METODICKÝ KURZ V MODRE

METODICKÝ KURZ V MODRE
 
kurz
 
Krajanskí učitelia od 3. do 8.mája, absolvovali šesťdňový odborný metodický kurz, ktorý zorganizovalo Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského na pôde Študijného a kongresového strediska Centra ďalšieho vzdelávania UK v Modre – Harmónii.
 
Z úhrnného počtu 26 krajanských učiteľov, zo Srbska sa na kurz dostalo 15 učiteľov základných a stredných škôl. Boli tu zastúpené školy z Hložian, Báčskeho Petrovca, Selenče, Padiny, Kovačice a Boľoviec.
 
Metodický kurz bol zrealizovaný v spolupráci s odborníkmi z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského a poslucháčom značne prispel k modernizácii výučby. Bol to vlastne viacnásobne osožný kurz, ktorý neposkytoval poznatky sprostredkované tradičným spôsobom ústneho výkladu prednášajúceho, ale si od prítomných učiteľov vyžadoval maximálnu angažovanosť. Preto môžeme spokojne uzavrieť, že si učitelia domov priniesli formované zručnosti a schopnosti a to tie ktoré na kurze pracujúc v skupinách uplatňovali. Okrem kurzu praktickej výučby, Centrum Univerzity Komenského dolnozemským učiteľom pripravil aj osožné stretnutia so starými a novými kolegami. Boli obnovené staré a nadviazané nové známosti.
 
Spomenúť treba aj sprievodné výlety, ktoré učiteľom slovenčiny budú veľmi osožiť na prednáškach. Vlastne, krásne zážitky zo štúrovského kraja Slovenskej republiky by neboli úplné nebyť výletov do najbližšieho okolia. Okrem výletu do Bratislavy, kde si krajanskí učitelia mohli pozrieť známejšie kultúrno historické pamätníky hlavného mesta, prednášatelia slovenčiny v diaspóre mali možnosť pozrieť si Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre, modranskú majoliku, galériu modranskej keramiky rukou Ignáca Bizmayera. Ako vŕšok výletníctva krajanských učiteľov treba spomenúť - Hrad Červený kameň na rovnomennom vrchu.
 
Viera Tomanová
sriem.info
 
Vlani sa Metodický kurz usporiadal v Báčskom Petrovci
 
Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave (CĎV UK) na požiadanie predstaviteľov slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, konkrétne predsedníčky Výboru pre vzdelávanie pri Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny (VV NRSNM) a predsedníčky Asociácie slovenských pedagógov v Srbsku (ASP) dňa 25. októbra 2008 realizovalo odborný metodický kurz pre slovenských učiteľov, ktorí pôsobia na základných a stredných školách s vyučovacím jazykom slovenským. Kurz sa uskutočnil v spolupráci s Metodickým centrom v Bratislave a s podporou Sekcie medzinárodnej spolupráce Ministerstva školstva Slovenskej republiky.
 
Podujatie, ktorého sa zúčastnilo viac ako šesťdesiat učiteľov, prebiehalo v priestoroch slovenského gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci. Účastníkov slávnostne privítala predsedníčka VV NRSNM, ktorá okrem iného zdôraznila fakt, že sa jedná o prvý, Ministerstvom školstva Srbskej republiky akreditovaný kurz, určený predstaviteľom národnostnej menšiny.
 
Predstavitelia CĎV UK v krátkosti predstavili Univerzitu Komenského v Bratislave a jej tradície a prezentovali poslanie, zámery a projekty, ktoré pre krajanských učiteľov pripravuje CĎV UK v spolupráci s odborníkmi z fakúlt UK a ďalších vzdelávacích a odborných inštitúcií z vybraných oblastí, v súlade s pripravovanou Koncepciou štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí. Prezentovali aj nové učebnice slovenčiny pre cudzincov, ktoré vydal Ústav jazykovej a odbornej prípravy CĎV UK a používa ich v aktuálnych vzdelávacích programoch, ako aj možnosti poskytnutia týchto učebníc slovenským učiteľom v zahraničí.
 
Samotný kurz s názvom „Slovenský jazyk od tradície k súčasnosti“ prebiehal podľa vopred schváleného harmonogramu a bol rozdelený do troch sekcií. Pre pedagógov 1. stupňa základných škôl boli určené témy „Didaktické hry“ a „Čítanie s porozumením“, pre 2. stupeň a pre učiteľov stredných škôl témy „Metodika výučby slovenského jazyka a literatúry“ a „Tvorba testových položiek“ a pre pedagógov, ktorí vyučujú žiakov so špeciálnymi potrebami téma „Podmienky integrovaného vzdelávania žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami“.
 
Bezprostredne po skončení vyjadrili účastníci spokojnosť s organizáciou aj s odbornou a obsahovou náplňou kurzu. Okrem iného vyzdvihli najmä to, že kurz s takýmto zameraním doteraz nemali možnosť absolvovať, pričom témy pre učiteľov, ktorí učia žiakov so špeciálnymi potrebami, neboli náplňou žiadneho z doterajších metodických kurzov.
 
Kurzu venovali pozornosť aj miestne a krajanské médiá, slovenské vysielanie TV Novi Sad, ako aj slovenské vysielanie rozhlasu Novi Sad.
 
Po ukončení odbornej časti kurzu predsedníčka VV NRSNM poďakovala v mene všetkých zúčastnených predstaviteľom CĎV UK, lektorom z MC v Bratislave, ako aj účastníkom za úspešný priebeh kurzu a vyslovila presvedčenie, že spolupráca v tomto duchu bude so slovenskou stranou pokračovať aj v ďalšom období. Podobné zameranie kurzu bude ponúknuté aj ďalším krajanským spolkom Slovákov žijúcich v zahraničí.
 
www.cdvuk.sk/blade/index.php?c=1014&metodicky-kurz-v-bacskom-petrovci

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články