Slovenské Gymnázium v Báčskom Petrovci

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

Národná banka Slovenska (NBS) a Mincovňa Kremnica podľa svojho emisného plánu na rok 2020 v júni realizovali razenie ročníkového súboru slovenských euromincí pomenovaného Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska. Súbor vydali v náklade 7000 kusov, z čoho 6000 kusov si NBS ponecháva pre vnútorné potreby. Oficiálna sada mincí obsahuje všetkých 8 nominálov a žetón/token, ktorý je z nich najväčší. Žetón je venovaný dvom najúspešnejším žijúcim maliarom kovačickej insitnej školy najstaršej generácie: na jednej jeho strane je segment z obrazu Evy Husárikovej z Kovačice a druhej strany je obraz Jána Bačúra z Padiny. Tento jedinečný počin Národnej banky Slovenska a táto vzácna sada mincí iste pridajú na váhe maliarstvu kovačickej insitnej školy, ktoré sa týmto dostáva o krok bližšie k zápisu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Sada mincí: Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska

 

Nominálna hodnota mincí je 3,88 € a hodnota celého súboru so žetónom je 25,90 €. https://www.euronumis.eu/SADA-2020-Slovensko-BU-Slovenske-insitne-umenie-d21800.htm

Žetóny a krabičky majstrovsky dizajnoval aradáčsky rodák Edvin Zvara, pre ktorého takáto náročná a zvláštna práca bola výzvou, ale aj veľkou skúsenosťou. Ide o spojenie najnovších technológií a inovatívneho dizajnu, čím prispel k atraktívnemu vzhľadu a zároveň vytvoril unikátne umelecké diela so zberateľskou hodnotou.

Na škatuliach je vytlačený kratší text v slovenčine, srbčine a angličtine majiteľa Galérie Babka Pavla Babku, v ktorom uvádza:

Kovačica, mesto v srbskej Vojvodine, je od druhej polovice minulého storočia známa svojím jedinečným štýlom insitnej maľby. Najznámejší naivní umelci pochádzajú z prostredia slovenských prisťahovalcov, ktorí toto mesto založili v roku 1802. Pri príležitosti 150. výročia založenia sa v roku 1952 uskutočnila prvá výstava prác insitných výtvarníkov. Téma výstavy sa rokmi nemení – hovorí o sťahovaní Slovákov na Dolnú zem a hľadá odpovede na otázky: Kto sme? Odkiaľ pochádzame?

Zoznam tvorcov slovenského insitného umenia má dnes 63 mien. Sú to maliari, potomkovia štvrtej, piatej a šiestej generácie slovenských vysťahovalcov. Všetci sa narodili v Srbsku, ich materinským jazykom je slovenčina. Výtvarníci pri tvorbe rozvíjajú svoje myšlienky v archaickej slovenčine. Pozorovatelia ich diel si obrazy prekladajú do vlastného jazyka. Takto výtvarníci slovenského insitného umenia zo Srbska ukazujú svetu, že aj ľubozvučná archaická slovenčina môže byť umeleckým dorozumievacím prostriedkom.

Slovenská menšina v Srbsku už roky chráni svoju identitu prostredníctvom insitného výtvarného umenia. Zároveň sa usiluje o jeho zápis do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Prezentácia súboru mincí bude 1. októbra o 12,00 h v Galérii Babka Kovačica, Masarykova 65 za prítomnosti predstaviteľov Národnej banky Slovenska, veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku a Obce Kovačica.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články