Veľká noc v Kulpíne

Čaroslovník

Čaroslovník – kniha, ktorá originalitou grafického riešenia obálky na prvý pohľad osloví snáď aj toho náročného čitateľa. V dlhom rade písmen bez medzier sa ukrývajú názvy všetkých jednotlivých článkov. Keď po knihe siahnete a vezmete ju do rúk, oduševnenie bude ešte väčšie. Obálka knihy je totiž zvláštne urobená, prsty vám do nej budú viaznuť a pod prstami pocítite príjemnú hladkosť papiera. Keď knihu otvoríte, bohatý kolorit ilustrácií a sympatických postavičiek dokáže očariť nielen malého, ale aj dospelého. Je to dobrá „návnada", ktorá pošteklí zvedavosť a prinúti nakuknúť aj do textov. Keďže sú oni nie veľmi dlhé a písané sú dosť veľkými písmenami, do čítania sa dá aj ten, čo čítanie nemá veľmi rád. A presne to chceli dosiahnuť autor textu Ján Žolnaj a ilustrátor Ďula Šanta. „Jeden čarbal, druhý čmáral..." aby sa deťom páčilo, aby si knihu opakovane chceli pozrieť, pri čítaní sa aj zasmiali a po prečítaní niečo sa aj naučiť.

 

Čaroslovník

 

Ďula Šanta a Ján Žolnaj

 

Ďula Šanta a Ján Žolnaj

 

Seriál Čaroslovník Jána Žolnaja už mnohí poznajú z televíznej relácie RTV Vojvodina 2, kde sa už roky autor snaží vtipným a deťom blízkym spôsobom vysvetliť význam jednotlivých slov. Na základe tých vzdelávacích relácií vznikla aj kniha Čaroslovník, ktorá tiež chce poučiť a do ktorej Ján Žolnaj zaradil humorné príbehy o význame jednotlivých slov, ktoré v knihe zoradil abecedným poriadkom. Tak sa prvý príbeh menuje Absurdnosť, druhý Baobab, tretí Celzius, štvrtý Čivava...a posledný, tridsiatyprvý príbeh má titulok Žonglér. Ku každému textu Ďula Šanta pridal zodpovedajúcu ilustráciu.

 

Čaroslovník

 

Čaroslovník

 

Čaroslovník

 

Za posledným príbehom nasleduje text o Čaroslovníku a jeho autoroch. V ňom sa uvádza, že ho vymysleli dvaja chalani, podobní hlavným postavičkám v príbehoch: Mišovi a Paľovi – Ján Žolnaj a Ďula Šanta. Obaja sa vraj narodili v malých dedinách, jeden v Kovačici, druhý v Báčskom Petrovci. Stretli sa však v rozprávkovom Novom Sade, pri chutnej citronáde a rozhodli sa čarovať spolu. V poznámke na záver uviedli, že ak sa vám ich mágia páči, môžete im písať na čaroslovný email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Knihu vyšla v Novom Sade na sklonku roka 2019 v náklade 500 výtlačkov a vydal ju Komar Kovačica.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články