Medzinárodný veľtrh kníh

Bibliografia Jána Kišgeciho vyšla v roku 2021 ako šiesty zväzok v edícii Bibliografie Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. Vydaná bola pri príležitosti osemdesiatin nášho známeho vedeckého, kultúrneho a spoločenského pracovníka prof.Dr. Jána Kišgeciho a zostavovateľkou tejto bibliografickej publikácie je Boženka Bažíková. Včerajšia prezentácia knihy prebiehala za ich prítomnosti a na nej sa prihovoril i riaditeľ ÚKVS Vladimír Francisty, taktiež Ladislav Čáni a Katarína Melegová Melichová. Knihu predstavili v prvý deň Medzinárodného knižného veľtrhu, ktorý prebieha v Master stredisku Novosadského veľtrhu a potrvá do 10. marca. Vstup je voľný a takmer všetky vydavateľstvá ponúkajú nákupy kníh za výhodných podmienok a tiež aj atraktívne zľavy.

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

Medzinárodný veľtrh kníh

 

O aktuálnych knižných vydaniach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov hovoril Ladislav Čáni. Zmienil sa o najnovších titulkoch všetkých troch edícií, z ktorých jedna zhromažďuje zborníky z muzikologických konferencií, ktorých už majú 16 a ktorých redaktorkou je Milina Sklabinská, druhú činia doktorské dizertácie a tretiu bibliografie. V edícii Doktorské dizertácie najnovšie vydali Dejiny spisovnej slovenčiny v prostredí vojvodinských Slovákov v medzivojnovom období Samuela Koruniaka a Odbojové aktivity vojvodinských Slovákov v rokoch 1939 – 1941 Ondreja Drugu. V edícii Bibliografie piaty zväzok je venovaný Jánovi Labáthovi a najnovšií, šiesty, Jánovi Kišgecimu. Obe knihy ako zostavovateľka podpisuje Boženka Bažíková, ktorá predtým spracovala bibliografické údaje ešte troch našich popredných osobností. ÚKVS vlani mimo edície vydal ešte knihu Ľudové zvyky, obyčaje a povery Slovákov v Starej Pazove prof.Dr. Anny Marićovej pri príležitosti jej nedožitých sedemdesiatin, ktorej zostavovateľom je Martin Prebudila.

O Bibliografii Jána Kišgeciho najprv hovorila Katarína Melegová Melichová, ktorá do knihy napísala biografiu Jána Kišgeciho, kde na začiatku uvádza: Málo je takých všestranných osobností v našich radoch akou je prof.Dr. Ján Kišgeci. Excelentný vedec, pedagóg, manažér, publicista..., ktorý sa celý život riadil výpoveďou, že chválu zožneš slovom, ktoré sprevádzaš činom.

Boženka Bažíková povedala, že práca na zhromažďovaní údajov do knihy trvala od roku 2017 a bola náročná a namáhavá, keďže sa Ján Kišgeci venoval mnohým témam a činný bol vo viacerých oblastiach.

Ján Kišgeci vyjadril vďaku zostavovateľke, ÚKVS, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré finančne podporilo vydanie a tiež Kataríne Melegovej Melichovej, ktorá mu nielen pri tejto publikácii podala nápomocnú ruku.

Na knižnom veľtrhu svoje najnovšie vydania predstavuje tiež aj Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca.

Paralelne s Medzinárodným knižným veľtrhom na novosadskom výstavisku do 10. marca bude prebiehať aj Výstava umenia Art Expo.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články