Moja výbava v Selenči

Moja výbava v Selenči
 
Vo štvrtok 2.júla vydareným celovečerným kultúrno umeleckým programom Selenča oslávila 251. rok od svojho založenia.
 
Oslavy pokračovali v nedeľu 5.júla otvorením výstavy v etnopriestore domu kultúry v ktorom členky etnosekcie nainštalovali ďalšiu výstavu pod názvom Moja výbava.
 
oslavy
 
oslavy

Moja výbava
 
Pre túto príležitosť si pozvali aj hostky a to spolky žien z Vojlovice a Pivnice, ktoré k výstave pridali aj svoje exponáty výbavy. Najprv vedúca etno sekcie Viera Strehárská privítala prítomných a potom sa prihovorili aj hostky, Anna Kucháriková v mene združenia žien z Vojlovice a Anna Valášeková v mene spolku žien z Pivnice. V pokračovaní odznel kratší umelecký program, ktorý prichystala etno sekcia ,venovaný oslavám ale aj Jánovi Čajakovi ml., presnejšie 112. - tému výročiu narodenia tohto spisovateľa, publicistu a profesora narodeného v Selenči v roku 1897. V programe účinkovala detská tanečná skupina KUS-u Jána Kollára a básne prečítali Natália Pažitnajiová, Lýdia Marková z Vojlovice a Anna Valášeková z Pivnice. Detskú tanečnú skupinu predstavila choreografka a vedúca tejto skupiny Anna Burčiarová a program moderovala Jarmila Krížová. Po programe všetci spoločne navštívili evanjelický a rímskokatolícky kostol. V rámci vernisáže sa uskutočnila aj promócia ďalšieho, piateho čísla Selenčských matičných národopisných a literárnych zvestí, ktorého redaktorkou je Viera Strehárská.
 
Na nádvorí školy prebiehala súťaž vo verení kotlíkového paprikáša Zlatý kotlík Selenča 2009. Už tradične súťaž organizuje futbalový klub Kriváň zo Selenče v čele so svojím predsedom Michalom Poliakom. Na tohtoročnej súťaži sa zúčastnilo 12 tímov. Víťazom Zlatého kotlíka Selenča 2009 sa stal tím pod názvom Džambo klub a spoločne paprikáš navarili Dejan Slonka a Ján Tŕpka. Uvarené paprikáše hodnotila trojčlenná porota. Pre početných návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť na súťaž, chutný paprikáš navarili Juraj Zolňan, Pavel Čús a Pavel Šimoni.
 
Aj členovia divadelnej odbočky KUS-u Jána Kollára sa zapojili do osláv a vystúpili pred domácim obecenstvom s divadelnou hrou Strašne ošemetná situácia v réžii Vlasty Faďošovej.
 
Vo večerných hodinách sa z nádvoria školy rozliehala hudba skupiny Maks zo Selenče. Ľudová veselica trvala do skorých ranných hodín.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články