajú do Aradáča. Jeden z ich potomkov dnes žije v Austrálii. Benčík sa vyskytuje aj v Silbaši a Ľube.

Benčík – vzniklo zo svojho času populárneho krstného mena Benjamín, výklad ktorého najdete v časti „Mená". V konkrétnom prípade sa jedná o jeho deminutív. Priezvisko je rozšírené aj na Slovensku (509x), v okresoch Nitra, Čadca, Levice, Lučenec, Galanta... Na Dolnej zemi ho stretneme medzi Slovákmi v Maďarsku, vo Vojvodine... ale rovnako aj medzi Maďarmi a to hlavne v okolí Subotice, Topole..., kde sa svojho času osadil rad slovenských kolonistov, ba založili aj osadu Bajšu. Tvorili podstatnú čas obyvateľstva mesta Topoľa, osídlili rad okolitých dedín, mestečiek, ba slovenskej kolonizácii sa nevyhla ani Subotica (Szabadka), kde som študoval a býval v ulici Mateja Gupca. V sesudstve som mal rodiny Masarykovú, Benešovú, Čermákovú, Vidličkovú, Krajčovičovú, Halkovú, Benčíkovú, Botkovú... ale po slovenský nevedeli. Všetci boli už Maďari. Postupom času, aj evanjelici v Bajši podľahli maďarskej prevahe, takže dnes ich je už málo. Podobný proces sa nám deje aj v Srieme, menej v Báčke a v Banáte. V Slavónsku sa už končí.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články