Žiačky generácie

Žiačky generácie
 
Hovorí sa: Na mladých svet zostáva. Ak je tomu tak, tak Selenča má skvelú budúcnosť aspoň keď ide o vzdelávanie. Sľubujú to dve Selenčanky, stredoškoláčky, maturantky, ktoré sa stali žiačkami generácie každá na svojej škole. Sú to Anna Margareta Valentová a Marína Čapandová.
 
Anna Margareta Valentová skončila petrovské gymnázium, všeobecný smer. Bola najúspešnejšou žiačkou svojej generácie spomedzi 85 kandidátov.Za svoj úspech získala Vukov diplom a rad ďalších uznaní ako je osobitné uznanie zo slovenského jazyka a uznania za účasť na rôznych kultúrnych podujatiach. Annu Margaretu ako žiačku generácie prijal aj predseda Obce Báčsky Petrovec Vladimír Turan a odmenil ju knižnými vydaniami. Gymnázium Jána Kollára svoju najúspešnejšiu maturantku taktiež odmenilo knihami ale aj peňažnou odmenou. Anna Margareta okrem, že sa dobre učila bola aktívna aj na poli kultúry a zúčastňovala sa na kultúrnych podujatiach okrem na svojej škole aj v KUS Jána Kollára a spievala aj vo Zvončekoch vo svojej rodenej dedine. Taktiež získavala diplomy a uznania aj na rôznych recitačných súťažiach.
 
anna margareta valentova
 
Marína Čapandová sa stala žiačkou generácie spomedzi 200 stredoškolákov svojich vrstovníkov na Strednej ekonomickej škole Radivoj Uvalić v Báčskej Palanke na odbore finančný technik. Marína tiež získala Vukov diplom a prijal ju predseda Obce Báčska Palanka Kosta Stakić.Za odmenu získala jednodňový výlet na Frušku horu. Vidovdanska duhovna akademija, ktorej zakladateľom je Turistická organizácia Obce Báčska Palanka, Marínu vyznamenala Vidovdanskou chartou a dostala aj vecné odmeny.
 
marina capandova
 
Obe maturantky boli 22. júna na stretnutí najúspešnejších žiakov, ktoré už tradične organizuje rodina Karađorđevićovcov v Belehrade. Na tomto stretnutí medzi asi 500 najúspešnejšími žiakmi z celého Srbska boli teda až dve Selenčanky. Kráľovská rodina im tiež venovala vzácne odmeny. Obe žiačky budú pokračovať v ďalšom školení, Marína na Ekonomickej fakulte v Subotici a Margareta ešte vždy váha medzi fakultou v Nitre na odbore aplikovaná biológia a Filozofickou fakultou odbor slovenčina v Novom Sade. Možno však, ďakujúc doterajším úspechom na literárno-kultúrno-umeleckom poli predsa prevláda Filozofická fakulta.
 
Dúfame že si tieto úspešné maturantky všimne aj prostredie v ktorom vyrastali a ktoré tak úspešne predstavovali po celé roky svojho školenia. Určite budú úspešne pokračovať aj v ďalšom školení, čo im aj želáme, avšak nazanedbajú ani svoju dedinu a naďalej zostanú aktívne vo svojom prostredí.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články