Sviatok Cyrila a Metoda a Pamiatka upálenia majstra Jána Husa

Sviatok Cyrila a Metoda a Pamiatka upálenia majstra Jána Husa
 
Pri príležitosti 5. júla, Sviatku Cyrila a Metoda sa viac tisíc evanjelikov z rôznych krajov Slovenska ale i zahraničia každoročne zúčastňuje na slávnostných službách Božích na hrade Branč. V spomienke na vierozvestcov Cyrila a Metoda pri pamätníku martýrov evanjelickej cirkvi na zbúraniskách hradu Branč úvodnou liturgiou aj tohto roku poslúžia viacerí seniori, medzi ktorými bude aj jeden z hlavných organizátorov podujatia - senior Myjavského seniorátu selenčský rodák Juraj Šefčík. Služby sa začnú o 10:00 hod. a kázňou slova Božieho poslúži seniorka POS Eva Juríková.
 
branc
 
V roku 2007 ani daždivé počasie neznemožnilo veriacich zúčastniť sa služieb Božích na Branči
 
Židom 13: „Spomínajte na svojich vodcov...“
 
Pre slovenský národ ako aj národ český sú dni 5. a 6. júl významné a preto hodné povšimnutia. Dňa 5. júla je Sviatok vierozvestcov Cyrila a Metoda a 6. júla Deň Majstra Jána Husa.
 
Bratia Cyril a Metod sa narodili v meste Solún (Thessaloniké) v severnom Grécku.
 
V roku 863 byzantský cisár bratov poslal ako vierozvestov na Veľkú Moravu a tak vyhovel žiadosti panovníka Veľkomoravskej ríše Rastislava, ktorý slovanský ľud chcel obrániť pred franskými misionármi, keďže títo čoraz masovejšie putovali po území Veľkej Moravy kde hlásali učenie a politiku svojho cisára a biskupov. Panovník Rastislav chcel aby sa jeho ľud viac pridŕžal slovienskej liturgie a aj sám sa radšej zúčastňoval bohoslužieb konaných v živej reči slovienskej a nie v reči latinskej. Pre takúto misiu, ktorou poverili solúnskych bratov Cyrila a Metoda, títo vierozvestci zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty.
 
Bolo to 5. júla pred 1146. rokmi, keď na priestory Veľkomoravskej ríše z Byzantskej ríše prišli bratia Cyril a Metod, aby našim predkom ukázali cestu ku kresťanskej kultúre a vzdelanosti. Apoštolskí bratia vzali tým na seba veľkú úlohu a veľké bremeno.
 
Ján Hus, (asi 1371, Husinec – † 6. júl 1415, Kostnica, Nemecko) bol významný stredoveký český teológ, kazateľ a náboženský reformátor. Zasadzoval sa o kázanie v kostoloch v reči zrozumiteľnej veriacemu ľudu. Od roku 1400 pôsobil ako univerzitný profesor. V roku 1402 bol vysvätený za kňaza a onedlho sa stal rektorom Karlovej univerzity.
 
V dobe Majstra Jána Husa, v 14. a 15. storočí, si vážni kresťanskí myslitelia uvedomili že do interpretácie Písma svätého a do jeho uplatňovania v cirkvi sa dostali mnohé deformácie. V záujme čistého odovzdávania tohto dôležitého posolstva sa múdre a odvážne osobnosti postavili na obranu jeho čistoty. Ján Hus bol jedným z najhorlivejších a bol ochotný v záujme poznanej pravdy nasadiť a obetovať aj svoj život. Pre svoje názory bol zaživa upálený na hranici v Kostnici.
 
Ján Hus sa považuje za predchodcu protestantizmu, po jeho smrti vypukla v Čechách husitská revolúcia.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články