Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

Slovenská grafika v Srbsku

V Belehrade, v Kultúrnom klube 4 SE Marina, včera otvorili výstavu "Slovenská grafika v Srbsku" na ktorej svoje grafické listy vystavuje 15 našich grafikov počnúc od Pavla Popa, Jozefa Klátika, Pavla Čániho, Michala Kiráľa, Martina Kizúra... až po naše najmladšie grafičky. Ide o diela, ktoré vznikali počas takmer pol storočie, odkedy sa grafikou začali zaoberať prví naši umelci. Na vernisáži sa prihovoril Boris Konček, tretí tajomník Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade, spisovateľ Martin Prebudila prečítal vlastnú báseň Biele ako farba a o výstave širšie hovoril kurátor Vladimír Valentík. Výstava predstavuje prvý pokus tohto druhu historicky zoradiť a prezentovať tento segment súčasného výtvarného umenia Slovákov v Srbsku. Spoluorganizátorom výstavy je Slovenský kultúrny klub z Báčskeho Petrovca a výstava potrvá do 30. júla 2022.

 

Foto: Anna Krašeninina

 

Foto: Anna Krašeninina

 

Foto: Anna Krašeninina

 

V polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia štúdium grafiky v Bratislave ukončili Pavel Pop (1948-2019) a Jozef Klátik (1949) a stali sa prvými grafikmi zo Starej Pazovy, ako aj Vladimír Kardelis (1944) z Kysáča, ktorý zostal žiť a pracovať ako ilustrátor v Bratislave. Do tej prvej – podmienečne povedané – generácii grafikov patria o niečo mladší výtvarníci vyškolení v Belehrade: Pavel Čáni (1953), Michal Kiráľ (1955- 1995) a Martin Kizúr (1957), ktorý už tridsať rokov žije v Austrálii. Do druhej generácie slovenských grafikov patrí Zdenka Marija Madacká (1967), ktorá vyštudovala umenie v Kanade, Vesna Opavská (1976), ktorá ukončila štúdium grafiky v Belehrade a skupina grafikov – absolventov Akadémie v Novom Sade: Jana Vierg (1975), Milan Grňa (1979), Daniela Marková (1980) a Martina Karavla-Hloda (1980), ako aj posledná výtvarníčka vzdelaná v Bratislave Marina Čáni (1981). Najmladšia generácia výtvarníkov, štúdium grafiky absolvovala na Akadémii v Novom Sade: Ana Andrejić (1991), Alena Klátiková (1991) a Emília Valentíková Labátová (1992).

 

Slovenská grafika v Srbsku

 

Slovenská grafika v Srbsku

 

Slovenská grafika v Srbsku

 

V rámci slovenskej menšinovej kultúry v Srbsku je teda výtvarné umenie v médiu grafiky zastúpené takmer pol storočie. Pri výrobe grafiky sa využívajú všetky techniky hĺbkotlače, ktoré sú obzvlášť rozšírené so staršími umelcami, ale aj kníhtlač, dokonca aj litografia. Na druhej strane, mnohí umelci mladšie generácie sa venujú najmä digitálnej tlači. Uvádza Vladimír Valentík v katalógu k tejto výstave.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články