Podmienky používania

Kovačická a hajdušická zimná rozprávka

Od zajtra 21. januára a do 21. februára 2022 Nadácia Babka Kovačica a novozaložené Centrum pre digitalizáciu Slovenského insitného maliarstva v Srbsku organizujú v Galérii Babka Kovačica prvú tohtoročnú výstavu Kovačická a hajdušická zimná rozprávka. Na nej predstavia dvoch najstarších maliarov: Jána Bačúra a Evu Husárikovú, ako nositeľov tradičných vedomostí Slovenského insitného maliarstva v Srbsku, a troch najmladších maliarov, ktorí sa osvedčili ako úspešní ilustrátori detských kníh: Vieroslavu Svetlíkovú, Evu Hrkovú a Miroslava Hraška. Výstava zapadá do Roka Kovačice, ktorý odštartovali MOMS Kovačica a Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka hneď v prvý deň nového roku. Na významné jubileum – 220. výročie založenia tejto svetoznámej osady insity budú Kovačičania upriamovať pozornosť počas celého roka, rovnako ako čo počas celého roka budú zároveň aj propagovať svoj jedinečný "brand", svoj maliarsky kumšt, ktorý si iste zasluhuje najvyššie medzinárodné uznanie. To uznanie by sa mohlo dostať od UNESCO a zaradením Slovenského insitného maliarstva zo Srbska na zoznam Svetového nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

 

Kovačická a hajdušická zimná rozprávka

 

Kovačická a hajdušická zimná rozprávka

 

Kovačická a hajdušická zimná rozprávka

 

Kovačická a hajdušická zimná rozprávka

 

Galéria Babka si vlani pripomínala 30. výročie pôsobenia a v tom svojom jubilejnom roku sa spolu so 63 maliarmi zo svojho zoznamu a za podpory lokálnych činiteľov, celomenšinového spoločenstva, štátnych funkcionárov Slovenska a Srbska a mnohých vplyvných osobností vydala pevným krokom na cestu do UNESCO. Na nej treba dláždiť, všetky prekážky odstrániť, vyrovnať ju, označiť smerovníkmi... aby sa ňou hladko kráčalo v oboch smeroch – smerom do sveta a opačne. Zaháľať preto neslobodno. Majiteľ Galérie a Nadácie Babka Pavel Babka chce všetky aktivity, ktoré počas 30 rokov podnikal digitalizovať a tým ich sprístupniť širšej verejnosti. Tieto kroky sú žiaduce na ceste k UNESCO, kam toto maliarstvo ešte pred vyše desaťročím nasmeroval.

Pre túto výstavu, ako pilotný projekt, odborníci na nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska Juraj Hamar, Maroš Červenák a Michal Veselský spracovali tvorbu Jána Bačúra a Evy Husárikovej a Jarmila Pauliková, Vladimír Kuchárik a Pavel Babka spracovali dielo Vieroslavy Svetlíkovej, Evy Hrkovej a Miroslava Hraška. Časť ich tvorby si návštevníci Galérie Babka budú môcť pozrieť do 21. februára 2022, kedy by sa výstava mala presťahovať do galérie Kalab v Bratislave. Viac o výstave TU:

 

 

So želaním s pekným začínať nový rok srdečne pozývajú do Kovačice.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články