Veľká noc v Kulpíne

Výstavy Národnej banky Slovenska

Národná banka Slovenska v auguste usporiada až tri výstavy v Srbsku: v Belehrade, Petrovci a Kovačici. Výstavy Od biateka k euru – Dejiny peňazí a medailérstva na Slovensku a Bankovky a mince od vzniku Slovenskej republiky po súčasnosť (1993-2017) budú nainštalované v Centrálnej banke Srbska v Belehrade, v Knižnici Štefana Homolu v Báčskom Petrovci a v Galérii Babka v Kovačici. Slávnostne ich otvorí guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch a prvú z nich, – v Belehrade, otvorí spolu s guvernérkou Národnej banky Srbska Jorgovankou Tabakovićovou. Podľa slov Pavla Babku, zakladateľa Galérie Babka Kovačica, ktorý je organizátorom tohto významného počinu, guvernérka Národnej banky Srbska sa zúčastní aj na vernisáži v Kovačici. Včera o tom rokovala s predstaviteľmi Národnej banky Slovenska Renátou Huščavovou, Stanislavom Sujom a Štefanom Fröhlichom, ktorí dnes pobudli v Petrovci.

 

Výstavy Národnej banky Slovenska

 

Renáta Huščavová, z odboru kancelárie slovenského guvernéra dnes povedala, že sú prípravy v záverečnej fáze, prebiehajú od februára a včera a dnes spolu so Stanislavom Sujom a Štefanom Fröhlichom z odboru riadenia, dohovárali detaily v súvislosti so všetkými tromi výstavami. V Belehrade bude vernisáž 10. augusta, v Petrovci 11. augusta a v Kovačici 12. augusta 2017. Národná banka Slovenska výstavy pripráva v spolupráci s Kremnickým múzeom, ktoré patrí k najstarším múzejným inštitúciám na Slovensku (vzniklo ako mestské múzeum v rokoch 1889/1890) a ktoré od roku 1994 patrí pod Národnú banku Slovenska. Mesto Kremnica je kolískou uhorského a slovenského medailérstva, ktoré sa tu zrodilo na prelome 15. a 16. storočia. Tradíciu tvorby medailí si mesto zachovalo dodnes. Virtuálna prehliadka múzea v Kremnici sa ponúka TU:
http://www.nbs.sk/_img/Documents/_MMM/VirtualnaPrehliadka/PeniazeAMedailerstvo/index.html

 

Výstavy Národnej banky Slovenska

 

Výstava Od biateka k euru – Dejiny peňazí a medailérstva na Slovensku prezentuje popri dejinách mesta a múzea predovšetkým históriu vývoja peňažných prostriedkov na dnešnom území Slovenskej republiky. Od najstarších keltských a rímskych mincí, cez veľkomoravské platobné prostriedky, stredoveké uhorské a novoveké habsburské až po československé a samostatné slovenské peňažníctvo.

O predchádzajúcej návšteve predstaviteľov Národnej banky Slovenska TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/pocet-obyvatelov/22-aktuality/aktuality/9871-v-srbsku-vystavia-slovenske-bankovky-a-mince

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články