SVADBA VOĽAKEDY A DNES A DEŇ KULPÍNA

SVADBA VOĽAKEDY A DNES A DEŇ KULPÍNA
 
Iniciatíva zorganizovať podujatie na ktorom sa budú predstavovať svadobné obyčaje národov a národnostných spoločenstiev sa zrodila v Spolku kulpínskych žien. V roku 2006 kulpínske ženy usporiadali prvé podujatie, ktoré pomenovali „Kulpínska svadba – voľakedy a dnes“ ktoré svojim zaujímavým obsahom vzbudilo veľký záujem verejnosti. Už v nasledujúcom roku organizáciu podujatia prebrala Turistická organizácia obce Báčsky Petrovec a konalo sa pod názvom „Svadba voľakedy a dnes“ . Spolok kulpínskych žien sa na nej zúčastnil s predajom tort.
 
V roku 2008 podujatie vystalo a tohto roku znovu bude prebiehať v organizácii obecnej turistickej organizácie. V rámci manifestácie sa uskutoční aj Tortiáda a tú organizačne bude mať na starosti Spolok kulpínskych žien. Svadba voľakedy a dnes ako aj Tortiáda sa usporiadajú v sobotu 11. 07. 2009 v kulpínskom kaštieli.
 
Obe podujatia zapadajú do osláv Dňa Kulpína, ktorý na nedávnej schôdzi Rady miestneho spoločenstva stanovili na 10. júla . V druhý deň týchto osláv, teda v nedeľu 12. 07. 2009 Klub Kulpínčanov usporiada priliehavú slávnosť. Bude sa konať v miestnostiach základnej školy a začiatok stanovili na 18:00 h. Po pozdravných prejavoch bude premiéra knihy o významných osobnostiach a v pokračovaní odznie hudobný program.
 
 svadba
 
svadba

Komentárov  

0 #1 Pozdrav zo SlovenskaĽudmila Turčányiová 2009-07-10 03:11
Dovoľte mi, aby som vás v Kulpíne všetkých srdečne pozdravila. Chcem vám zablahoželať k sviatku vašej obce v mene svojom aj v mene občanov našej obce Riečka. Tento rok sa nám nepodarilo zorganizovať návštevu vašej slávnosti, no chcem vám aspoň touto cestou popriať dobré počasie, veľa návštevníkov a dobrú zábavu. Zvlášť pozdravujem Spolok žien, nech má Tortiáda opäť úspech ! Teším sa nadalšie správy z Kulpína, hlavne na fotografie z vašej slávnosti.
S pozdravom
Ľudmila Turčányiová z Riečky
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články