Slovensko prispeje na gymnázium v Petrovci

Slovensko prispeje na gymnázium v Petrovci
Slovačka će pomoći gimnaziji u Petrovcu
 
Uchovávanie tradícií a jazyka, ako aj rozvíjanie kultúry Slovákov v Srbsku ocenil počas víkendových Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci vicepremiér slovenskej vlády Dušan Čaplovič.
 
foto
 
Krajanov informoval o dare slovenského kabinetu v sume 213.000 eur (6,41 milióna Sk) určeného na rekonštrukciu priestorov slovenského gymnázia v Báčskom Petrovci. Táto stredná škola, ktorá vychováva miestnych mladých Slovákov, oslávi v októbri už 90. výročie svojho vzniku. ”Ministerstvo školstva, aj na základe môjho oslovenia pána ministra, vyčlenilo 213.000 eur. Podobná čiastka bude vyčlenená zo strany srbskej vlády. Myslím si, že toto gymnázium, ktoré je skutočne erbovným gymnáziom v tomto prostredí, bude môcť po rekonštrukcii pracovať ešte kvalitnejšie,” povedal vicepremiér.
 
Počas návštevy Vojvodiny sa vicepremiér Čaplovič stretol so srbským ministrom pre ľudské a menšinové práva Svetozárom Čipličom, s ktorým hovoril o postavení slovenskej komunity s Srbsku. ”Vysoko som hodnotil starostlivosť srbskej vlády o našu národnostnú menšinu, jej národnostnú politiku, a vyzdvihol som aj pomoc v oblasti kultúry, vzdelávania a hlavne investičnej výstavby,” uviedol Čaplovič.
 
foto
 
Slovenské národné slávnosti, ktoré sa vo Vojvodine konali už 48. raz, nadobúdajú podľa vicepremiéra čoraz väčšiu profesionálnu úroveň a stúpa aj počet ich účastníkov, vrátane Slovákov zo Slovenska. Ide o najvýznamnejšiu prezentáciu kultúry a umenia slovenskej menšiny v Srbsku. Podpredseda vlády navštívil aj Nový Sad, obec Sremski Karlovci, Kysáč či Hložany. V tejto obci Slováci tvoria vyše 90 percent obyvateľov. Slovenskí krajania vo Vojvodine predstavujú najväčšiu kompaktne žijúcu slovenskú komunitu vo svete. Ich predkovia pochádzajúci zväčša z regiónov stredného a severného Slovenska sa usadili v tejto oblasti pred približne 260 rokmi.
 
hanka www.slovacivosvete.com
 
Slovačka će pomoći gimnaziji
 
Potpredsednik vlade Slovačke Dušan Čaplovič prilikom posete Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu izjavio je da je pravo zadovoljstvo videti Slovake u Vojvodini, jer su uspeli da očuvaju svoj identitet, jezik, institucije i veru a da istovremeno budu uspešno integrisani u društvo. Potpredsednik slovačke vlade je takođe predstavio poseban dar Ministarstva obrazovanja Slovačke republike, 213 000 evra namenjenih gimnaziji "Jan Kollar" u Bačkom Petrovcu. Sličan deo će biti izdvojen od strane Vlade Srbije, rekao je vicepremijer SR Čaplovič i dodao, da će se ta sredstva biti korišćena za rekonstrukciju ove gimnazije, na kojoj se nastava izvodi na slovačkom jeziku a koja ove godine u oktobru slavi 90 godina postojanja.
 
foto
 
Prilikom poste Bačkom Petrovcu podpredsednik Dušan Čaplovič se sastao sa ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozarom Čiplićom sa kojim je razgovarao o položaju slovačke nacionalne zajednice na ovim prostorima: „ Vysoko sam ocenio brigu srpske vlade za našu nacionalnu manjinu, njenu politiku u oblasti nacionalnih manjina a posebno sam podvukao pomoć u oblasti kulture, obrazovanja a naročito investicione izgradnje“ rekao je podpredsednik slovačke vlade po povratku u SR.
 
Foto: fotogaléria Podpredsedu SR

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články