Svadba voľakedy a dnes – Kulpin 2009

Svadba voľakedy a dnes – Kulpin 2009
 
svadba volakedy a dnes
Naša mladá! 
 
V prekrásnom ambiente kaštieľa Dundjerských, alebo ako to organizátor uviedol: „na najromantickejšom mieste vo Vojvodine“ koloritom svadobných krojov, jazdou slávnostnými záprahmi v krásnych postrojoch, ktoré zdobili najmä doďaleka zvoniace zvonce, vychutnávajúc tradičné jedlá a za zvukov hudby, dnes sa aspoň nakrátko sprítomnili dávne časy a obdobie plesov a dvorných dám... To nám dočarilo podujatie Svadba voľakedy a dnes, ktoré včera prebiehalo v Kulpíne.
 
svadba volakedy a dnes
Spoločná fotka po ukončení módnej prehliadky tradičných krojov 
 
Bohatstvo svadobných zvykov Slováci vo Vojvodine zdedili od svojich predkov, ktorí sa na tieto priestory nasťahovali pred vyše dva a pol storočím. Slováci svadbu považovali, a dodnes si to aj uchovali, ako jednu z najvýznamnejších udalostí v živote mladého človeka.
 
svadba volakedy a dnes
Na javisku pred kaštieľom vystúpilo 15 folklórnych skupín so svojimi svadobnými choreografiami 
 
Predstavovanie svadobných zvykov, ale nie iba slovenských, lež zo všetkých častí Srbska a širšie, módna prehliadka niekdajších ako aj súčasných svadobných šiat, vyhlásenie naj torty, degustácia vína...to sú iba niektoré obsahy podujatia „Svadba voľakedy a dnes“. Početné kultúrno-umelecké súbory z rôznych častí Srbska a Slovenska dnes ožili spomienky na niekdajšiu slovenskú svadbu, ale aj srbskú, maďarskú, rusínsku, svadbu v Šapci, Sombore, Šumadiji, svadbu u Rómov.
 
V rámci podujatia prebiehala i kulpínska tortiáda, ktorej organizátorom je Spolok kulpínskych žien.
 
svadba volakedy a dnes
Spolok kulpínskych žien usporiadal tortiádu pre ktorú kulpínske tortárky pripravil 50 tort 
 
Slávnostnému otváraniu manifestácie predchádzala tlačová konferencia, ktorú usporiadala Turistická organizácia obce Báčsky Petrovec, ktorá je i hlavným organizátorom tohto etno podujatia. Na otváraní účastníkov a hostí najprv pozdravil predseda báčskopetrovskej obce Vladimír Turan a recitovaním vinšu svadobného zváča Svadbu otvoril štátny tajomník Ministerstva pre ľudské a menšinové práva Dr. Ján Sabo.
 
svadba volakedy a dnes
V salóne kaštieľa organizátori privítali novinárov 
 
svadba volakedy a dnes
Predsedu obce Vladimíra Turana po otvorení podujatia do tanca pojala riaditeľka Turistickej organizácie obce Báčsky Petrovec Ľuboslava Štrbová 
 
„Svadba voľakedy a dnes“ sa začala o 11-tej hodine v parku kulpínskeho kaštieľa a svadobná veselica potrvala, tak ako to na svadbe býva - do pozdných hodín .
 
svadba volakedy a dnes
 Slávnostne prikrytý stôl s tortou
 
svadba volakedy a dnes
Svadobná torta
 
Svadba nekad i sad – Kulpin 2009
 
svadba volakedy a dnes
Výstrelmi pištoľou svadobní hostia hlásia svoj príchod a domácim odovzdajú pečené jahňa
 
U prelepom ambijentu dvorca Dunđerski ili kako kaže organizator :“ na najromantičnijem mestu u Vojvodini“, uz kolorit svadbenih nošnji, vožnju svečanim zapregama ulicama Kulpina, i uz zvuke praporaca, uživanje uz tradicionalna jela i muziku u parku dvorca, danas se može bar nakratko, oživeti vreme balova i dvorskih dama…To nam omogućava manifestacija Svadba nekad i sad, koja se juče održavala u Kulpinu.
 
svadba volakedy a dnes
Módna prehliadka svadobných šiat 
 
svadba volakedy a dnes
Mladoženích si môže aj takto odviezť svoju mladuchu 
 
Bogatstvo svadbenih običaja Slovaci u Vojvodini su nasledili od predaka koji su se na ove prostore naselili pre više od dva i po veka. Oni su svadbu smatrali, što se u Kulpinu do danas održalo, kao jedan od najznačajanijih dogadjaja u životu.
 
Predstavljanje svadbenih običaja, ali ne samo slovačkih, nego iz svih krajeva Srbije i okruženja, modna revija nekadašnjih ali i savremenih venčanica, proglašenje naj torte, degustacija vina...to su samo neke od tačaka turističke manifestacije "Svadba nekad i sad". Brojna kulturno-umetničkih društva iz raznih krajeva Srbije i Slovačke su oživela nekadašnju svadbu među Slovacima, Srbima, Madjarima, Rusinima, svadbu u Šapcu, Somboru, Šumadiji, svadbu kod Roma.
 
svadba volakedy a dnes
Trubači z Guče prišli povolať na Sabor trubača 
 
Svečanom otvaranju manifestacije prethodila je konferencija za novinare, koju je organizovala Turistička ogranizacija opčtine Bački Petrovac, koja je i organizator ovog etno dogadjaja.- Na otvaranju goste i učesnike je pozdravio predsednik opštine Vladimir Turan a manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava doktor Jan Sabo.
 
svadba volakedy a dnes
Koštovka vín, ktorú usporiadal Spolok kulpínskych vinárov 
 
„Svadba nekad i sad“ je počela u 11:00 sati u vrtu kulpinskog dvorca a zavšila se kasno noću svadbenim veseljem.
 
svadba volakedy a dnes
Svadba voľakedy a dnes sa zakončila svadobnou veselicou v parku kaštieľa Dundjerských 
 
Kulpin je juče bio svadbarska prestonica Srbije
 
Perom: Katarína Pucovská 
Fotoobjektívom: Jaroslav Grňa

Komentárov  

0 #3 OdpoveďĽudmila Turčányiová 2009-07-22 06:56
Ahoj Samuel, Riečka je v srdci Slovenska pri Banskej Bystrici. Naša obec je síce malá, no máme tú česť byť družobnou obcou krásnemu Kulpínu. Udržiavame priateľské vzťahy a navštevujeme sa, ja osobne som sa zúčastnila slávností a tortiády v roku 2007.
Pozdravujem Ľudmila
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Riečka ?Samuel Lomjanski 2009-07-16 06:55
Nazdar Ľudmila, kde je ta Riečka odkiaľ pišeš ?

Samuel z Novych Zamkov
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 PozdravĽudmila Turčányiová 2009-07-13 00:27
Gratulujem !
Veľmi vydarená akcia, už sa teším na budúci rok. Nech žijú Slováci !!!
S pozdravom
Ľudmila z Riečky
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články