Obeležavanje hrišćanskog praznika Trojice

PODĽA JULIÁNSKEHO KALENDÁRA DNES SÚ TURÍCE
 
Obeležavanje hrišćanskog praznika Trojice
 
Sviatok Zoslania Svätého Ducha na apoštolov alebo Svätodušné sviatky, čiže Turíce dnes, zajtra a pozajtra oslavujú všetky pravoslávne cirkvi na pamiatku začiatkov vytvárania Kristovej cirkvi na zemi.
 
Praznik Silaska Svetog Duha na svete apostole obeležavaju danas, sutra i prekosutra sve pravoslavne crkve kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji.
 
Svätodušné sviatky, ktoré v slovenskej terminológii mnohí poznáme aj pod názvami Turíce, Rusadle, Letnice či Zelené sviatky a v srbskej Duhovi, Pedesetnica, Trojice , patria k pohyblivým sviatkom, pretože sa slávia na 5O. deň po Veľkej noci a 10. deň po Vstúpení Krista Pána.
 
Ovaj praznik, koji je u narodu poznat kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu .
 
Svätodušné sviatky patria k pohyblivým sviatkom, pretože sa slávia na 5O. deň po Veľkej noci. Je to tretia výročitá slávnosť kresťanskej cirkvi, ktorá sa tak ako aj prvé dve: Vianoce a Veľká noc, v Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) oslavuje tri dni ,označené sú červenými písmenami a svätia sa ešte aj pondelok a utorok.
 
SPC, kao i sve pravoslavne crkve, datum praznovanja Pedesetnice vezuje se za Vaskrs, pa i ovaj Gospodnji dan spada u pokretne praznike i obeležava se uvek u nedelju 50. dan posle Uskrsa i desetog dana po Vaznesenju. Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi i duhovski ponedeljak i duhovski utorak.
 
Za tento veľký sviatok viažu sa mnohé zvyky a pravoslávne kostoly v Srbsku sa počas slávnostnej liturgie posýpajú trávou a z nej sa pletú vence, ktoré podľa povier majú magickú úlohu a ktoré sa chránia do nasledujúcich Turíc.
 
Za ovaj veliki praznik vezani su mnogi običaji a pravoslavni hramovi u Srbiji zasipaju se travom u vreme praznične liturgije i od nje se pletu venci koji se kao blagodet čuvaju u domovima do sledećih Duhova.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články