Slovenské Gymnázium v Báčskom Petrovci

11. 11. 2020

Magický dátum 11. november je v tomto roku ešte magickejší, keďže sa stretli dve jedenástky a dve dvadsiatky. Toto vraj z neho robí mimoriadny deň – deň veľkých možností... Blahoželáme všetkým, ktorým sa podarilo pozitívne využiť tú magickosť. V tento deň meniny oslavujú Martinovia a novšie aj Marošovia. Dnešný deň je aj Dňom prímeria v I. svetovej vojne. Je to tiež Deň veteránov, Deň vojnových veteránov, Deň pamäti, Deň pamiatky, Deň červených makov, Deň nezávislosti... 11. november sa totiž v jednotlivých krajinách označuje pod všetkými uvedenými pomenovaniami. Ide o spomienku na ukončenie I. svetovej vojny, resp. podpísania prímeria (11. 11. 1918). Pred 102 rokmi – 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte sa skončila prvá svetová vojna. Stalo sa tak podpísaním prímeria po štvorročnom konflikte plnom krviprelievania a bolesti nielen vojakov, ale aj obetí mimo vojnových bojísk. Dnes o 11:11h sa rozozvučali zvony po celom svete. Hlahol zvonov mal pripomenúť tiež hodnotu mieru a mal byť výzvou na zastavenie vojen.

 

Symbolom Dňa veteránov sa stal kvet vlčieho maku

 

Symbolom Dňa veteránov sa stal kvet vlčieho maku

 

Symbolom Dňa veteránov sa stal kvet vlčieho maku

 

Deň prímeria sa pripomína celosvetovo a v Srbsku ho už niekoľko rokov oslavujeme ako štátny sviatok a je to dňom pracovného voľna. Národné zhromaždenie Srbska ho schválilo na sklonku roka 2011 a oslavovať sa začal v roku 2012. Spomíname a klaniame sa obetiam. Bilancia prvej svetovej vojny: osem miliónov zabitých vojakov a 21 miliónov zranených a zmrzačených. Prvá svetová vojna sa začala 28. júla 1914. Rozpútal ju sarajevský atentát na habsburského následníka trónu Františka Ferdinanda. Po vojne došlo k vzniku nových štátov. Rakúsko-Uhorsko sa rozpadlo a okrem iných vzniklo aj Kráľovstvo Srbov, Chorvátov a Slovincov a Československá republika.

V dnešný deň pred 76 rokmi na gymnaziálnom nádvorí v Petrovci, 11. novembra 1944, bola formovaná XIV. VÚSB. V ten deň z toho miesta vyrazilo 1.200 bojovníkov, mnohí mali iba sedemnásť a po čase sa k brigáde pripojili aj ďalší Slováci – dobrovoľníci, takže ich konečný počet narástol na 2.341.

V tých dňoch 1944, keď sa mnohé mestá a dediny vo Vojvodine v II. sv. vojne už vyslobodili, teda aj slovenské osady, lojálni Slováci sa z vlastnej iniciatívy organizovali a solidárne odchádzali oslobodzovať srbské kraje. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11057-mali-sme-sedemnast-rokov

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články