Slovenské Gymnázium v Báčskom Petrovci

Keď Československo vyznamenalo Teslu

Na recepcii 10. júla 1937 v New Yorku Nikola Tesla dostal od československého vyslanca vo Washingtone Vladimíra Hurbana Rád Bieleho leva prvého stupňa. Bolo to najvyššie vyznamenanie, ktoré pôvodne od roku 1922 udeľovali osobám, ktoré sa osobitne vynikajúcim spôsobom zaslúžili o Československo. Ocenenie bolo odovzdané v deň 81. narodenín veľkého srbského vedca pôsobiaceho v USA. Na oslave bol aj juhoslovanský vyslanec Konstantin Fotić (na fotke vľavo), ktorý Teslovi pri tej príležitosti tiež odovzdal podobné vyznamenanie: Rád Bieleho orla prvého stupňa Juhoslovanského kráľovstva.

 

Foto: Предраг Крејић, Из збирке фотографија Музеја Никола Тесла, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=1262773

 

Foto: Предраг Крејић, Из збирке фотографија Музеја Никола Тесла, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=1262773

 

Keď Československo vyznamenalo Teslu

 

O tejto udalosti obšírne písal denník New York Times zo dňa 11. júla 1937 na 13. strane. Okrem iného v článku sa uvádza: „Správy o objavoch, pomocou ktorých bude možné komunikovať po celej planéte a produkovať rádium v neobmedzenom množstve zverejnil Dr. Nikola Tesla včera na obed v deň jeho osemdesiatych prvých narodenín, na ktorých bol vyznamenaný vysokými oceneniami od juhoslovanskej a československej vlády."

Medzi vzácnymi hosťami na narodeninovom obede bol Konstantin Fotić, vyslanec, neskôr prvý veľvyslanec Juhoslovanského kráľovstva v USA, Vladimír Hurban, vyslanec a neskôr prvý veľvyslanec Československa v USA; Rastko Petrović, prvý tajomník Juhoslovanského vyslanectva v USA; Božidar P. Stojanović, juhoslovanský generálny konzul v New Yorku; J. Nemeck, radca československej legácie, a J. Hajny, úradujúci generálny konzul v New Yorku pre Československo.

Vladimír Hurban, odovzdávajúc Rád Bieleho leva prvého stupňa povedal: „Bratské cítenie nášho československého národa voči vám ako synovi Juhoslávie mi nakladá nie ako povinnosť lež privilégium, aby som vám odovzdal toto vyznamenanie v mene prezidenta nášho národa Eduarda Beneša. " Zároveň Teslovi odovzdal aj diplom potvrdzujúci čestný titul doktora Pražskej univerzity.

Tesla v odpovedi uviedol, že Československo považuje za „jednu z najviac osvietených krajín na svete".

Tesla žil v Prahe v období 1878–1879 najprv ako študent a výskumník na Technickej univerzite, kde v rokoch 1936 a 1937 bol aj hosťujúcim profesorom. Česi si to dodnes veľmi vážia a v Prahe v roku 2014 odhalili najväčší pamätník Nikolu Teslu vysoký 2,5 m a dlhý 4 m. Srbský génius v Prahe má aj park, ulicu a pamätnú tabuľu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články