V ARADÁČSKOM ŠÍROM POLI

II. FESTIVAL ZVYKOV A OBYČAJÍ
 
V ARADÁČSKOM ŠÍROM POLI
 
V sobota 25. júla 2009 v Aradáči sa poriada festival pod názvom V aradáčskom šírom poli. Hlavným organizátorom podujatia je Miestna organizácie MSJ. Festival prebieha v rámci dedinských osláv, ktoré trvajú tri dni a začali sa v piatok a končia v nedeľu 26. júla. Na Festivale sa zúčastní zo 1000 účastníkov z asi 10 prostredí ako aj hostia zo Slovenska a Chorvátska. Projekt sa realizuje za finančnej podpory Slovenskej republiky, Mesta Zrenjanin a Miestneho spoločenstva Aradáč.
 
Defilé účastníkov sa začne o 19.00 h a o 20.00 h galakoncert folklórnych súborov V aradáčskom šírom poli. Koncert sa usporiada v priestoroch ZŠ Bratstvo. O 22.00 h bude nasledovať koncert dychovej kapely zo Slovenskej republiky.
Sprievodné podujatia:
• Výstava zvykov a obyčají – Asociácia slovenských spolkov žien (miestnosti Starej škôlky)
• Prezentácia starých remesiel (na školskom dvore)
• Predajná výstava (na školskom dvore) Spolku vinohradníkov a vinárov, Spolku milovníkov klobás a Spolku žien Ruža
 
BOGATSTVO TRADICIJA
 
U Aradcu će u subotu biti održan Festival narodnih običaja. Organizator je Mesna organizacija Matice slovačke (MOMS), uz saradnju Mesne zajednice i organizacija i udruženja u ovom mestu, Kulturno-prosvetnog društva “Mladost”, Asocijacije žena “Ruža”, Udruženja vinara i vinogradara, Kluba ljubitelja kobasica, DVD, meštana koji obavljaju stare zanate... Festival narodnih običaja se održava u sklopu seoske slave, čiji će program potrajati tri dana, petak, subotu i nedelju, 24, 25. i 26. jula.
 
Festival narodnih običaja u Aradcu održava se po drugi put i to angažovanjem Mesne zajednice i udruženja i asocijacija koji neguju tradicionalne narodne običaje, stare zanate, kulturu. Festival će u Aradcu okupiti predstavnike deset okolnih sela i oni će predstaviti svoje narodne običaje. Cilj manifestacije jeste da pokaže tradiciju da vekovima u ovoj ravnici žive zajedno a ne jedni pored drugih razni narodi, koji neguju autentične običaje i kulturu svakog naroda na ovim prostorima.
 
Festival je osmišljen kao improvizacija običaja, folklorne koreografije sa autentičnim elementima naroda i narodnosti koji žive na ovim prostorima a ističe multikulturalnost, ovog područja. Učestvovaće kulturno umetnička društva iz Vojvodine i gosti iz Republike Slovačke i Republike Hrvatske.
 
Propratne manifestacije biće tematska etno izložba, izložba autentičnih narodnih nošnji, prezentacija starih zanata, degustacija nacionalnih specijaliteta, vina, kobasica, sportski susreti.
 
Očekuje se više od 1000 učesnika, kao i brojni gosti, a projekat su finansijski podržali Slovačka Republika – Kancelarija za Slovake u dijaspori. Podrška je stigla i od Grada Zrenjanina i MZ Aradac.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články