Veľká noc v Kulpíne

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

Komorný zbor Musica viva a jeho umelecká vedúca Mariena Stankovićová Kriváková boli na XXV. Slávnostnom zasadnutí Zhromaždenia Matice slovenskej v Srbsku ocenení osobitnými uznaniami za úspešnú a dlhoročnú umeleckú činnosť. Slávnostné zasadnutie prebiehalo v rámci Slovenských národných slávností 2021, na ktorých zbor svojim spevom tentoraz otvoril tri podujatia: Zhromaždenie MSS, prezentáciu nových kníh dolnozemských autoriek a stretnutie učiteľov. Predtým vystúpil aj na programe K storočnici Spolku petrovských žien a tiež na tohtoročných Predslávnosťových dňoch v Kulpíne (PDvK). Pozvania neodmietal, kde ho pozvali, tam išiel. A tak už dvadsať rokov spevom ozvláštňoval mnohé podujatia, pričom veľa dával a málo žiadal. Počas svojho dvadsaťročného pôsobenia bezpochyby mal svoje plné opodstatnenie v mozaike kultúrneho života vojvodinských Slovákov. Jeho dirigentka dve desaťročia vynakladala veľké úsilie na afirmácii zboru, rozšírení repertoára, zabezpečení finančných prostriedkov... Pracovala tiež 31 rokov v Základnej škole Jána Čajaka, kde od začiatku a do odchodu do dôchodku nacvičovala aj žiacky chór.

 

Komorný zbor Musica viva na PDvK 2021 v Kulpíne (Foto Juraj Spevák)

 

Komorný zbor Musica viva na PDvK 2021 v Kulpíne (Foto Juraj Spevák)

 

Mariena Stankovićová Kriváková (Foto Martin Pucovský)

 

Mariena Stankovićová Kriváková (Foto Martin Pucovský)

 

Komorný zbor Musica viva vznikol roku 2000 v rámci MOMS Petrovec a vlani oslávil dvadsaťročnicu pôsobenia. Pri príležitosti okrúhleho jubilea zbor vydal knihu Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva, ktorá nedávno vyšla tlačou a ktorej redaktorom je Jaroslav Čiep. „Zborový spev má na Dolnej zemi medzi vojvodinskými Slovákmi dlhú tradíciu. Musica viva túto tradíciu zachováva a prenáša do budúcnosti. Moderná doba nevytriedila zborový prednes, ale ho oživila novými prednesovými prvkami, ako je zvláštna vokálna technika obohatená rôznymi zvukovými efektmi, pohyb a ďalšie scénické prvky. Musica viva je zbor založený na tradičnom spôsobe predvedenia, ale sa snaží výberom repertoára vykročiť za novými trendmi," píše v knihe Mariena Stankovićová Krivákova.

Zbor najprv pôsobil ako miešaný, neskôr bol ženský a v poslednom desaťročí je znova miešaný zbor počítajúci zo 15 členov. Založila ho a dodnes ho vedie dirigentka a umelecká vedúca Mariena Stankovićová Kriváková.

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Dvadsať rokov Komorného zboru Musica viva

 

Počas svojho 20-ročného pôsobenia Komorný zbor Musica viva vystupoval v Petovci, Hložanoch, Kulpíne, Pivnici, Selenči, Báči, v Báčskej Palanke, Kysáči, Novom Sade, Vrbase, Sente, Starej Pazove, Šíde, Lugu, Kovačici, v Padine, ale aj v okolitých štátoch, z čoho po jedenkrát v Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku a vyše 10-krát v Slovenskej republike. Repertoár zboru tvoria skladby slovenských, srbských i svetových autorov. Keď ide o žáner, sú to úpravy ľudových piesní, umelecká hudba, chrámové piesne a zábavná hudba. „Repertoár je od samých začiatkov pôsobenia zboru vo veľkej miere ovplyvnený kultúrnymi podujatiami, ktoré sa organizujú v našom vojvodinskom prostredí a ktoré často svojou náplňou podporujú zachovanie slovenskej kultúry na týchto priestoroch," uvádza sa v knihe, kde tiež píše, že podnet na založenie zboru prišiel z MOMS v Báčskom Petrovci, ale aj z Matice slovenskej na Slovensku, ktorá každoročne organizovala semináre pre dirigentov zborov. Na tieto semináre boli pozývaní aj hudobní pedagógovia z Vojvodiny.

Za 20 rokov pôsobenia zbor uskutočnil vyše 320 vystúpení na rôznych kultúrnych podujatiach v našom štáte a v zahraničí, nacvičil 230 zborových skladieb, realizoval 11 zájazdov na Slovensko, vydal dve cédečká – prvé v roku 2004 a druhé v roku 2007. Prvé obsahuje 23 piesní a druhé 16.

Zbor svoje pôsobenie obohatil spoluprácou so zbormi z Vojvodiny, predovšetkým z našich slovenských prostredí, ale aj so speváckymi telesami na Slovensku. Táto spolupráca sa vyvíjala najmä vďaka manifestácii Stretnutie slovenských zborov z Vojvodiny, ktorú Musica viva založila v roku 2008. Najnovšie, v roku 2021 založil aj Detský hudobný festival Na krídlach piesní, ktorý prebiehal v júny a v Petrovci zhromaždil deti z početných našich prostredí.

„A v práci pokračujeme... Hudba sa zrodila s človekom a je jeho živelnou potrebou od samých začiatkov a bude ňou i v budúcnosti. Komorný zbor Musica viva sa bude snažiť, aby aj naďalej prispieval k vytváraniu nových hudobných podujatí, ktoré pohládzajú dušu a vracajú vieru v pekné a ušľachtilé," píše Mariena Stankovićová Kriváková.

Svojím jedinečným prínosom k našej kultúre by si Komorný zbor Musica viva iste zaslúžil väčšiu inštitucionálnu starostlivosť a podporu, aby sa jeho hlas a špecifický prednes nestratili z nášho kultúrneho kontextu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články