Podmienky používania

Duch slovenskosti v Kovačici

Slovenské národné jedlo bryndzové halušky sa pripráva z múky, zemiakov, bryndze a údenej slaniny a tradične sa podáva na drevených táckach s drevenou varechou. Druhá júnová sobota sa v Kovačici bude niesť v znamení tejto slovenskej špeciality. Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka, Turistická organizácia obce Kovačica a Humanita pre život Spišské Vlachy, v sobotu 10.júna 2017 na nádvorí Miestneho spoločenstva v Kovačici usporiadajú Medzinárodné majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek Kovačica 2017. Galéria Babka Kovačica k tomu duchu slovenskosti pridá ešte duch starodávnosti a v ňom sa budú niesť dve výstavy: výstava omaľovaných drevených podnosov a výstava varešiek.

 

Duch slovenskosti v Kovačici

 

Prvé medzinárodné podujatie, na ktorom družstvá budú súťažiť vo varení a jedení bryndzových halušiek sa začne o 10:00 a prebiehať bude na plató Miestneho spoločenstva Kovačica: Masarykova 67, Kovačica.

O 11:00 v Galérii Babka, Masarykova 65, Kovačica otvoria výstavu omaľovaných podnosov žiakov Francúzskej školy z Belehradu. O hodinu neskôr, teda o 12:00 v Galérii Babka bude vernisáž výstavy omaľovaných drevených varešiek umelcov z Kovačice.

 

FOTO: www.krompachy.sk

 

FOTO: www.krompachy.sk

 

FOTO: www.krompachy.sk

 

Pred rokom, 18. júna 2016, v Krompachoch na Slovensku prebiehali 19. Medzinárodné majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek, z ktorých si víťazný pohár domov do Srbska prinieslo aj Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka z Kovačice vedené predsedom Pavlom Balážom. V tomto roku uvedené stredisko chce ten duch slovenskosti preniesť aj do našej krajiny.

Záštitu nad podujatím prevzali: veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbsku J.E. Dagmar Repčeková, predseda humanitnej spoločnosti Humanita pre život JUDr. Jozef Janíkov a predseda Obce Kovačica Milan Garašević.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články