Pocta Srbom na Slovensku

Na Karadžićovej ulici v bratislavskom Starom Meste odhalili 18. augusta 2021 zrekonštruovanú pamätnú tabuľu významnému srbskému literátovi, kodifikátorovi súčasného srbského jazyka Vukovi Stefanovićovi Karadžićovi. „Táto pamätná tabuľa informuje slovenských občanov, ako aj mnohých zahraničných i domácich turistov, kto bol Vuk Karadžić a aké silné styky si vybudoval so Slovákmi, najmä s Ľudovítom Štúrom, reformátorom slovenského jazyka. Tisíce rovnakých slov sa tak stali historickým dedičstvom, na ktoré môžu byť dva národy hrdé," uvádza sa to na webovej stránke srbského veľvyslanectva v Bratislave. Slávnostného aktu sa zúčastnili starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová a veľvyslanec Srbskej republiky prof. Dr. Momčilo Babić. Srbský veľvyslanec Momčilo Babić bol v pondelok 16. augusta pri príležitosti zasadenia Stromu pokoja vo Veľkom Mederi a pripomenutia si stého výročie úmrtia srbského kráľa Petra I. Karađorđevića ocenený medailou Strom pokoja za zásluhy o podporu mieru, porozumenia a priateľstva medzi národmi.

 

http://www.bratislava.mfa.gov.rs/news.php

 

http://www.bratislava.mfa.gov.rs/news.php

 

Pomník Vukovi Stefanovićovi Karadžićovi, ktorý do zelenej prieluky medzi domami inštalovali v roku 2001, bol dlhodobo v zlom stave. Odborná rekonštrukcia mohla byť zrealizovaná vďaka dotácii, ktorú donor venoval staromestskému Fondu architekta Weinwurma práve na tento účel. Veľvyslanec Srbska Momčilo Babić túto iniciatívu veľmi oceňuje. „Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí prispeli k obnoveniu pamätnej tabule nášho veľkého syna národa, Vuka Stefanovića Karadžića, ktorý je považovaný za kodifikátora súčasnej srbčiny," povedal veľvyslanec. Podľa jeho slov, Slovákov považujú Srbi za svojich priateľov a aj v Srbsku sú viaceré ulice pomenované po slovenských osobnostiach. „Napríklad po Štúrovi či Štefánikovi," upresnil veľvyslanec.

Meno Vuka Karadžića nesie táto staromestská lokalita už od roku 1921, kedy nahradila názov Zsigmond király-tér (Námestie kráľa Žigmunda). Pôvodne bola označená ako Námestie Vuka Karadžića, neskôr ako Cesta Vuka Karadžića. Názov Karadžićova ulica platí od roku 2001, kedy na ulici pribudla aj pamätná tabuľa.

Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) k Slovensku mal blízko. Písal si s dejateľmi Pavlom Jozefom Šafárikom, Jánom Kollárom a Martinom Hamuljakom, jeho veľkým obdivovateľom bol aj Ľudovít Štúr.

Viac TU:
https://www.staremesto.sk/sk/news/view/vuk-karadzic-veril-ze-narod-urcuje-jazyk-nie-nabozenstvo-v-starom-meste-dnes-odhalili-jeho-zrekonstruovanu-pamatnu-tabulu

Srbský veľvyslanec v Bratislave Momčilo Babić sa 16. augusta 2021 vo Veľkom Mederi zúčastnil na ceremoniáli, ktorým si pripomenuli sté výročie úmrtia srbského kráľa Petra I. Karađorđevića. Toto významné jubileum si slovenská organizácia Servare et Manere na čele s predsedom doktorom Marekom Sobolom pripomenula v spolupráci s Veľvyslanectvom Srbskej republiky v Slovenskej republike na srbskom vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny vo Veľkom Mederi. Pod velením kráľa Petra I. bojovali Slováci a Česi počas prvej svetovej vojny v Prvej srbskej dobrovoľníckej divízii. Momčilo Babić bol pri príležitosti zasadenia Stromu pokoja ocenený medailou Strom pokoja za zásluhy o podporu mieru, porozumenia a priateľstva medzi národmi.

Viac TU:
http://www.bratislava.mfa.gov.rs/news.php

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články