Archív

ADAM VEREŠ – MINULOSŤ A ODKAZ DO BUDÚCNOSTI

ADAM VEREŠ – MINULOSŤ A ODKAZ DO BUDÚCNOSTI
Adam Vereš – prošlost i poruka za budućnost.
 
Najvýraznejšou osobnosťou v dejinách evanjelickej cirkvi a. v. na Dolnej zemi a potom v bývalej Juhoslávii (Kráľovstve Srbov, Chorvátov a Slovincov , ako aj Juhoslovanského Kráľovstva ) bol nesporne biskup A d a m V e r e š.
 
foto
 
Ako znak vďaky a spomienky na biskupa Adama Vereša, ktorý pôsobil v Iloku, v Chorvátsku, v novom zriadenom námestí pred cirkevným domom, ktoré od roku 2002 nosí aj jeho meno, bola odkrytá bronzová bustu a na novo vybudovanom cirkevnom dome aj pamätná tabuľa. Bustu zhotovil umelec Stijepan Periškić z Báču.
 
Pri príležitosti 80.-ho výročia vymenovania Adama Vereša za prvého biskupa osamostatnenej slovenskej evanjelickej cirkvi a.v. v Juhoslávii ( k osamostatneniu ktorej došlo v roku 1921), v rodisku Adama Vereša -v Starej Pazove v dňoch 11.-13. septembra 2009 miestny cirkevný zbor v čele s kňazom Mgr. Igorom Feldym zorganizuje medzinárodné sympózium pod názvom „Adam Vereš – minulosť a odkaz do budúcnosti“.Sympózia sa zúčastnia najvyšší predstavitelia Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v čele s Mgr Milošom Klátikom, PhD – generálnym biskupom ECAV v Slovenskej republike.
 
A d a m V e r e š bol sa narodil v Starej Pazove v roku 1883. Najprv kňaz, potom senior a nakoniec biskup Adam Vereš vyoral hlbokú brázdu na duchovnom poli Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi na Dolnej zemi. Jeho smelé plány však zmarila náhla smrť 2.11.1931. Bol uznávanou autoritou už v spoločnej nemecko-slovenskej evanjelickej cirkvi, podstatne sa zaslúžil o osamostatnenie slovenskej evanjelickej cirkvi a. v. v Juhoslávii, ktorú do značnej miery zriaďoval a potom od roku 1929 viedol ako najvyšší jej predstaviteľ – biskup. Jeho životným dielom so stále aktuálnou hodnotou je dielo Slovenská evanjelická kresťanská cirkev a. v. Kráľovstve Juhoslovanskom v slove a v obrazoch (1930). Adam Vereš bol vynikajúci kňaz s vysokou vzdelanostnou kultúrou, s príznačnou toleranciou a s vizionárskym myslením. Preto užíval prirodzenú autoritu medzi spolubratmi duchovnými – slovenskými i nemeckými. Navyše bol obdarený organizačným talentom a darom jemnej diplomacie s citlivým chápaním ekumenickej spolupráce, čo mu umožňovalo blahodarne slúžiť evanjelickej cirkvi v slovenskej enkláve mimo územia Slovenska.
 
Adam Vereš (1883 - 1931)
 
1921 godine obrazovana je Slovačka evangelistička a.v. crkva u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca. Za njenog prvog biskupa su godine 1929 imenovali Adama Vereša, koji je u to vreme bio sveštenikom u Iloku. U Ilok za sveštenika Adam Vereš dolazi 1921. godine a 1929. godine postaje prvi biskup Slovačke evangeličke crkve u Jugoslaviji, i tako Ilok postaje biskupsko sedište.
 
U rodnom mestu Adama Vereša, u Staroj Pazovi, prigodom 80 godina od njegovog izbora za biskupa Slovačke evangeličke a.v. crkve u Jugoslaviji, koja je do tada bila pod okriljem matične Slovačke evangeličke a.v. crkve u Slovačkoj, od 11. – 13. septembra organizuju medjunarodni naučni simpozijum pod nazivom „ Adam Vereš – prošlost i poruka za budućnost.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články