Podmienky používania

Brehovčania, komuže to hráte

Skupina Muzička z Bratislavy včera na YouTube zverejnili nový klip s piesňou Brehovčania, komuže to hráte a za 24 hodín klip si pozrelo vyše 2,4 tisíc návštevníkov. Zakladajúci člen Muzičky Tomáš Brunovský, primáš na husliach, ozrejmuje, že ide o ich spracovanie hudby dolnozemských Slovákov s dosť netradičným vizuálom. Po muzike z dolnozemských krážov už vraj dlho poškuľovali, a napokon dozrel čas. Radostne sa vrhli na „brehovské" piesne zo Slankamenských Vinohradov, ktoré podľa neho svojou pentatonickou melodikou nejedného našinca zavejú mysľou do Ázie. Aj harmónia brehovských piesní je podľa neho tiež poriadna exotika.

 

Skupina Muzička

 

Skupina Muzička

 

 

V skupine Muzička majú radi folklór v jeho pôvodnej zemitej podobe, čo najmenej uhladený, zgýčovaný, inštitucionalizovaný, národnobuditeľský...Hrajú slovenské ľudovky od roku 1990, kedy z recesie nacvičených niekoľko piesní – svadobný dar pre ženiaceho sa kamaráta, vznikla ĽH Muzička. Skupinu tvoria: Tomáš Brunovský – husle, Laco Fekete – husle, Ivan Hanula – husle, Martin Brunovský – husľová kontra, Mišo Brdársky – violová kontra a Peter Obuch – basa, basička.

K videu Brehovčania, komuže to hráte zverejnili nasledujúci text: V živote to býva tak, že ľudia žijú kade-tade. Aj Slováci. Celkom dosť ich je na Dolnej zemi a treba povedať, že sú tam už aj dosť dlho. Čo sa týka nás, najsilnejší vzťah máme k širokému okoliu Nového Sadu a ten vzťah nie je nijak akademický: v Kovačici sme odohrali svadbu (a prežili sme), v Iloku sme zažili tancovačku (a behačku), kamaráti sa nám tam zrážajú na bicykloch (a vybíjajú si zuby)... Prosto, vzniklo tam mnoho priateľstiev. Ďakujeme našim filmárom Paľovi Viechovi a Martinovi Jurčimu za spoluprácu. Mimochodom, inšpiráciou pri tvorbe klipu bola pre nich táto surreálna fotka Michala Blaška. Už len ju trochu rozpohybovať a doplniť dobrým jedlom a ešte lepšími kamarátmi. Ozaj, nájdete vo videu vzpierača či holiča?

 

Brehovčania, komuže to hráte

 

A na facebookovom profile Muzičky https://www.facebook.com/muzickaband etnológ Marijan Pavlov z Báčskeho Petrovca takto reagoval na video: „Gratulujem Muzičke na autentickom stvárnení brehovskej muziky... fakt dobré... aj atmosféra bola parádna... ak si dobre spomínam v Brunovskovom dvore. Pozdravujem aj tanečný pár Morongovcov a pozývam Vás na lokálnu analýzu a doladenie tanečných a hudobných detailov priamo na teréne na dolnej zemi vo Vojvodine...Nazdravie, kamaráti, príjemne ste ma potešili.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články