Slovenské insitné umenie zo Srbska - Slovenský jazyk

Vitaj doma, brate!

Známa slovenská kapela Horkýže Slíže má nový letný hit Tvojho brata brat má brata. Ide o skladbu k filmu Vitaj doma, brate! slovensko-českého režiséra Petra Serge Butka. Prvýkrát tento profesionálny herec a režisér prišiel do Petrovca pred 23 rokmi a odvteda pravidelne navštevoval dolnozemských Slovákov. Počas letných dovoleniek sústavne pracoval a stále pracuje s tunajšími divadelnými ochotníkmi a zanietencami. Plody tejto dlhoročnej snahy by sa čoskoro mali zviditeľniť aj v profesionálnej filmovej produkcii. Premiéra filmu sa už netrpezlivo čaká a to nielen v Petrovci, kde sa dej odohráva, ale aj na Slovensku, kde sa skladba Tvojho brata brat má brata za iba pár dní stala hitom a zvučne otvára cestu k divákom a úspechu filmu.

 

Vitaj doma, brate!

 

Vitaj doma, brate!

 

Horkýže Slíže majú svoj rozpoznateľný štýl a ich najnovší hudobný kokteil funguje skvele, už pár hodín od zverejnenia mieri na vrchné priečky slovenských Youtube trendov a je skvelou pozvánkou do kina. "Vo filme budete počuť ľubozvučnú slovenčinu, takú, aká bola pred tristo rokmi. Dedina Bački Petrovac je zakonzervovaný slovenský ostrov na Balkáne, čo má v sebe akési exotické čaro... A robia tú najlepšiu klobásu a pálenku na svete," prezradila herečka a producentka filmu Petra Polnišová. Viac TU: https://m.hudba.zoznam.sk/spravy/30-06-2022-horkyze-slize-maju-novy-letny-hit-vypocujte-si-skladbu-k-filmu-vitaj-doma-brate/?fbclid=IwAR39fISD9IJjCviUkjiaKjd4Rv5kWqs60oxILDHDGHb3sNzo-8NKJlAZh7k

Petra Polnišová zároveň stvárňuje jednu z hlavných postáv. Vo filme účinkujú profesionálni i domáci ochotnícki herci a herečky: Anna Šišková, Marína Dir, Vlado Černý, Miroslav Babjak, Jaroslav Valentík, Ján Sklenár, českí herci Martin Hofmann a Filip Rajmont, srbský herec Radoje Čupić a ďalší.

Po boku kapely Horkýže Slíže sa populárna herečka Petra Polnišová predstavila aj vo videoklipe, ktorý už má takmer 300-tisíc prehratí. Ďalšou hviezdou klipu i samotného filmu, ktorého premiéra je naplánovaná na štvrtok 18. augusta, je herec Robo Jakab. Autormi skladby sú Horkýže Slíže.

 

 

Režisér Peter Serge Butko je tiež autorom scenára filmu Vitaj doma, brate! Titulok filmu sú vlastne slová, ktorými režiséra Petra (Péru) rok čo rok vítali (s príslovečnou dolnozemskou srdečnosťou) petrovskí kamaráti, v prvom rade divadelníci, ktorí si ho tak trochu privlastnili a zaradili medzi svojich bratov. Počas svojich letných dovoleniek Butko mal možnosť v Petrovci dobre spoznať tunajší ľud a ich náturu. S divadlom VHV a petrovskými amatérmi nacvičil viaceré veľmi úspešné divadelné predstavenia a realizoval zaujímavé projekty...Vždy je to niečo nové, niečo iné, niečo atraktívne... Za dve desaťročia vôkol seba zhromaždil schopný tím, pozostávajúci predovšetkým z mladých, chtivých ľudí, ochotných pracovať zdarma. Viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10660-butko-a-kafkov-proces-v-petrovci?fbclid=IwAR3ur-mZAqqRhalwWYyA7KDc1afpQDJ23KTtgg7CHODRGmBK6JWrcjLgddU. O našej rovine a našskej mentalite, vyrobil so skupinou mladých ľudí divadelné predstavenie a tiež aj dokumentáro-hraný film Óda na rovinu. Režisér a autor scenára Peter Serge Butko týmito slovami zdôvodnil inšpiráciu pre scenár: „...leto tu ponúka také pravdivé farby, paprikou počnúc a premenlivou farbou Dunaja končiac. A nárečie? Je pre mňa bohatstvo. Ako Slovák, dávam hold úprimnosti petrovského nárečia, bez ktorého by naše predstavenie nebolo úplné..."

Nárečie, balkánsky temperament a zmiešanina srbsko-slovenských dialógov sú prítomné aj vo filme Vitaj doma, brate! Ide o komédiu. V snahe čo lepšie ozrejmiť situáciu pred, počas a po nahrávaní filmu Butko zverejnil na facebookovej stránke https://www.facebook.com/vitajdomabrate niekoľko kratších, výstižných a nanajvýš vtipných textov, ktorými chce zaujať budúcich divákov, ale zároveň aj akoby zdôvodniť svoje rozhodnutie výroby komédiu. Uvádzame prvé tri texty pomenované Klebety 1,2 a 3.

 

Vitaj doma, brate!

 

Klebety 1 : Pred rokom sme (po roku práce na scenári) začali točiť v Báčskom Petrovci v Srbsku môj prvý celovečerný hraný film. Jediné čo sme mali profesionálne bol ostrič, asistent kamery, videooperátor, skriptka, asistent réžie, pár hercov zo Slovenska, kamerovú techniku a 2 filmové stoličky pre režiséra a skriptku (to aby sme ako pravý film aspoň trochu vyzerali). Scenár bol stále živý a zbytok štábu bol poskladaný z amatérov a dobrovoľníkov, ktorí sa tak isto ako aj režisér a kameraman s natáčaním hraného filmu stretli po prvý krát. A pretože nás bolo málo, bolo často niekoľko funkcií členov štábu kulminované do jednej osoby. A pretože aj to sa neustále menilo, nebola šanca si každý deň pamätať aktuálne mená členov v daných funkciách. Takže režisér neustále pokrikoval "Je tu niekto, kto by mohol...". :-@ Niekto sa stalo magickým slovom celého natáčania Tak sa začala jazda na tigrovi, ktorá trvala 45 dní a nocí. Celé sme to držali v tajnosti, aby sme nemali hanbu, keby sa to náhodou nepodarilo. Film mal v tej dobe pracovný názov Petrovskí chlapci, po srbsky Petrovački klinci. Takže od dnešného dňa vás budeme 45 dní zásobovať klebetami a zákulisnými fotkami ako taký návrat v čase pred rokom...(Peter Serge Butko)

Klebety 2: V Petrovci sa rozpráva mixom slovenských nárečí (starých skoro 300 rokov) a celé je to strihnuté nemeckými, maďarskými a predovšetkým (pochopiteľne) srbskými výrazmi. Starým ženám (babky, starké...) sa nepovie inak ako "mamička". Drzejšia, mladšia generácia ich občas volá "batmani". Pretože keď oblečené v niekoľkých čiernych sukniach, s čiernymi šatkami na hlave jazdia na starých bicykloch po Petrovci, bývajú aj nebezpečné. Keď ich na bicykli predbiehate, nikdy neviete ako zareagujú, kam skrútnu, na ktorú stranu zoskočia z bicykla... Dostať takú mamičku na natáčanie, aby hodiny čakala a potom prirodzene zahrala sama seba je takmer nemožné. Preto sme na takúto postavu pri natáčaní mali dubléra. Ján Bohuš aka Kinez. Kinez (po srbsky Číňan), ho volajú asi preto, že má oči o 2 milimetre ďalej od seba (na rozdiel od ostatných Petrovčanov). Na mamičky je vyslovený špecialista aj preto, že je to "pravý Petrovčan". Vie o Petrovci všetko a mamičky má výborne prečítané, veď ich pozoruje od detstva Má svoj vlastný kostým a mamičky hrá už roky. Avšak nielen mamičky. Kinez je jedným z autorov námetu a spoluautorom scenára k nášmu filmu VITAJ DOMA BRATE. Má metalovú kapelu SEDLIACKA KRV a veľkú motorku. Na konci jedného natáčacieho dňa štábom otriasla správa, že sa Kinez zle vybúral na motorke a skoro sa zabil. Nastalo zdesenie. Po chvíli prišla správa že je v poriadku, ale že motorka je kaput. Kinez mal vo filme okrem mamičky roztočenú aj inú postavu a k tomu bol vedúci stavebnej čaty, ktorá podliehala nášmu architektovi. Niektoré lokácie sa pre film museli aj stavebne upravovať, takže bol nenahraditeľný. Keď ho v noci priviezli na štáb do divadelného klubu, zmohol sa režisér iba na vetu: "Je mi jedno ako to urobíš, ale zajtra hráš aj ty, aj tá motorka". Kinez zbledol ešte viac ako bledý prišiel a nepovedal ani slovo. Režisér hneď dodal: "A som rád že si živý, brate". Nevieme dodnes ako to urobil, ale Kinez i motorka boli doobeda na sete funkční a bez akejkoľvek stopy po ich nočnej deštrukcii. Takže Kinez, vďaka za statočnosť, brate! (Peter Serge Butko)

Klebety 3: Stalo sa to už pred 23. rokmi. Keď režisér filmu Peter Serge Butko (tú dobu už žijúci v Čechách) po prvý krát prišiel do Petrovca. Miestni ľudia ho začali oslovovať „Péro". Bolo im čudné, že sa pri tom režisér tvári, ako by mu to bolo nepríjemné. A naozaj mu to príjemné nebolo, čo dal v zápätí najavo. Predstavte si, že idete po petrovskej ulici, pred krčmou Viktória stojí krčmár Albert a kričí na vás na celú ulicu: „Zdravo péro!". Režisér večer nabehol do krčmy s otázkou - že čo to má znamenať? Krčmár mu vysvetľuje, že Péro je po srbsky domácka verzia mena Peter. Ako po česky Jana volajú Honzo, alebo po slovensky Jozefa volajú Dodo. Tu im režisér vysvetľuje, že v českom jazyku je to slangové pomenovanie pánskeho prirodzenia. Že mu to nie je príjemné, nech ho radšej volajú jeho menom, teda Peter. Dobre, brate, ukľudňujú ho všetci pri šanku vrátane prítomného poštára a venujú sa ďalej klebetám a popíjaniu Rubinovho vinjaku (ešte o ňom bude v klebetách reč).

Na druhý deň je v dedine trh, všade plno ľudí (havne postaších), režisér s taškou plnou zeleniny prechádza ulicou. Na bicykli okoloidúci poštár z druhej strany ulice na plnú hubu zdraví režiséra: „Zdravo Péter". Celá ulica sa otáča a režisér bledne. Dolnozemská melodika a spodobovanie okamžite vyrobili z jeho mena slovo „péder". To je nepekný srbský slangový vulgarizmus pre homosexuála. „Jebne ma!" hovorí si režisér a večer v krčme, keď sa všetci zase zišli pri vinjaku, režisér rezignovane oznamuje že sa radšej vraciame naspäť k menu Péro. A tak to zostalo dodnes.

Keď na natáčanie nášho filmu VITAJ DOMA BRATE prišla česká skriptka Gábina a počula že režiséra všetci volajú Péro, skoro sa pošťala od smiechu. A začala si to užívať. Vždy keď hľadala režiséra, pokrikovala po sete: „Neviděli jste někde moje péro? Péro moje kde jsi? Můžu tě políbit, péro moje? Dostaneš po hlavě péro moje!"... Zvlášť vtipné bolo sledovať českých členov štábu, alebo náhodných českých pozorovateľov, ktorí sa občas okolo natáčania ochomietli. „Hele, nějaká divná, potetovaná bába tam hledá své péro...."

V Srbsku si napokon zvyknete na rôzne veci. Aj na to, že slovné ekvivalenty pánskeho, či dámského prirodzenia tvoria emotívny náboj každej druhej vety (ak nie aj každej prvej)." Píše Peter Serge Butko.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články