Popolec a pôst

V indiánskej kultúre existuje jeden príbeh o dvoch vlkoch, v ktorom starý otec učí svojho vnuka dôležitú životnú lekciu. Starý otec vysvetľuje svojmu vnukovi, že vo vnútri nás všetkých prebieha stály boj dvoch vlkov, ktorí v nás žijú. Jeden z nich je zlý. Je to hnev, závisť, žiarlivosť, chamtivosť, arogancia, odpor, klamstvá, falošná pýcha, nadradenosť a egoizmus... ale aj smútok, ľútosť, sebaúcta, vina a menejcennosť. Ten vlk nás zožiera. Druhý vlk je dobrý. Je to radosť, pokoj, láska, nádej, pokora, láskavosť, zhovievavosť, empatia, veľkorysosť, pravda, súcit a viera." Ten vlk nás dvíha. Vnuk nad tým chvíľu premýšľa a spýta sa: „Ktorý vlk vyhrá?" Starý otec odpovie: „Ten, ktorého kŕmiš." Dnes je Popolec, čiže Popolcová streda, alebo aj Škaredá streda, ktorou sa pre kresťanov začína pôst, obdobie ticha, obdobie hlbokého uvažovania nad sebou. Životná lekcia príbehu o dvoch vlkoch nás učí, že naša budúcnosť a náš osud je aj v našich rukách.

 

Popolec a pôst

 

Pôst od kresťanov vyžaduje ovládať sa, ale nielen v jedle. Treba zaprieť, premôcť, potlačiť, prekonať svoje zlé, rozmaznané chúťky, sklony, zvyky...toho "zlého vlka" v nás. Ide vskutku o sebakontrolu. Ak sa dokážeme ovládať, dokážeme robiť veľké veci, sme silní. Lebo očistíme nielen telo, ale aj dušu. Nie Nový rok, ale pôstny čas je ideálnym obdobím na veľké plány a nové činy. On je vskutku „pokrmom" pre dušu, alebo aj prameňom múdrosti, ako sa očistiť od tých nahromadených zbytočností v sebe. Aj od toho naukladaného zla, strachu, obáv...ktoré sa v nás denne hromadia.

Pri správnom pochopení a dôslednom dodržiavaní pokynov pôstnej doby, toto obdobie sa môže stať dôvodom novej radosti, nového začiatku a povzbudenia. Ak sa nebudeme príliš veľa zapodievať vlastnými zbytočnosťami, zostane nám viac času na všeličo užitočné a budeme sa môcť sústrediť aj na potreby našich blížnych, ktorí možno potrebujú našu pozornosť alebo pomoc. Po takých skutkoch budeme cítiť radosť, pokoj, lásku, nádej, pokoru... Dobrý vlk bude nasýtený a premôže toho zlého.

Popolec, čiže Popolcová streda, alebo aj Škaredá streda – je to deň keď sa „pochováva basa", hudba teda utíchne a do Veľkej noci sa zábavy a karnevaly, a ani sobáše nemajú organizovať. Termín Popolcovej stredy pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou; do týchto 40 dní sa však nepočítajú nedele, preto v praxi pripadá Popolcová streda na 46. deň pred Veľkonočnou nedeľou.

Veľkú noc v tomto roku oslávime 17. apríla, kým pravoslávni veriaci ju budú svätiť o týždeň neskôr, teda 24. apríla. Pre tých, ktorí Veľkonočné sviatky oslavujú podľa gregoriánskeho kalendára, tri víkendy za sebou teda budú predĺžené a budú trvať 4 dni. Pracovné voľno pre nich bude v dňoch 15. – 18. apríla, potom 22. – 25. apríla a ešte aj 30. apríla a 1.,2. a 3. mája.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články