V Bratislave sa začal festival Nová dráma

V Bratislave sa začal festival Nová dráma
 
Bratislava 11. mája (TASR) – Vernisážou výstavy Človek divadla v priestoroch Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave sa začal festival Nová dráma, ktorý potrvá do 16. mája.
 
Výstava prezentuje výber z tvorby Miodraga Tabačkyho, ktorý stál pri zrode modernej srbskej scénografie. Vyše sto farebných obrazov tvoria jeho scénografické návrhy i fotografie z divadelných predstavení. Vytvoril ich pre hry Hamlet, Othello, Sen noci svätojánskej, Tri sestry, Višňový sad, Don Juan, Bohéma, Eugen Onegin, Revízor, Labutie jazero a desiatky ďalších od svetoznámych aj juhoslovanských autorov.
 
Tabačky je absolvent Architektonickej fakulty a Akadémie úžitkového umenia v Belehrade. Od roku 1973 je voľným umelcom a navrhol vyše 200 inscenácií a vyše stovky kostýmov pre činoherné, operné, baletné a bábkové predstavenia v rôznych divadlách i na festivaloch. Okrem juhoslovanských divadiel to bolo v Taliansku, Belgicku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Macedónsku, Česku i na Slovensku. Od roku 1982 získal mnohé medzinárodné ocenenia. Mal autorské výstavy v rôznych európskych krajinách. Je profesorom na Fakulte divadelných umení v Belehrade, hosťujúci profesor na Nottingham Trest University vo Veľkej Británii, v amerických Ohio University a Connecticut University aj iných.
 
Druhú časť výstavy tvorí videoprojekcia slovenského scénografa Juraja Fábryho. "Sú to ukážky zo srbských hier, pre ktoré robil scénu," uviedla pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je hlavným organizátorom festivalu. Fábry je rodák z Handlovej (1955). Po Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave absolvoval u profesora Ladislava Vychodila Katedru scénického a kostýmového výtvarníctva na Vysokej škole výtvarných umení. Profesionálne začal pôsobiť v Divadle SNP v Martine (1981-1983), potom bol tri roky zamestnaný v belehradskom divadle Atelje 212 a v rokoch 1986-1992 pracoval ako slobodný umelec v bývalej Juhoslávii. Odvtedy spolupracuje so slovenskými a európskymi divadlami, tiež s filmom, televíziou a reklamnými agentúrami. Tiež učí na katedre, ktorú absolvoval.
 
Divadelný festival prináša v Divadle Aréna najzaujímavejšie inscenácie súčasnej svetovej a slovenskej drámy uvedené v slovenských divadlách za posledný rok. Začínajúci ročník umožňuje aj pohľad do srbskej súčasnej dramatickej tvorby. Preto sa spomínaná výstava koná a festival ponúka dve predstavenia srbských divadiel i prednášku srbskej teatrologičky Aleksandry Jovićevićovej a ďalších osobností.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články