90. výročie smrti Milana Rastislava Štefánika

90. výročie smrti Milana Rastislava Štefánika
 
milan rastislav stefanik
 
Spoluzakladateľovi Československa Milanovi Rastislavovi Štefánikovi 4. Mája 2009, na 90. výročie jeho tragickej smrti, odhalia sochu v nadživotnej veľkosti. Na slávnostnej akcii v centre Bratislavy sa okrem popredných slovenských politikov zúčastnia tiež zástupcovia z Česka a Francúzska.
Bronzovú takmer 7 a pol metrovú podobizeň Štefánika v leteckej uniforme s hmotnosťou šesť a pol tony vyrobili zlievači z moravského Blanska. Dielo je vytvorené podľa sochy, ktorá v Bratislave stála od roku 1938 na Námestí Ľudovíta Štúra. Jej autorom bol známy český sochár Bohumil Kafka. Na začiatku 50..tych rokov sochu nechal komunistický režim odstrániť a roztaviť.
Podobizeň Štefánika umiestnili pred novú budovu Slovenského národného divadla na nábreží Dunaja a za ním sa týči socha leva, ktorý symbolizuje československú štátnosť.
Vojak, diplomat a astronóm Štefánik sa svojimi diplomatickými kontaktmi v Paríži významne pričinil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov po skončení prvej svetovej vojny a rozpade Rakúsko-Uhorska. Tragicky zomrel pri páde lietadla 4.-ho mája roku 1919 pri obci Vajnory, ktorá je dnes súčasťou Bratislavy. Mal vtedy 38 rokov. Okolnosti pádu lietadla a jeho úmrtia nie sú doteraz úplne známe. Počas desaťročí komunistického režimu bol význam tejto osobnosti potláčaný.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články