Podmienky používania

IN MEMORIAM – Rastislav Varga

Včera predpoludním na cintoríne v Novom Sade do hrobky uložili urnu s popolom Rastislava Vargu, sólistu baletu Srbského národného divadla na dôchodku. Jeho dlhší boj so zákernou chorobou sa skončil 20. decembra 2021. Kolektív Srbského národného divadla z Nového Sadu komemoračnú schôdzu usporiadal 27. decembra a po spopolnení sa so zosnulým rozlúčila aj najbližšia rodina. Rastislav Varga sa narodil 29. septembra 1955 v Báčskom Petrovci v známej Vargovej rodine. Otec Pavel Varga, úspešný divadelník a novinár a matka Želmíra (rod. Pavlovová z Kysáča), hlásateľka a prekladateľka, naša najstaršia divadelná a filmová herečka, svojim trom deťom od narodenia vštepovali lásku k umeniu. Začiatkom šesťdesiatych rokov, keď sa päťčlenná rodina Vargová presťahovala do Nového Sadu, dvojičky Svetluša a Rastislav tam začínali chodiť do základnej školy a paralelne navštevovali aj hodiny baletu. Pre ich staršiu sestru Vlastu už bolo príliš neskoro začínať s baletom. Dvojičky si čoskoro balet obľúbili a Rastislav si ho zvolil aj za životné povolanie. Aby sa to mohlo stať, všetkému museli predchádzať náročné prípravy. Lebo, k takémuto povolaniu sa môže dopracovať veľmi ohraničený počet osôb a preto je selekcia veľmi ostrá.

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Rastislav Varga ukončil v Novom Sade základnú školu a hudobnú strednú školu. Zároveň navštevoval Divadelnú školu – odbor balet, s ktorým maturoval v roku 1973. V sezóne 1974/75 získal štipendium na desať mesiacov prípravy baletného tanečníka na Leningradskej baletnej škole. Členom Baletného súboru SNP bol od 1. júna 1973, sólistom sa stal v roku 1979 a prvým sólistom, primabaleťákom v roku 1983. Už na absolventskom koncerte ukázal svoj potenciál baletného tanečníka. S kniežacou postavou a zjavom, kultivovanými maniermi, technicky dobre pripravený, partnersky spoľahlivý... stáva sa nositeľom hlavných úloh baletného repertoáru. Sólovú rolu dostal ešte ako študent v balete Vila lutaka v roku 1972 a už v roku 1975 sa dostal k hlavnej úlohe v balete Petar Pan. Predurčený pre lyrické postavy hral princa Siegfrieda (Labutie jazero) v dvoch verziách, s dvoma choreografmi, no potvrdil sa aj v iných žánroch. Viac TU: https://www.snp.org.rs/?p=25901&lang=lat

Rastislav Varga vystupoval po celej SFRJ i v zahraničí (Taliansko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko...).

 

 

Zo SNP odišiel 10. októbra 2009. O dva roky neskôr si zastal aj na petrovskú scénu, keď v roku 2011 hral v Slovenskom vojvodinskom divadle v predstavení Bydlisko režiséra Miroslava Benku.

S manželkou Jelenou, dlhoročnou členkou Zboru Opery SNP má jednu dcéru.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články