Podmienky používania

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

V múzeu Vojvodiny v Novom Sade včera podvečer prezentovali knihu Milana Kolarskeho z Kulpína Sabrana jela i ishrana porodice Dunđerski u Kulpinu početkom XX veka (Súbor jedál a výživa rodiny Dunđerskej v Kulpíne na začiatku XX. storočia). Kniha predstavuje diplomovú prácu mladého gastronóma a v nej sú na úvod spracované dejiny známej statkárskej rodiny Dunđerskej z Kulpína v ďalšej časti autor vysvetľuje pojmy výživa, stravovanie a nutričná hodnota a v pokračovaní sa sústreďuje na zemepisnú polohu, prírodno - antropogénny a turistický potenciál Kulpína a turistické atrakcia muzeálneho komplexu v Kulpíne. Nasledujúca časť čitateľovi približuje výživu vo Vojvodine na začiatku dvadsiateho storočia a osobitná časť je venovaná gastronomickým výrobkom a jedlám v kaštieli Dunđerskovcov na začiatku XX. Storočia. Na včerajšej prezentácii o knihe hovorila autorova školiteľka prof. Dr. Jovanka Popov Raljić a autor.

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Stravovanie rodiny Dunđerskej v Kulpíne

 

Dejiny rodiny Dunđerskovcov autor zaradil na úvod knihy kvôli ľahšiemu pochopeniu doby a života tejto rodiny. Muži v Dunđerskej rodine veľa cestovali a fyzicky aktívne žili, preto bolo nanajvýš dôležité prihliadať na energetický dostatočný prísun živín. Raňajky museli byť výdatné, keďže sa na poli dlho a ťažko pracovalo a organizmus sa vyčerpával. V jedálnom lístku preto boli dosť zastúpené tuky živočíšneho pôvodu a bravčová masť, v ktorej sa jedlá pripravovali. Tiež sa hodne používala biela múka, biely cukor a vajcia. Jedálnemu lístku sa v tejto rodine venúvala náležitá pozornosť, musel byť pozorne zvolený a rôznorodý. Keďže často mávali slávnostné príležitosti a na nich nechýbali početní hostia, osobitná pozornosť sa venúvala slávnostnému jedálnemu lístku. Do neho zaradili rybu, morčacinu, prasacinu, mäso z diviny, syry, taliansky šalát, torty, zmrzlinu, čiernu kávu... Nechýbali ani rôzne exotické jedlá. Zvláštnosťou bolo, že morčacinu podávali s kompótom, rybu a husacinu pomerne často jedávali, radi mali aj slivkové guľôčky, orechové rezance, pirohy s lekvárom, sadlové rožky, makový a tvarohový závin. V jedálnom lístku boli zaradené aj „buchavice české" alebo aj „buchavice s lekvárom". O aké jedlo ide sa však nedozvedáme.

Kniha je tlačená v A-4 formáte, má 150 strán, vydalo ju Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a recenzentkou knihy je Jovanka Popov Raljić. Vydaná je v náklade 300 kusov.

Milan Kolarski sa narodil 31. mája 1988 v Novom Sade, základnú školu Jána Amosa Komenského ukončil v Kulpíne, potom pokračoval na strednej Ekonomickej škole Svetozara Miletića v Novom Sade a na Prírodno-matematickej fakulte v Novom Sade v školskom roku 2011/2012 zapísal základné štúdie na departemente pre zemepis turizmus a hotelierstvo. V roku 2018 obhájil diplomovú prácu, ktorú knižne publikoval a včera ju prezentoval aj širšej verejnosti.

Milan Kolarski ešte v tomto školskom roku pracuje na gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci ako prednášateľ na kuchárskom smere. Už čoskoro však nastúpi na nové pracovisko na cruiser známej talianskej spoločnosti, kde bude angažovaný v kuchyni na jednom zo štyroch poschodí veľkej luxusnej lode.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články