8. Žur škola

8. Žur škola
 
Počas víkendových dní (3.-5. júl) slovenský novinári si brúsili perá a overovali zručnosti v kovačickom Relaxe.
 
skola
 
Foto Oto Filip
 
Účastníkov kurzu privítali predstavitelia VPI NRSNM a ASN Samuel Žiak a Vladimíra Dorčová, tiež riaditeľ TV OK Gojko Vukadin.
Tak ako predošlá, aj 8. Žur škola mala atribút medzinárodná, keďže sa na nej zúčastnil aj redaktor z Rumunskej televízie Andrei Borovisovici (Temešvár).
 
Témou edukačného kurzu bolo interview, v ktorého podstate je rozhovor ako prirodzený spôsob ľudskej komunikácie. Tak sa aj samotný program Žur školy dostal o stupienok vyššie, posunom od základných a jednoduchých k analytickým a zložitejším novinárskym žánrom. O interview v žurnalistike sa hovorilo z aspektu tlače a televízie. Tieto prednášky, spolu s praktickou časťou mali na starosti redaktor Hlasu Ľudu Oto Filip a PhDr. Zdenko Cho z Katedry žurnalistiky FF UK v Bratislave. O interview v slovenskom programe Televízie Vojvodiny hovorila redaktorka TVV Anna Jašková a neodlučiteľnú časť práce v slovenským médiách – jazykovú stránku – mala na starosti Zuzana Týrová z Katedry slovenského jazyka a literatúry FF v Novom Sade.
 
Nevystala ani pútavá prednáška koordinátora Strediska pre výskumné novinárstvo Đorđa Padejského. Na zvládnutí zadelených úloh sa s frekventantmi Žur školy podieľali aj kolegovia z kovačickej TV OK. Účastníci kurzu tak mali k dispozícii miestnosti, techniku, kameramanov a strihačov.
 
Po práci sa relaxovalo – samozrejme v Relaxe.
 
skola
 
Foto Oto Filip
 
Okrem krásnych dojmov, nových vedomostí a známostí, žurškoláci si domov odniesli ďalšie certifikáty Výboru pre informovanie NRSNM, ktoré im udelili predseda VPI NRSNM Samuel Žiak a predsedníčka NRSNM, zároveň pokrajinská tajomníčka pre informácie Anna Tomanová Makanová.
 
8. Žur škola bola realizovaná vďaka VPI NRSNM a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Prácou koordinovala predsedníčka ASN Vladimíra Dorčová a netreba zabúdať ani na kovačickú obec, TV OK a stredisko Relax.
 
Andrea Speváková
 
skola
 
Foto Oto Filip

Komentárov  

0 #2 analfabetccc 2009-07-20 21:34
kata guma kastis, gumalastiga
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 ??? 2009-07-07 20:08
:cheer:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články