Veľká noc v Kulpíne

Veľká noc v Kulpíne – Uskrs u Kulpinu

Víno je poézia vo fľaši - Robert Louis Stevenson, spisovateľ
 
Veľká noc v Kulpíne – Uskrs u Kulpinu
 
Štvrté podujatie Spolku vinárov a vinohradníkov v Kulpíne Veľká noc v Kulpíne sa usporiada vo Veľkonočnú nedeľu 4. apríla t. r. v priestore Poľnohospodárskeho múzea.
 
foto
 
www.muzejvojvodine.org.rs
 
Podujatie má medzinárodný ráz a zúčastnia sa ho výrobcovia vín zo Srbska, Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Chorvátska. Vlani bolo v súťažnej časti až 94 vzoriek vína a 30 vzoriek domácich klobás, ktoré hodnotili najeminentnejší odborníci. Konkurencia súťažných vín bola veľmi silná a najviacej bolo vzoriek v kategórii bielych vín.
 
Náplň podujatia v tomto roku bude doplnená výstavou veľkonočných koláčov a súťažou žiakov Základnej školy Jána Amosa Komenského v Kulpíne vo vyfarbovaní kraslíc. Žiaci v krojoch budú tiež vítať hostí na vchode do kaštieľa a každému dávať vyfarbené vajíčko.
 
Bude tu i výstava náčinia používaného vo vinárstve a exkluzívna výstava štýlového nábytku, ktorej vernisáž na túto príležitosť chystá Múzeum Vojvodiny.
 
Predpoludňajšie slávnostné Bohoslužby tiež zapadajú do obsahu podujatia. Svojim angažovaním ho aj v tomto roku podporia spolky a združenia: Spolok kulpínskych žien, KUS Zvolen, kulpínski poľovníci, rybári, škola a ostatní občania.
 
„Víno je vec obdivuhodne vyhovujúca človeku tak zdravému, ako aj chorému - Podávané však v správnej miere podľa stavby jednotlivca.“ Tento výrok vyslovil v dávnej minulosti otec medicíny Hipokrates a keďže ho dodnes citujú, to je azda aj zárukou jeho pravdivosti.
 
Vino je proizvod izvanredno prilagodjen čoveku
 
Četvrta manifestacija „Uskrs u Kulpinu“ i ove godine će u dvorcu Dundjerskih u Kulpinu okupiti poznavaovce i ljubitelje vina i kulena iz naše zemlje i inostranstva. Ove godine manifestacija će biti bogatija i raznovrsnija a posebno tu treba naglasiti otvaranje izložbe stilskog nameštaja, koju priprema Muzej Vojvodine.
 
Povodom Uskrsa, koji će se ove godine slaviti kako po Julijanskom tako i Gregorijanskom kalendaru 4. aprila, Udruženje vinara i vinogradara iz Kulpina u Uskršnju nedelju u dvorcu Dunđerskih, organizuje manifestaciju "Uskrs u Kulpinu", odnosno ocenjivanje najboljih vina i kulene i njihovu degustaciju. Osim iz Srbije biće tu vina iz Slovačke, Madjarske, Češke i Hrvatske, dok će svoje domaće kulene predsaviti proizvođači iz ovdašnjih slovačkih sredina. Posle svečane dodele priznanja i diploma slediće degustacija vina i kulena.
 
Po rečima predsednika Udruženja vinara i vinogradara iz Kulpina Mihala Dovičina 27. i 28. marta u Kulpinu u lovačkom domu će se vršiti prijavljivanje za takmičenje i prikupljanje uzoraka vina i kobasica. Medjunarodna komisija, koju će činiti vrhunski stručnjaci i enolozi, prikupljene uzorke će ocenjivati u sredu 31. marta a svečana dodela medalja i diploma će se izvršiti centralnog dana manifestacije, u Uskršnju nedelju 4. aprila 2010.
 
Kao lek, vino su koristili i antički narodi o čemu svedoče brojni zapisi. Hipokrat, otac medicine zapisao je : “ Vino je nešto što je izvanredno prilagođeno čoveku, ako mu se i u zdravlju i u bolesti daje s razlogom i u pravoj meri, prema ustrojstvu pojedinca.”

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články