Veľká noc v Kulpíne

XVI. Deň kysáčskej sármy

Spolok kysáčskych žien, ktorý si v tomto roku pripomína storočnicu činnosti, v nedeľu 5. septembra 2021 usporiadal XVI. Deň kysáčskej sármy. Podujatie tentoraz prebiehalo v Poľovníckom dome Bažant v Kysáči. S predajom sármy a koláčov, o ktoré stále vládne veľký záujem, sa začalo už predpoludním. Veď, kysáčska sárma je už chýrečná a stáva sa opravdivým tamojším lokálnym brandom. Deň kysáčskej sármy, ktorý si Spolok kysáčskych žien vedený predsedníčkou Ľudmilou Berédiovou Stupavskou pred šestnástimi rokmi zaznačil do kalendára pravidelných podujatí, v septembri do Kysáča priláka početných labužníkov. Sárma pečená v sedliackej peci je skutočne opravdivou špecialitou.

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Foto Ondrej Benka

 

Spolok kysáčskych žien pre túto príležitosť sármu pečie – tak ako sa to v našich domácnostiach aj v minulosti praktikovalo – v sedliackych peciach. Podľa názoru kysáčskych výborných kuchárok, sárma nesmie byť suchá a preto treba dbať na správny pomer mastnejšieho mäsa. Vodou ju zaliať tak akurát. Samozrejme, štipľavá paprika nesmie chýbať. Dôležitá je aj dobre vykvasená kapusta a dobre zakúrená pec. A potom už sárma začne rozvoniavať naširoko-ďaleko! Takú sárma si kysáčske ženy postupne privlastňujú ako svoj brand. Sárma je síce aj tradičným jedlom v srbských domácnostiach a má vraj korene v tureckej kuchyni, ale kysáčska sárma je iná a jedinečná: pečená v sedliackej peci a v smaltovom hrnci je skutočne opravdivou špecialitou. Nad tým, či je sárma turecká špecialita sa zamýšľala aj Oľga Fejdiová, ktorá takto napísala: „Keď som sa tak zamyslela nad sármou, začala som pochybovať, že je to balkánske jedlo. Veď sármu varia aj Slováci v Maďarsku, aj v Rumunsku. Ak si trochu zavtipkujeme, to ona iste od Slovákov prešla na Balkán." O tom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/3813-kysaska-sarma

Na tomto ročníku tohto atraktívneho podujatia, kysáčske ženy zakrútili vyše 2.000 gučiek sármy. Recept Kysáčskej sármy TU:
https://varecha.pravda.sk/recepty/kysacska-sarma/58059-recept.html

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 RE: XVI. Deň kysáčskej sármyVraniar 2021-09-08 06:25
Turecke jedlo ako slovenska specialita! Genialne.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články