STRETNUTIE CIRKEVNEJ MLÁDEŽE

STRETNUTIE CIRKEVNEJ MLÁDEŽE
 
V stredu 22. júla v Selenči prebiehalo 26. stretnutie pokonfirmačnej evanjelickej mládeže Báčskeho seniorátu.
 
selenca
 
Selenčská cirkevná mládež
 
Ústrednou témou stretnutia bolo Prehlbovanie viery na základe textu z Listu apoštola Pavla Rímskym1,16:,,Veď ja sa nehanbím za evanjelium Kristovo, lebo mocou Božou je ono na spasenie každému veriacemu“. Na stretnutí mládeže sa zúčastnilo asi 130 mládežníkov Báčskeho seniorátu: z Pivnice, Hložian, Báčskej Palanky, Silbaša, Kysáča, Báčskeho Petrovca a Kulpína. Organizátorom tohto celodenného stretnutia bol miestny cirkevný zbor v Selenči.
 
Po spoločných raňajkách nasledovala pracovná časť stretnutia. Najprv to boli spoločné služby Božie s večerou Pánovou. Na službách miestny zborový farár Vladimír Valent najprv privítal mládež ako aj dôstojného pána biskupa SEAVC v Srbsku Samuela Vrbovského a zborových farárov: Jasminu Kotasovú z Báčskej Palanky, Juraja Nímeta z Báčskeho Petrovca, Mariana Deja dekana rímskokatolíckej cirkvi v Selenči, koordinátora pre prácu s mládežou SEAVC Vladimíra Grňu ako aj farárov z Banátu.
 
Po službách Božích bola kratšia prestávka a potom sa mládež znovu vrátila do kostola aby spoločne rozoberali tému stretnutia Prehĺbenie viery. Prostredníctvom rôznych biblických textov, hier, básni a piesní ktoré si prichystali mládežníci všetkých zborov, mladí sa dozvedali o potrebe prehlbovania viery. Po spoločnom obede mládežníci navštívili galériu Dúha a potom sa rozdelili do štyroch sekcií, divadelnej, športovej, hudobnej a umeleckej. Každá sekcia mala svojich vedúcich a svoj pracovný program. Čomu sa naučili predviedli na spoločnom programe v dome kultúry pod názvom Hľadáme talenty. Na tomto programe každý cirkevný zbor predstavil prostredníctvom video prezentácie činnosť svojej mládeže a potom sa predstavili aj kratším programom, ktorý činili prevažne duchovné piesne a básne ako aj divadelné scénky.
 
kulpin
 
Kulpínska cirkevná mládež
 
Tento program moderoval koordinátor pre prácu s mládežou pán farár Vladimír Grňa.
 
Technickú pomoc poskytol pri realizácii programu Pavel Faďoš, ktorý mal na starosti zvuk a osvetlenie javiska domu kultúry. Na programe sa zúčastnil aj predseda Rady miestneho spoločenstva Selenča Juraj Grňa.
 
Počas stretnutia mládeže stretli sa aj katechétky a katechéti Báčskeho seniorátu. Oni sa hlavne zaoberali potrebou stretávania sa a výmenou získaných skúseností.
 
Záverečná časť odznela na spoločnom posedení, kde ženy zborovej správy a oltárneho krúžku žien pre hostí prichystali pochúťku - šišky.
 
Na záver stretnutia odznela pieseň Rozlúčka a mládež držiac sa všetci za ruky dali si sľub tak ako sa v piesni hovorí:...to nie je lúčenie, hoc chveje sa nám hlas, sme láskou v Kristu spojení a zídeme sa zas...Sľúbila si evanjelická mládež, že o rok sa stretnú zas a v ktorom to bude cirkevnom zbore sa ešte dohodnú.
 
Celodenný program práce stretnutia mládeže prichystala spolu s mládežou Anna Valentová. O bohaté pohostenie a občerstvenie sa postaral cirkevný zbor v Selenči.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články