Archív

Kalamita

Kalamita
 
„Vo veľkej časti Vojvodiny vôbec nedošlo k oplodneniu kukurice, takže úroda nebude“ – uvádza sa vo vyhlásení združení poľnohospodárskych výrobcov: Klubu 100 P plus a Asociácie Vojvodina agrár. Za veľké škody na plodinách vinia horúčavy, ktoré sa v týchto dňoch šplhali na pražiacich 40 a na slnku prevýšili až 50°C. Na dôvažok, Zem včera zasiahla i silná slnečná búrka. A tie poveternostné búrky sú v týchto dňoch tiež možné. Meteorológovia predpovedajú pár dňové osvieženie.
 
foto
 
V prvej polovici nasledujúceho týždňa premenlivá oblačnosť s možnosťou krátkotrvajúcich lejakov a od štvrtku znovu prevažne slnečno a horúco.
 
Klub100 P plus a Asociácia Vojvodina agrár sa dožadujú podniknúť konkrétne kroky a opatrenia v smere vyhlásenia živelnej pohromy spôsobenej slnečnou kalamitou. Podľa ich zhodnotenia horúčavy nepriaznivo ovplyvnili zvlášť naše najzastúpenejšie kultúry: kukuricu a sóju. Mienia, že by obce a Vláda Vojvodiny mali oficiálne a súrnym postupom zhodnotiť stav porastov škody na nich a na základe toho vyhlásiť živelnú pohromu, ktorá sa podľa ich mienky, ale aj názoru viacerých odborníkov, vo Vojvodine skutočne aj udiala a ešte stále trvá.
 
Na dôvažok, Zem včera zasiahla i silná slnečná búrka. Oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Európska vesmírna agentúra (ESA). Prúd elektricky nabitých častíc sa uvoľnil vo štvrtok pri mohutnej erupcii v oblasti slnečnej škvrny 1520, ktorú svojim fotografickým aparátom zaznamenal aj kulpínsky astronóm amatér Jaroslav Grňa.
 
foto
 
V Kulpíne, slnko dňa 13.07.2012. o 08:45 UT (Foto Jaroslav Grňa)
 
Závažné dopady slnečnej búrky na ľudí nebolo cítiť. Mohli však spôsobiť poruchy elektrických rozvodných sietí či výpadky mobilných sietí, menšie problémy by mohla mať letecká doprava. Takéto slnečné búrky môžu však poškodiť satelity, elektrické zariadenia, navigačné systémy ako je GPS a narušiť rádiové spojenie.
 
Od roku 2010 slnečná aktivita opäť rastie - slnečné búrky sú častejšie a silnejšie. Včerajšia bola až šiestou v tomto roku.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články