Evanjelické múzeum na Slovensku

Slávnostné otvorenie Múzea Lutherovej reformácie na Slovensku prebiehalo dnes v budove na Palárikovej ulici 20 v Bratislave, kde múzeum sídli spolu s Ústredným archívom Evanjelickej cirkvi a.v. (ECAV) na Slovensku. Expozícia v súčasnej podobe bola dokončená koncom minulého roka, keď múzeum bolo aj formálne otvorené, avšak kvôli pandémii, slávnostné otvorenie sa odročilo na dnešný deň. Úvodom vzácnych hostí privítala Renáta Vinczeová, zastupujúca generálna dozorkyňa ECAV na Slovensku a po nej sa prihovoril generálny biskup ECAV Ivan Eľko. O výstave sa zmienil Martin Miti Kováč, autor a realizátor projektu Múzea Lutherovej reformácie na Slovensku.

 

Evanjelické múzeum na Slovensku

 

Evanjelické múzeum na Slovensku

 

„Zámerom malého, ale odvážneho projektu, nebolo len MAŤ múzeum a zbierať staré veci, ale hlavne vytvoriť priestor, kam budú ľudia prichádzať a kde budú môcť premýšľať o svojich životoch. Budú tu môcť načerpať nové vedomosti, pýtať sa na svoju identitu a veríme, že mnohí nie len prostredníctvom expozície, ale aj cez sprevádzanie budú môcť počuť evanjelium. Jednou z hlavných ambícií je pozývať aj školy tak cirkevné, ako aj sekulárne," citovala Martina Kováča Renáta Vinczeová. Viac TU: https://www.ecav.sk/aktuality/spravodajstvo/muzeum-lutherovej-reformacie-na-slovensku

 

Evanjelické múzeum na Slovensku

 

Evanjelické múzeum na Slovensku

 

Medzi evanjelické osobnosti slovenskej kultúry a vedy je zaradený aj Michal Milan Harminc, architekta európskeho formátu, pôvodom Kulpínčan.

Stála expozícia je umiestnená na prvom poschodí a čiastočne aj na prízemí budovy na Palárikovej ulici 20 v Bratislave a pozostáva z výstavných exponátov, mobiliáru a informačných panelov. Medzi exponátmi dominujú archívne dokumenty a historické knižničné dokumenty z fondov Ústredného archívu ECAV, ktoré sú doplnené predmetmi kultúrnej hodnoty z prostredia ECAV.

Po dnešnom slávnostnom otvorení, ktoré bolo na sociálnych sieťach priamo premietané, múzejné zariadenie bude otvorené aj pre širokú verejnosť.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články