Podmienky používania

Slovenský týždeň v Srbsku

Minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď pricestoval v utorok 28. septembra na návštevu Belehradu, kde predpoludním rokoval s rezortným kolegom Nebojšom Stefanovićom, s ktorým sa večer spoločne v Dome Vojska Srbska zúčastnil na koncerte Vojenskej hudby Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Umeleckého telesa Ministerstva obrany Srbskej republiky Stanislav Binički pri príležitosti Dní slovenskej kultúry v Srbsku. Tam bola tiež nainštalovaná výstava venovaná významnému slovenskému politikovi, zástancovi ľudských práv a humanizmu – Alexandrovi Dubčekovi. Od pondelka dve výstavy zdobia aj priestory slovenského veľvyslanectva v Belehrade: diela slovenských insitných maliarov a umeleckého sklára Jána Zoričáka. Tie výstavy si slovenský minister obrany mal možnosť obzrieť v popoludňajších hodinách, keď na veľvyslanectve Slovenskej republiky odovzdal medailu ministra obrany tretieho stupňa za celoživotné úsilie Michalovi Spevákovi z Petrovca.

 

Foto: ZÚ SR

 

Foto: ZÚ SR

 

Foto: ZÚ SR

 

Foto: ZÚ SR

 

Foto: ZÚ SR

 

V odôvodnení vyznamenania minister Naď uviedol, že ide o Slováka žijúceho v zahraničí a skutočne vzácneho človeka - aktivistu, iniciátora pronárodných aktivít, ktorý stojí za úspechmi komunity Slovákov vo Vojvodine, napríklad za obnovením činnosti Matice slovenskej v bývalej Juhoslávii v roku 1990, či Slovenských národných slávností v roku 1992 a je zakladateľom a predsedom Občianskeho združenia „Slováci a spolužitie", ktoré má na konte mnohoraké projekty vrátane filmových a knižných publikácií o slovenskej komunite vo Vojvodine.

Dni slovenskej kultúry sa rozbehli v pondelok na veľvyslanectve SR v Belehrade, kde predpoludním usporiadali okrúhly stôl na tému Slovenské insitné umenie v Srbsku a popoludní prebiehala koštovka slovenských vín. Tento slovenský týždeň v Srbsku pokračoval aj včera koncertom vojenskej hudby OS SR Banská Bystrica v Niši. Na programe boli diela z tradičného i národného repertoáru Slovenska, ale aj srbská a populárna filmová hudba. Hudobníci nielenže zahrali ale aj po slovensky zaspievali známu slovenskú ľudovú pieseň z oblasti Horehronia Na kráľovej holi. Veliteľom – dirigentom vojenskej hudby je kapitán Mgr. art. Ján Goliaš.

Už dnes sa v Juhoslovanskej kinotéke v Belehrade začínajú Dni českého a slovenského filmu. Podujatie, ktoré spoločne usporadúvajú veľvyslanectvá dvoch krajín potrvá do nedele 3. októbra a milovníkom filmu budú ponúknuté každodenne dva filmy s projekciami o 18,00 h a 20,30 h. Okrem filmov návštevníci si budú môcť obzrieť aj tri výstavy: Storočnica slovenskej kinematografie, výstavu fotografií Dragana Pavlovića České sklo vo variáciách a České dedičstvo UNESCO - Štýl sa nepíše, štýl sa pozoruje.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články