Archív

Mohli sme mať Múzeum vojvodinských Slovákov...

Mohli sme mať Múzeum vojvodinských Slovákov...
 
...mohli. No, zostáva nám aj ďalej ho mať len na papieri. Peniaze, ktorými Slovenská republika chcela pomôcť výstavbu tohto reprezentatívneho objektu vojvodinských Slovákov, sa bohužiaľ museli vrátiť na Slovensko. Naša vina. Či naša neschopnosť? A ničia zodpovednosť!!! Akoby sa nič ani nestalo, život ide ďalej. Žiadne otrasy, žiadne veľké reči. Aspoň u nás. Na Slovensku sa však od kompetentných žiada poriadne zdôvodniť prečo peniaze schválili napriek nečistej situácii v projektovej dokumentácii. Či to bude mať aj určité negatívne dopady pri ďalšom schvaľovaní dotácií pre naše potreby, to ešte uvidíme. A je tu ešte ďalších zopár háčikov. Asi aj veľký prehrešok voči vlastnému národnostnému spoločenstvu. Sme totiž finančne poškodení, keďže do objektu, ktorý mal byť Múzeom vojvodinských Slovákov, boli daromne vložené značné prostriedky. NAŠE peniaze.
 
O Múzeu vojvodinských Slovákov – ako o kapitálnom projekte a historickom počine, boli popísané state a state, venované mu boli mnohé schôdze, služobné cesty, bolo tu veľa trov, celé Slovenské národné slávnosti 2011 len o tom: http://www.uszz.sk/sk//na-rekonstrukciu-muzea-slovakov-vo-vojvodine-vynalozi-slovensko-100-tisic-eur/, http://www.kulpin.net/aktuality/muzeum-slovakov-vo-vojvodine.html
 
Potom sa už od začiatku roka 2012 začali intenzívne prípravy (Sunday, 29 January 2012): http://www.kulpin.net/aktuality/muzeum-slovakov-vo-vojvodine-a-pamatny-dom-martina-jonasa.html
 
 
Na sklonku tohto roka na projekt kladieme dočasnú bodku (14. 11. 2013) http://hl.rs/docasna-bodka-za-bydliskom-muzea
 
...a po viacročnom honosení a mnohých veľkých slovách nakoniec vysvitlo, že ide o štyri premárnené roky... počas štyroch rokov premrhávané naše peniaze... a po všetkom tom viac-menej premárnenom a strovenom, nakoniec iba zdôvodnenie, že sa dediči budovy priamo v Belehrade dožadovali (čím údajne porušili zákon!!!), aby sa im reštitúciou vrátilo čo im patrí... Teda, vinní sú dediči!
 
...a nik viac nepovažuje za potrebné širšie vysvetliť... ani len opoziční členovia NRSNM nie sú do problematiky ktovieako zasvätení.
 
Samotná idea múzea je bezpochyby dobrá. Niekto však zlyhal. Kto? Verejne, menovite. Chyby sa stávajú. Možno sa dajú aj odpustiť. Svedomitým riešením môže byť aj rezignácia.
 
Moja nesmelá úvaha: Či sa to naše najužšie vedenie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) nezačína náhodou správať prinajmenšom autokraticky s ambíciou centralizácie???
 
Z jedného centra riadiť celou slovenskou menšinou. Pohodlne ochránení termínom autonómie.
 
Mať kultúrnu autonómiu, samostatnosť, sami rozhodovať, samostatne určovať – veď svojich ľudí a ich schopnosti sami najlepšie poznáme – môže to byť skvelé. Pekne je aj zamyslené, lenže človek je tvor nedokonalý...
 
Jemu jedinému je však daná schopnosť reči. Niekto sa v nej lepšie vynachádza, dobre pláva a potom pekne zabalí aj ošúchané frázy o úspešnom desaťročí, otváraní rôznych podujatí, spolkových domov, miestností... Proste, je nám najlepšie ako v danej situácii môže byť.
 
A je to viac-menej všetko z proklamovanej transparentnosti činnosti a exaktného zdôvodnenia podrobných trov. Dá sa bodka a nik sa s tým viac nezapodieva. Nik sa ani veľmi nepýta, ak sa aj pýta, väčšina neodsúhlasí, vonkajší dozorný orgán nieto, inšpekcia nenadchádza a svedomie nám nekáže...
 
Apropo, o podobnom z inej strany. Vo vyspelých krajinách verejne a transparentne na Internete si každý záujemca v každej chvíli môže zistiť podrobné mesačné, ba aj denné trovy – dokonca aj trovy taxíka, nocľahov, jedla, pitia... – všetkých politikov a ostatných zamestnancov, ktorým sa platy vyplácajú z rozpočtu. Občania totiž majú právo vedieť, kam ide každý ich, aj ten najmenší peniaz.
 
Máme právo vedieť aj o budove niekdajšieho chmeľového skladu v Petrovci, ktorá mala byť rekonštruovaná a prispôsobená muzeálnym potrebám, lebo sme chtiac-nechtiac do nej investovali. Zhruba vraj 100.000 €.Teda, ide o niekdajší chmeľový sklad, ktorý bol v povojnovom období majiteľom konfiškáciou odňatý a v súčasnosti si ho dediči reštitúciou žiadajú späť. Zástupcovia slovenskej strany v týchto rokovaniach tušili, že k tomu môže dôjsť, preto navrhovali vyhliadnuť iný objekt alebo začať s výstavbou nového. Zo strany našich zástupcov boli však ubezpečovaní, že sa všetko načas a úspešne dorieši. Na podklade takýchto tvrdení, peniaze nakoniec boli schválené. Neskoršie museli byť deponované, aby sa nemohli troviť. Nakoniec bol projekt zastavený a peniaze boli predsa vrátené.
 
A mali sme v hrsti 200.000 € a mohli sme dostať ešte 100.000 € a reprezentatívne múzeum všetkých nás. Škoda-preškoda!
 
Katarína Pucovská
 
PS: Dnes je 10. december - Medzinárodný deň ľudských práv. Dnešný deň je už 65 rokov v kronike historických dní OSN zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. V tento deň bola Valným zhromaždením vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, pretože, tak ako uvádza jej preambula, uznanie prirodzenej dôstojnosti a rovných a neodňateľných práv všetkých členov ľudskej rodiny je základom slobody, spravodlivosti a mieru vo svete... Pohŕdanie ľudskými právami vedie k barbarským činom urážajúcim svedomie ľudstva... Sloboda prejavu je zaradená medzi najvyššie ciele ľudstva, pretože je nevyhnutná...

Komentárov  

+3 #79 Poverenec rozhodolPaul 2014-09-14 20:49
Poverenec Šabić rozhodol že Anna Tomanová-Makanová nedodržuje zákon a úmyselne mi nedala údaje o ktoré môže požiadať každý Slovák. Mne ako členovi nedali údaje. Čo všetko skrýva a prečo sa bojí zložiť finančne účty?

Otázky na ktoré sa nesmú zistiť odpovede:
1. Koľko predsedníčkim manžel Jan Makan mal vyplatené honoráre od NRSNM?
2. Koľko Vladimír Valentík osobne a koľko Slovenské vydavateľské centrum dostalo peňazí? Koľko Pavel Čanji a Svetlana Zolnjanová?
3. Na oslavy a koktejl NRSNM sa minulo približne 15 000eur! Čo len oslavovali?
4. Koľko prostriedkov bolo minutých na vypracovanie štúdie pre Múzeum Vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci a koľko peňazí bolo minuté do adaptácie stavby v Chmeľovom sklade (projekt prepadol a zodpovednosť žiadna)?
5. Koľko prostriedkov sa minulo na Pamätný dom Martina Jonáša v Kovačici a na čo tieto prostriedky boli presne použité?
6. Kto všetko mal vyplatené honoráre a zmluvy o dielo od NRSNM v rokoch 2003-2014?
7. Koľko predsedníčka Anna Tomanova-Makanova mala vyplatených dnevnic v NRSNM? Kto dostal odmeny v rokoch 2010-2014?
8. Ktoré spolky, združenia, asociácie, folkorné súbory, ženské spolky, evanjelicke zbory, športové kluby dostali financie a na aké aktivity? Predsedníčka tvrdila že 27 združení ju podržalo a koľko oni potom za to dostali peňazí?
a mnohé iné otázky na ktoré nikdy nedostaneme odpovede ak ju NEZMENÍME!!!

Národ si nárokuje pravdu!
Ján Paul, predseda Slovenskej Strany a člen NRSNM za Slovenskú stranu
Nahlásiť administrátorovi
+8 #78 Peniaze odišli do základovPetrov-čanji 2014-06-30 17:08
Narodnostná rada Slovákov nepovedala že minuli peniaze do spevnenia základov naliali tony betonu a adaptacija sa urobila? Nechcu povedat kolko to staôp? Takže projekt prepadol, PENIAZE ODISLI DO VDZUCHU - ZODPOVEDNOST NICIA
a
reštituent sa moze tesit zdarma mu zaklady urobili a na projektovu dokumentaciu Muzej sa dalo medzi 20 000 - 25 000eur.

O tomto cele vedenie Rady mlčí!!!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+4 #77 278,564 din MARIENA KOROSOVA ugovor o delu 2010insajder 2014-01-03 11:59
278,564 din MARIENA KOROSOVA ugovor o delu 2010 godine preko Nacionalnog Saveta Slovacke Nacionalne Manjine
Nahlásiť administrátorovi
+4 #76 351.479 din SVETLANA ZOLNJANOVA putni troskoviinsajder 2014-01-03 11:52
351.479 dinara putni troskovi u 2010 godini SVETLANA ZOLNJANOVA preko Nacionalnog Saveta Slovacke Nacionalne Manjine
Nahlásiť administrátorovi
+6 #75 236.655 din SVETLANA ZOLNJANOVA ugovor 2010insajder 2014-01-03 11:39
236.655 din ugovor o delu SVETLANA ZOLNJANOVA za godinu 2010
Nahlásiť administrátorovi
+3 #74 575 000 dinaraPokrajinski sekretarijat za na 2014-01-02 15:42
Ugovor, kojim se iz budžeta AP Vojvodine izdvaja 575 hiljada dinara za sufinansiranje programskih aktivnosti ove kulturne institucije u našoj zemlji.

apv-nauka.ns.ac.rs/.../
Nahlásiť administrátorovi
+2 #73 Matici Slovackoj 875 000 dinaraAPV rezlutati konkursa 2014-01-02 15:31
Rezultati konkursa za dotacije organizacijama etničkih zajednica:

MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 35.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 100.000,00 redovna delatnost
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 200.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 50.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 40.000,00 nabavka opreme i investiciona ulaganja
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 70.000,00 redovna delatnost
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 130.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 50.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 70.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 100.000,00 projekat ili organizovanje manifestacije
MATICA SLOVAČKA U SRBIJI - MOMS VOJVLOVICA - Pančevo Bački Petrovac 30.000,00 nabavka opreme i investiciona ulaganja
Nahlásiť administrátorovi
+4 #72 re: re:Paľko 2013-12-16 19:19
Citovanie Anonymný:
Clovece zobud sa aj ty!?
makanova mala 200 000 eur v rukach a nedokazala spravit muzej lebo sa olakomila na skonfiskovany mlynsklad. Co jej mame spievat Gloriu alebo Odu.

Zijeme v skazenom svete kvoli ljudom a politikom na moci v tomto state. Ona je sucast tejto skazy a produkuje ju Tieto reci si nechaj za lepsie casy! Jej casy a skutky su neospravidelnitelne!!!!!

Citovanie ....:
ludia si asi neuvedomuju, ze to co povedia/napisu o inom clovekovi o nom
( o tom clovekovi) nic nehovori ale o nich samich hovori vela toho...


Ajde, frajer slovenský, už sa raz podpíš, neskrývaj sa už viac za maminou sukničkou...
Nahlásiť administrátorovi
+7 #71 re:Guest 2013-12-16 17:39
Clovece zobud sa aj ty!?
makanova mala 200 000 eur v rukach a nedokazala spravit muzej lebo sa olakomila na skonfiskovany mlynsklad. Co jej mame spievat Gloriu alebo Odu.

Zijeme v skazenom svete kvoli ljudom a politikom na moci v tomto state. Ona je sucast tejto skazy a produkuje ju Tieto reci si nechaj za lepsie casy! Jej casy a skutky su neospravidelnitelne! !!!!

Citovanie ....:
ludia si asi neuvedomuju, ze to co povedia/napisu o inom clovekovi o nom
( o tom clovekovi) nic nehovori ale o nich samich hovori vela toho...
Nahlásiť administrátorovi
+3 #70 RE: Mohli sme mať Múzeum vojvodinských Slovákov....... 2013-12-16 15:20
ludia si asi neuvedomuju, ze to co povedia/napisu o inom clovekovi o nom
( o tom clovekovi) nic nehovori ale o nich samich hovori vela toho...
Nahlásiť administrátorovi
+5 #69 re: 200 000 dôvodov...Realista 2013-12-16 09:07
Citovanie ...:
Ohladom muzea a skladu- tri su strany ktore v tom ucinkovali a kazda mala nejaku ulohu alebo povinost> NRSNM, muzeum a Obec B.Petrovec.
Muzeum mal zabespecit projekt a povolenia odobornikov, Obec mala zabespecit papiere a v ramci toho riesit ci sklad ma dedicov a ci nie a aka je situacia s tym, a Rada lobirala za peniaze v Srbsku a na Slovensku a prebrala na seba zodpovednost aby projekt zabespecenia prenazi isiel cez Radu. Rozpravocka o tom kto naozaj neodorobil svoju robotu a ako prve, preco muzeum hlada nove priestory je bolava a tvarit sa budeme, ze nepodstatna lebo v nej Makanova nehra ulohu jezibaby ... No, najsmutnejsie je,ze podstate, zabole nekoho z vas za muzeum.

200 000 dôvodov...
Za toľko peňazí by sa mohlo kúpiť vo voľákej dedine celá ulic, alebo časť dedine so starými domami. To by bolo také múzeum, že by všetci len hľadeli! Ale, tu sa evidentne chcelo nahrabať peňazí k sebe, len sa nevedeli dohodnúť ako... Veď v konečnom dôsledku, aspoň tí zo Slovenska sa ňi sprostí, aby im to dovolili...
Riaditeľ „umelec“ Čáni by sa mal venovať kresleniu a nie vedeniu múzea! Veď za celú dobu neurobil nič konkrétne (okrem zopár výstav v galérii). On asi dávno nebol v múzeu, lebo nema predstavu čo by taká inštitúcia mala robiť... Jeho tam stisla ATM, veď keď boli voľby, tak sedela cely deň u predsedu obce Marčoka a presviedčala ho „demokraticky“ aby ho zvolili za riaditeľa... kolega demokrata nakoniec povolil, a nesúhlasil s vlastnou mienkou a riadil sa mienkou strany.
Oveľa efektívnejšie by bolo postaviť novú budovu, ktorá by mohla vypadať ako starý sklad a nestálo by to 200 000 eur. No nech by aj stalo, ale už by sa stavalo... a takto máme len hambu. V norálnom štáte by za toto padali hlavy. Slušný a svedomitý človek by sám dal demisiu (no čo pani Makanová, Marčok, Čáni?)... alebo potom rozkazom ATM povie Marčokovi aby Čánimu dali výpoveď... pre začiatok by to stačilo...
A potom vymyslieť ako dostať zase 200 000 dôvodov.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #68 re: re: hanba Vás bolaneutrum 2013-12-16 07:19
Citovanie Anonymný:
NEUTRONKO
Makanka davala a dala kazdemu, ale každeho podmienovala že musí podporiť DS. Najviac davala svojim DS členom. Veď si pozri výbory kto tam sedi. Dalej davala NASE PENIAZE lebo ma rozpocet z nasich dani. Nemoze ATM davat statne a verbovat ludi za Demokraticku stranu. Zneuzivala trojako ludi. Asi aj teba zamestnala?
mňa nezamestnala, pracujem od 90-ich rokov minuleho storočia

Citovanie neutrum:
Keď Vám všetkým voľačo bolo načim tak sa chodilo za ATM, a teraz ju všetci opľuvate, takže sliny tečú z monitora. Nikto sa z Vás všetkých nepozastavil nad tým čo spravila pre Slovákov v Srbsku.HANBA praví Slováci, jeden druhému nohu podkladať, ked mne zdochne krava nak susedovi zdochnú dve. Hanba Vás bola
Nahlásiť administrátorovi
+3 #67 re: hanba Vás bolaGuest 2013-12-16 01:19
NEUTRONKO
Makanka davala a dala kazdemu, ale každeho podmienovala že musí podporiť DS. Najviac davala svojim DS členom. Veď si pozri výbory kto tam sedi. Dalej davala NASE PENIAZE lebo ma rozpocet z nasich dani. Nemoze ATM davat statne a verbovat ludi za Demokraticku stranu. Zneuzivala trojako ludi. Asi aj teba zamestnala?

Citovanie neutrum:
Keď Vám všetkým voľačo bolo načim tak sa chodilo za ATM, a teraz ju všetci opľuvate, takže sliny tečú z monitora. Nikto sa z Vás všetkých nepozastavil nad tým čo spravila pre Slovákov v Srbsku.HANBA praví Slováci, jeden druhému nohu podkladať, ked mne zdochne krava nak susedovi zdochnú dve. Hanba Vás bola
Nahlásiť administrátorovi
-1 #66 hanba Vás bolaneutrum 2013-12-15 16:29
Keď Vám všetkým voľačo bolo načim tak sa chodilo za ATM, a teraz ju všetci opľuvate, takže sliny tečú z monitora. Nikto sa z Vás všetkých nepozastavil nad tým čo spravila pre Slovákov v Srbsku.HANBA praví Slováci, jeden druhému nohu podkladať, ked mne zdochne krava nak susedovi zdochnú dve. Hanba Vás bola
Nahlásiť administrátorovi
-2 #65 slovenska je hanba ananovi sad 2013-12-14 10:02
Ana TomanovaMakanova. Nechcem ju viac vidiet!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #64 3 CarodejnicaAnna 2013-12-14 02:37
Makanova je uz politicka mrtvola. Aj sama Demokraticka strana sa ju zrjekne ked prehra volby do Nrsnm v 2014. Nebude pre demokratov viac atraktivna lebo slovaci jej okrutli hrbat. Spolky sa pocinaju distancovat len este nesmu hladne to jej do oci povedat.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #63 ... 2013-12-13 15:46
Ohladom muzea a skladu- tri su strany ktore v tom ucinkovali a kazda mala nejaku ulohu alebo povinost> NRSNM, muzeum a Obec B.Petrovec.
Muzeum mal zabespecit projekt a povolenia odobornikov, Obec mala zabespecit papiere a v ramci toho riesit ci sklad ma dedicov a ci nie a aka je situacia s tym, a Rada lobirala za peniaze v Srbsku a na Slovensku a prebrala na seba zodpovednost aby projekt zabespecenia prenazi isiel cez Radu. Rozpravocka o tom kto naozaj neodorobil svoju robotu a ako prve, preco muzeum hlada nove priestory je bolava a tvarit sa budeme, ze nepodstatna lebo v nej Makanova nehra ulohu jezibaby ... No, najsmutnejsie je,ze podstate, zabole nekoho z vas za muzeum.
Nahlásiť administrátorovi
+9 #62 RE: Mohli sme mať Múzeum vojvodinských Slovákov...pozorovateľ 2013-12-13 11:27
Z celej tejto diskusie vyplýva:
1. zaujala pozornosť, lebo je až 60 komentárov doteraz, čo sa málo stáva,
2. nemáme nezávislé médiá od Národnostnej Rady, ktoré by smeli písať aj kritické texty, spytovať sa nešikovné otázky a vôbec, informovať čím objektívnejšie, bez cenzúry a autocenzúry,
3. jesto veľa ľudí nespokojných s vedením Rady a so spôsobom jej práce,
4. teda, idea a koncept našej štátnej inštitúcie sú dobré (aspoň podľa mňa), lenže aj dobré idey a koncepty vedia pokaziť neadekvátni ľudia,
5. preto sa im aj stávajú "kiksy", spomeniem len tri: z rúk sa nám vyšmyklo oddelenie somborskej fakulty v Petrovci, nezareagovali načas v súvise so súdnou jednotkou v Petrovci a zle zahrali okolo múzea,
6. svoje pôsobenie v Rade chápu ako spôsob zarobiť sebe peniaze do vrecka, pritom nemyslím na platy a zákonné možnosti zarábania, a nie ako spôsob dať príspevok pre všeobecné dobro menšiny (čiže, zistili ako chutí moc),
7. a budeme mať možnosť zmeniť neadekvátnych ľudí na voľbách niekde v júni (ak sa nemýlim) v roku 2014.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #61 galamdžija 2013-12-13 09:16
Tresla se gora, rodio se miš.
Nahlásiť administrátorovi
0 #60 re: Re: Igor Hrasko ziadostIgor Hraško 2013-12-13 04:33
Ja nepotrebujem poradcu Milana Vetráka na niektoré veci. Okrem toho, ja som sa podpísal plným menom, nie len pseudonymom. Keďže mám viac zdrojov priamo v Srbsku, nepotrebujem niekoho na SK. Ale myslím, že tu je jednoznačné pochybenie a zavádzanie a museli sa financie vrátiť. Keďže ide o peniaze našich daňových poplatníkov, musím sa o ne zaujímať, či sú vynakladané efektívne.


Igor, myslím že Tebe treba svojho poradcu, pána Milana Vetráka, ako bývalého vedúceho Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí opýtať prečo konal ako konal. NRSNM by nemohla konať ako konala bej jeho pomoci. Veď on pravé nedodržal svoje predpisy na udelenie grantov.... v tomto prípade diskusia okolo Petrovského múzea. Ak ti kauza “Petrovskí múzeum“ nie je „akékoľvek pochybenia vo financovaní aktivít” tak potom už neviem čo Ti treba ešte prezradiť! Môj názor je že treba vymeniť Ti poradcu ak chceš naďalej mat v tomto prípade nejaký prehľad.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #59 Skaza dolnozemskej slovenskej eliteAmenmaria 2013-12-13 02:19
Skaza Slovakov vo Vojvodine na funkcijach je prikladom ako funguje stat. Peniaze su cudo co spravia s ludmi. Makanka ich vsetkych kupila honorarami, spolke darami a oni sa len jej babke a hra sa s nimi ako chce. Pouzije ich kedy chce.

Pane boze spust burku a rozozen vsetku spinu.
Nahlásiť administrátorovi
+6 #58 re: re: peniažkyGuest 2013-12-13 01:03
Citovanie Dana:
Citovanie Postrech:
Absolútna rekodérka v roku 2011 na honoráre je Selnčanka Zolnanova, takto si zarobila 325 000 dinárov plus ma vyplatu v škole. A ale co tam robi ako druhy Sabolcki 170 960 dinárov, ak sa nemylim on je policajt a k tomu nie je Slovak ??? Co on ma s nasou NRSNM? :sad:

A co potom ak je Sabolckymu otec Madar?Mozno su jeho korene hlbsie ako Tvoje na tomto uzemi.Co su to za sovinisticke hlasky?Zrejme sa Sabolcky dopracoval aby sa popri zamestnani dostal aj do kultury.Cize rokami robil aj zdarma,vtedy si sa nepytal co tam robi Sabolcky?


Nekrivdite cloveku, Sabolacki nema suvis s Ivanom Sabolackim. Ide o Andriju. V NRSNM sa stara o pocitace...a je z NS.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #57 Re: Igor Hrasko ziadostOracle 2013-12-12 22:14
Igor, myslím že Tebe treba svojho poradcu, pána Milana Vetráka, ako bývalého vedúceho Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí opýtať prečo konal ako konal. NRSNM by nemohla konať ako konala bej jeho pomoci. Veď on pravé nedodržal svoje predpisy na udelenie grantov.... v tomto prípade diskusia okolo Petrovského múzea. Ak ti kauza “Petrovskí múzeum“ nie je „akékoľvek pochybenia vo financovaní aktivít” tak potom už neviem čo Ti treba ešte prezradiť! Môj názor je že treba vymeniť Ti poradcu ak chceš naďalej mat v tomto prípade nejaký prehľad.
Nahlásiť administrátorovi
+11 #56 ufff eto inspiracijesremac 2013-12-12 16:51
niko ne spominje
podpredsednika nacionalnog saveta za srem
koja je njegova aktivnost i koliko je para naplatio za sta
gosp. Jan Majorski je naplatio cak i putne troskeve na sastanku nacionalnog saveta u St. Pazovi u belojzgradi na 50 metara od njegove kuce... najveci njegov doprinos je sto je ugostio clanove nacionalnog saveta u njegovoj vinendici u slankamenackim vinogradima na prvomajskom uranku a najvise zato sto je bilo prazno mesto slovackog ucitelja te da bi uposlio nekog iz familije... i to su nam neki nasi zastupnici kako ih nije sramota... kome je ovaj u poazovi pomogao bez da se nije negde ugradio a kamoli sremu
Nahlásiť administrátorovi
+4 #55 TransparentnostMartinko 2013-12-12 16:20
Danka si vedla jak ta jedla. Verejny cinitelia plateny z rozpoctu MUSIA zverejnit vysky vyplat. Sabolcki tiez bude musiet zdokumentovat za ake to sluzby dostal peniaze. Kedy vykonal tie sluzby a v akom rozsahu. Kedy to stihol ak pracuje inde na plny uvazok a podobne.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #54 preto sme takto aj dopadli ze sa skryvaDemokracija 2013-12-12 15:32
Danku nevedomost neospravedljuje. Srbski stat prepadol lebo si kazdi zamestnani v state alebo narodostnej rade si robil co chcel a kontrola nebola verejnego zivota. Demokracija vola narodo a jej postulat kontroli zdola. Vsetko je verejne aby narod mohol hodnoti kroky ktore verejni cinitelia donasaju. Keby bolo podla Danky tak kazdi by narabal ako chce s peniazmi a mohol by si dat platy ake chce.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #53 re: re: vie niekdo ake platy maju v nasej rade?Stat a zakon o volnom pristupe 2013-12-12 15:01
Citovanie Dana:
Citovanie otazka:
Vie niekdo ake platy maju ostatni zmestnanci nasej tzv narodnostnej rady. Zaujima ma plat Ladislav Caniho, Makanova, Valentik, Svetlusa Hlavacova a ostatni.

Malo byt to verejne ved ich platime z nasich penazi.

Nemalo by to byt verejne,ani jeden zarobok cize plat je nie verejny na tomto svete to len nasi
ludia si myslia ze maju vsetko a o vsetkom vediet.


Danka vsetke platy platene z rozpoctu srbska alebo APV su a maju dostupne verejnosti na zaklade zakona o pristupe k informaciam. Kazdy zamestnanec statnej sprave je verejny cinitel a podlieha narodu ktori ho zvolil. To je dolezie vediet platy kvoli kontrole verejneho zivota. Co je verejne to je vsetkych. A co je sukromna firma a v tvojom dome to je neverejne a netika sa nas.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #52 re: peniažkyDana 2013-12-12 14:45
Citovanie Postrech:
Absolútna rekodérka v roku 2011 na honoráre je Selnčanka Zolnanova, takto si zarobila 325 000 dinárov plus ma vyplatu v škole. A ale co tam robi ako druhy Sabolcki 170 960 dinárov, ak sa nemylim on je policajt a k tomu nie je Slovak ??? Co on ma s nasou NRSNM? :sad:

A co potom ak je Sabolckymu otec Madar?Mozno su jeho korene hlbsie ako Tvoje na tomto uzemi.Co su to za sovinisticke hlasky?Zrejme sa Sabolcky dopracoval aby sa popri zamestnani dostal aj do kultury.Cize rokami robil aj zdarma,vtedy si sa nepytal co tam robi Sabolcky?
Nahlásiť administrátorovi
-5 #51 re: vie niekdo ake platy maju v nasej rade?Dana 2013-12-12 14:35
Citovanie otazka:
Vie niekdo ake platy maju ostatni zmestnanci nasej tzv narodnostnej rady. Zaujima ma plat Ladislav Caniho, Makanova, Valentik, Svetlusa Hlavacova a ostatni.

Malo byt to verejne ved ich platime z nasich penazi.

Nemalo by to byt verejne,ani jeden zarobok cize plat je nie verejny na tomto svete to len nasi ludia si myslia ze maju vsetko a o vsetkom vediet.
Nahlásiť administrátorovi
0 #50 otázka pre insajderapozorovateľ 2013-12-12 10:32
Pre doplnenie: koľko sú paušály pre predsedov výborov (zasadali- nezasadali, robili-nerobili), pre predsedníčku Výkonného výboru a pre rôznych podpredsedov?
Inak, riaditeľka Ústavu pre kultúru v roku 2012 mala 500 tisíc din pre cestovné trovy, diéty domáce a zahraničné a podobne.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články