DEŇ KULPÍNA A KLUB KULPÍNČANOV

DEŇ KULPÍNA A KLUB KULPÍNČANOV
 
Návrh členov združenia Klubu Kulpínčanov, aby sa 10. júl, deň keď bol v roku 1745 založený terajší Kulpín, vyhlásil za Deň Kulpína, na schôdzi Rady Miestneho spoločenstva, ktorá prebiehala začiatkom tohto roku bol aj schválený, čo znamená, že Kulpín týmto aj oficiálne získal deň osady. V rámci tohto prvého oficiálneho oslavovania Dňa Kulpína, včera prebiehali dve veľké a navštívené podujatia: Svadba voľakedy a dnes a Tortiáda. Dnes, v druhý deň týchto osláv, nestranícke a neziskové združenia Klub Kulpínčanov zorganizovalo priliehavú slávnosť.
 
foto1
 
Na začiatku zasadnutia prítomných pozdravil predseda Rady Miestneho spoločenstva Kulpín Branislav Cesnak a po ňom sa prihovoril i čestný člen Klubu Kulpínčanov, vnuk Djoku Dudjerského Nikola Tanurdžić. On prisľúbil Kulpínčanom, že už o rok, nasledujúce výročné zhromaždenie budú môcť usporiadať v kaštieli jeho deda, čo im tohto roku vedenie Múzea Vojvodiny, ktoré prebralo spravovanie týmto historickým objektom, nepovolilo. Nikola Tanurdžić prítomných ubezpečoval, že sa zákonom o reštitúcii Dundjerskov majetok čoskoro vráti jeho rodine.
 
foto2
 
V pokračovaní zhromaždenia Klubu Kulpínčanov odznela výročná správa o činnosti, ktorú prečítal predseda Klubu Pavel Zima. Nasledovala premiéra knihy „Významní Slováci v dejinách Kulpína“, o čom hovorili Viera Benková, Samuel Boldocký a Todor Radanov. Profesor dejepisu Todor Radanov v tejto neveľkej knižočke napísal prvú časť: Krátky prehľad dejín Kulpína. Literárny kritik Samuel Boldocký písal o štyroch veľkých osobnostiach, ktoré sa zapísali do dejín Kulpína ale aj medzi významných slovenských spisovateľov: Jurajovi Rohoňovi, Pavlovi Jozefovi Šafárikovi, Michalovi Godrovi a Jankovi Kráľovi. Príspevky o dvoch politikoch: Viliamovi Paulínymu - Tóthovi a Milanovi Hodžovi ako aj architektovi Milanovi Michalovi Harmincovi napísal Vladimír Valentík. Úryvky z knihy čítali Viera Dorčová -Babiaková a Vladimíra Dorčová.
 
foto3
 
Program prebiehal v miestnostiach základnej školy Jana Ámosa Komenského a moderovala ho Tatiana Mitićová. V hudobnom programe vystúpili prevažne mladí a nádejní hudobníci.
 
foto4
Medzi tých nie práve mladých, ale preto veľmi nádejných fujaristov patrí i Michal Struhár, ktorý hrou na tomto hudobnom nástroji spestril dnešný program.
 
DAN KULPINA I KLUB KULPINČANA
 
Početkom ove godine na predlog Kluba Kulpinčana Savet mesne zajednice Kulpina je doneo odluku o proglašenju Dana Kulpina. Za praznik ovog naselja su odredili 10 juli, pošto je na taj dan daleke godine 1745 osnovan sadašnji Kulpin. Ove godine se taj seoski praznik zvanično prvi put proslavlja a u okviru njega juče su održane atraktivne i veoma posećene etno-turističke manifestacije Svadba nekad i sad kao i Tortijada. Danas u prostorijama osnovne škole u Kulpinu bio je upriličen završni prigodan program. Organizator programa je nestranačko udruženje Klub Kulpinčana, koje je ovom prigodom održalo i svečanu godišnju skupštinu. U okviru programa održala se i premijera knjige Značani Slovaci u istoriji Kulpina. Osim istorije Kulpina u ovoj nevelikoj knjizi su svoje mesto našli pisci: Juraj Rohonj, Pavol Jozef Šafarik, Michal Godra i Janko Kralj, onda dva političara Viliam Pauliny – Toth i Milan Hodža kao i graditelj Milan Michal Harminc.

Komentárov  

+1 #1 Deň Kulpína a KulpínčanovViera Benková 2009-07-12 19:32
Bravo,
ale ste rýchly, ani sme sa poriadne nevrátili z oslavy a článok sa už zaskvel.
_
"Svaka čast!" so srdečným pozdravom
:P viera benková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články