Otvorený list‚ NRSNM a prax

Office:                                                                             Private:
Dr. ing. Vladimir VALENT, Full professor, retired            Vladimír VALENT
Faculty of Technology and Metallurgy                                 Toše Jovanovića 20, 11030 BEOGRAD 8
(Serbia)
POB 3503, Karnegijeva 4, 11120 BEOGRAD (Serbia)          mobile: ++381(0)643502799
phone/fax: ++381(0)11 3370425;++381(0)113370429         e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.;
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
WEB: http://www.tmf.bg.ac.rs; http://www.bcproject.org
 
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Nový Sad
Dr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, Novi Sad
Členovia NRSNM, Srbsko
Predsedníctvo Matice slovenskej v Juhoslávii, Báč. Petrovec
SEAVC, Biskupský úrad a kňazi SEAVC, Nový Sad
Mgr. Marian Dej, dekán Rímskokatolíckej cirkvi, Selenča
Šéfredaktori a novinári slovenských médií v Srbsku
Priatelia,
 
Vec: Otvorený list‚ NRSNM a prax
 
Zložitosť spoločenského života si vyžaduje cieľavedomú prácu a preto si dovolím opätovne poukázať na moje chápanie a správanie sa v súvislosti so životom slovenského ale nielen slovenského etnika v Republike Srbsko. Pozornosť upriamujem na idey a už zachodenú prax jednej z významných a dôležitých spoločenských inštitúcií Slovákov v našej krajine: Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM).
 
V časovom rozpätí máj - august roku 2009 v NRSNM znovu sa začala uplatňovať spoločenský neprípustná prax. V tej praxi som sa nezúčastnil a nebol o nej ani priamo informovaný. Prax sa týka zamestnávania osôb na vedúcich postoch v médiách v slovenskej reči v Srbsku a súvisí s úmyslami zabezpečiť zamestnanie vyvoleným osobám už či v NRSNM alebo v iných inštitúciách Slovákov v Srbsku.
 
Zopakujem moje stanovisko o tých záležitostiach.
 
V úrade NRSNM sa manipuluje s jej členmi čo je podľa môjho chápania neprípustné a odsúdeniahodné. Ide hlavne o to, že obsadenia vedúcich postov v redakciách médií Slovákov v Srbsku sa pripravuje bez verejných súbehov, bez znaleckého a verejnosti predostretého posúdenia tak stavu ako aj potrieb. Natískanie vlastných ideý a kádrov a z toho vyplývajúcej možnej škode, ktorá by sa spôsobila Slovákom v Srbsku, to všetko môže dlhodobo neprajne ovplyvniť život tunajšieho človeka a z môjho stanoviska, žiaľ, prispeje k zdevastovaniu spoločenského ovzdušia v tunajšej slovenskej komu¬nite.
 
Aj o tom som hovoril v sobotu 11. júla 2009 v Báčskom Petrovci na schôdzi Správnej rady Matice slovenskej v Juhoslávii (SR MSJ). Odsúdil som idey, spomenutú prax a tiež predzvestované úmysly, ktoré svojvoľne a podporená svojimi stúpencami vykonáva, zaujato riadi a praktizuje pani Anna Tomanová - Makanová, predsedníčka NRSNM. Vtedy a tam som zdôraznil aj to, že sa takými konaniami znehodnocuje demokratický postoj slovenskej pospolitosti v Srbsku, a vyjadril obavy že by v radoch reprezentantov väčšinových národov a najmä srbského mohla vzniknúť nedôvera voči predstaviteľom slovenského etnika v tomto štáte. Prízvukoval som, a aj teraz opakujem, že idey takého druhu a najmä ich realizácia by mohli mať dlhodobé a neprajné následky na celkový život tunajších Slovákov.
 
Skrze toho som na schôdzi SR MSJ dňa 11. júla 2009 navrhol schváliť uznesenie SR MSJ s odsúdením takých ideí, pokynov, praxe a jej vykonávateľov. Zasadzoval som sa o to, aby uznesenie SR MSJ bolo zaslané na patričné miesta do štátnych orgánov a správy v Srbsku, AP Vojvodine a tiež prostriedkom verejného informovania v slovenskej reči v Srbsku. Vyjmúc mne podanej správy (z priamych prameňov a od vykonávateľov tej záležitosti) o nepovolení do dnes uverejniť v slovenskom týžden¬níku Hlasu ľudu v Novom Sade uznesenie SR MSJ, o čo sa predpokladám osobne zasadzoval pán Sa¬muel Žiak, úradujúci riaditeľ NVU Hlasu ľudu v Novom Sade, do dnes mi je neznámy osud toho uz¬ne¬senia. Chcel by som byť zhovievavý a počkať na prípadnú zmenu takého stavu a praxe, avšak moje nádeje pomaly blednú.
 
Verejne podporujem prejavy a uctievanie inosti. Sústavnú spoluprácu. Uprednostňujem porozumenie medzi ľuďmi a uctievanie mnohorakosti v ľudskom zmýšľaní, pôsobení a rozhodovaní v prospech nárastu blaha človeka. Od roku 2003, ako podpredseda NRSNM, na zasadnutiach NRSNM a počas verejných vystúpení, počas rokovaní (na lokálnom území) s predstaviteľmi Slovákov v Srbsku a počas úradných rokovaní s predsedami niektorých obcí v Srieme (Stará Pazova, Šíd, Surčin) a potom od členov NRSNM som žiadal nepretržitú komunikáciu a vzájomné informovanie sa. Zopakujem, osobite to patrilo a aj dnes patrí vedeniu NRSNM, jej členom, inštitúciám Slovákov v našej krajine, orgánom a predstaviteľom väčšinového národa. Vo vedení a medzi členmi NRSNM žiaľ, ponuky nemali ozvenu.
 
Informovali ma iní a potom na moju žiadosť s NRSNM mi bola potvrdená informácia, že v NRSNM v týchto dňoch sa zintenzívnili intervencie na zamestnanie pána Ladislava Čániho/Bratislava/ Petrovec v NRSNM/Nový Sad a pokusy v iných inštitúciách vojvodinských Slovákov zamestnať aj manželku pána L. Čániho. Nechcem spochybňovať ničie kvality, ale aj v tomto prípade by sa znemožnilo mladým, vzdelaným odborníkom a ostatným absolventom vysokých škôl rovnoprávne sa uchádzať na súbehoch na zamestnanie. To tým skôr, že úmysel nesúbehového zamestnávania zaváňa rodinkárstvom a neprípustným dirigovaným zásahom.
 
Svojvoľnosť v navrhovaní vedúcich osobností na posty v slovenských médiách v Srbsku (TV a rádio redakcie v Novom Sade), pokyny o kádrove zmeny a kádrove riešenie v Poľnohospodárskom múzeu v Kulpíne (múzeum je integrované do pokrajinského múzea APV) a iné netransparentné zásahy a direktívy a odvolávanie sa na vedúcu osobnosť Výkonnej rady AP Vojvodiny, podľa môjho stanoviska, priamo narúšajú zákonné ustanovenia v Srbsku. Týmto sa tiež porúšajú legálne postupy zamestnávania a samostatnosť inštitúcií čo sa hraničí so zneužívaním postavenia a kompetencií verejného činiteľa akým je aj predseda NRSNM. Vychádzajúc z uvedeného považujem za oprávnené a nevyhnutné reagovanie na také zámery. A to nielen moje. Treba prejaviť nesúhlas s rušivými ideami a žiadať odsúdenie takej praxe. To už aj preto, lebo sa neprípustnými činmi búrajú nielen dôvera ale aj mosty, súčinnosť medzi občanmi, narúša až demoluje vybudovaná spolupráca s predstaviteľmi Slovákov, ktorí sú činní na miestach spoločenského rozhodovania v Srbsku.
 
Nádejal som sa, že tu napočítané mrchavé idey a prax a aj zneužívanie postu verejného činiteľa už dávno v našom prostredí patrí spoločenskému a politickému smetisku. Koľko je mne známe, pokusy oživenia ideí patriacich politickému odpadu už zavrhli demokratické prúdy aj v našom štáte. Správanie sa slovenskej pospolitosti v Srbsku, ktoré bolo prejavené počas parlamentných a lokálnych volieb v minulosti dovoľujú mi mať nádej že neprípustné počínanie a jej neduh v radoch našich spoločenských činiteľov tunajší ľud s nadostač síl, s prezieravosťou, múdrosťou, cieľavedome a s odvahou pridusí. Rušivým ideám na štarte treba šliapnuť na chvost a odhodiť ich na smetisko vlastných a spoločných dejín.
 
Konajme a zveľaďujme ľudské hodnoty a blaho človeka. Pomáhajme si a starajme sa o seba, rodinu, spoločenstvo, spoločnosť. Nezabudnime na mravné hodnoty. Žime pokojným životom a v harmónii s ľuďmi a s okolím. Svoj cit a lásku rozdajme blízkym a ďalekým. "Keď sa rozhodneš bude to deň tvojho šťastia" (Japonské príslovie).
 
V Belehrade 14. augusta 2009                     Úprimne
                                                                Dr Ing. Vladimir VALENT, Belehrad, v. r.,
                                                                podpredseda NRSNM v Novom Sade (Srbsko)

Komentárov  

0 #28 gabikaa 2014-04-10 13:24
August 2009
Nahlásiť administrátorovi
+1 #27 Guest 2009-10-12 09:20
toto nie je politizuvania toto je vybijanie frustracii.

je to zeznutvo... od toho sa stvara choroba.... od frustracii,myslim.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #26 toto je nie politizuvaniapetrovcan 2009-10-09 22:13
toto je nie politizuvania, kde bol Ladjko pesnickar ked nas tu bombardovali... sral v blave... s tym jeho beznym cynizmom...
a co teraz narodnostna rada udeluje 20 tisic pomoc chudinke doktorke psychologie
Cernakovej< boze aby ich spiskala v divadelnej krcme s muzom na zurke!!!
Nahlásiť administrátorovi
0 #25 bre! 2009-10-08 16:06
politizuvat chceme viac ako chleba jest ako aj mudruvat takto...anoninmne.
bravo bravo...
Nahlásiť administrátorovi
+4 #24 politicky china znova 2009-09-06 03:21
ocividne , ze zakladanie narodnostnych rad bol politicky chin... ako aj profesionalnych divadiel Rumunov, Rusinov a Slovakov...
A znovu mame take face ako co sme mali ked vladli shirkovci, krivakovci...
Teraz je tu Zloch Tomanka/Makanka, Marcok-po...ko, Sabo zvany R... a tak do kruhu ako nekad... Samo njega nema...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #23 aj Tonkoa znova 2009-09-06 02:47
Pocut ze sa i TONKO TCHELOVSKY VRACIA???!!!!
Ode MATUCH u....
Nahlásiť administrátorovi
+3 #22 sekretara znova 2009-09-06 02:44
tak LADJKO CHNJI je uz tu bude sekretar u Milinke Sklabinskej , len co s jeho manzelkou Selskou, ktoru Milinka nekce a ani jeho manzelka si nezvykla v Bllaaa .. ave pracovat?? J..... ga Lazo?!
Nahlásiť administrátorovi
+5 #21 lenivciRevoltovany 2009-08-25 03:22
Nie ze sa im na Slovensku nepaci ale financne skrahovali. Keby boli zac pracovali by tam, doticny Lado by nedostal vypoved a pani zostala tiez bez roboty. Predstavte si, vazena Makanova nam ich teraz chce predstavit ako kadre bez ktorych by kultura na Dolnej zemi skrschovala. Pani Makanova, vieme ze sa vas to nedotyka, ale urad ktory zastavate vam nezanechl ani vas dedo, ani otec, tak sa nespravajte ako by to bolo vase!!!
Nahlásiť administrátorovi
-1 #20 ... 2009-08-23 16:03
Nevidim,ze je problem ked niekto kto ma dobre skusenosti v nejakom odbore a pride do mensieho prostredia a
ponukne sa nejakej institucii aby sa tie vedomosti vyuzili ...
L.Cani,pacilo sa to niekomu alebo nie, je spravny clovek na spravnom mieste. Teda, v NRSNM. Hvala bohu zamestnali niekoho kto vie a chce robit a nie
len filozofovat... ako napr.pred niekolkymi miesiacami zamestnany koordinatori ...cest vynimkam, a je len jedna osoba zo styroch ci piatich koordinatorov ktora dokazala,ze nieco chce robit...

Neviem len ako panovi Valentovi nevadilo ked pre koordinatorku pre vzdelavanie bola zvolena dir.skoly zo Selence...co v principe tiez nie je OK. Ach,no ze je zo Selence?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #19 sympsympa sa pise s ypsilonom 2009-08-23 10:30
vsetci ste vy sympatjaci, sami symposh
Nahlásiť administrátorovi
+4 #18 Guest 2009-08-23 03:04
nejde tu o ľudí ale o spôsob práce našej predsedníčky a jej tímu nazvanom NRSNM.Ako vlak ktorý uháňa na chybných koľajniciach vrátiť na správnu cestu?Asi zmeniť parnú lokomotívu a uviesť rýchlik aby nás vrátil do 21.storočia
Nahlásiť administrátorovi
+1 #17 ja he he este raz 2009-08-22 16:23
spomenul niekto aj Miska Babiaka? ...e aj on mi je este moc simpa.
Nahlásiť administrátorovi
0 #16 ja he he 2009-08-22 16:22
e osobnosti mudroseri a iny co sa nepodpisete ale po druhych ke... anonimny ... myslim ...fuj.
:-x
L.Caniho nepoznam ale po precitani vasich komentarov mi je moc simpa ...
Nahlásiť administrátorovi
0 #15 ??? 2009-08-22 09:19
:sad:
Nahlásiť administrátorovi
+3 #14 Guest 2009-08-21 14:07
Cirkus je len cirkus bez ohľadu kto sú činitelia.V NRSNM je dávno cirkus a len teraz ste prišli na to?Kde žijete?
Nahlásiť administrátorovi
+3 #13 NECHAPEM TOTO 2009-08-21 12:56
Preco sa tu komentaruje najviac L.Cani? Mne sa zda ze je nas problem v tunajsich slovenskych instituciach a ich hlavnych ludoch.Ved o tom pise aj autor clanku. Naopako, hadam je ni hriech to ze sa volakto chce vratit domov!L.Cani je v tomto pripade ni vinuvaty. Vinu treba hladat tam a v tom, ze mu predsednicka NR slubila dobre zamestnanie ak sa vrati. Preco by sa clovek potom nevratil? A v clanku sa pise aj o tom ze sa v NR pomali nic nerobi verejne ale KAKO MAMA KAZE
Nahlásiť administrátorovi
+4 #12 sabovipetrovcan 2009-08-21 12:04
o boze, chudacik, chce sa vratit domov... Oveka tuzba este si zaspieva tu rodny moj kraj... No, samozrejme .. Predal na Sajnerke byt odisiel byvat na vidiek, ani tam sa mu nepacilo... Pred odchodom mal dobre zamestnanie v TV Novy Sad.. aj tam nebolo spokojny.. aspon tak hovoria ti, co tam robili.
Boze zacnelo sa mu za Matuchom, Prebudilom, hadam i za Salcakom...
Budu spolu vysedavavat po nociach... Rano prichadzat do roboty o druhej...
Bude to ako niekdy. Este keby sa vratili Celovsky Demak, Jano Filip, Dusan Benka...
SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA!!!!!
PS> najhorsie v tomto vsetkom je ze mame viacej krizikov na chrbte, za co pravda nie su na vine ani tito spominani ani TY...
To nie su komplexy, ale bolava nostalgia...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #11 re: sabovi(!?)Guest 2009-08-21 10:51
No "petrovcan", keby si si Canjiho vazil tak by si asi nepisal to co si napisal. Este ak vravis ze ho poznas, tak asi vies ze Ladjo nie je zatazeny na nejaku funkciu. Jednoducho sa chce vratit, lebo ho to taha domov. Tak podla teba by seci mali teraz do neho kopat.
Ale to je typicke pre Petrovec, naveky as tu kydalo na tych, co volaco dokazali. Ak nisi synacik volakyho petrovskyho bohatyho sedliaka, alebo aspon rychtarov syn/dcera, tak sa mozes stat aj nobelovcom, v Petrovci stale budes nula.
Nevyjdrujem sa k Makanke-Tomanke, ale co sa tyka Ladja, strielas "uplne vedla".

Citovanie petrovcan:
Nepovazujem seba za nejakeho patrjotu, ani o V. Ilicovi nemam shajnu lebo ma politika nezaujima. Som z tych co tu uz vysse dvadsat rokov robia takpovediac na roli dedicnej, tak ako co aj Cani .. Uz ci tu, skor, alebo i teraz na Slovensku. nepodcenujem schopnosti a vedomosti Ladislava caniho, ktoreho dokonca aj osobne poznam, ale jeho vystredne potmehudske spravanie, mierny cynizmus, jednoducho jeho charakter.!!!
A podstate mu ani nezazlievam, ze zdupkal na Slovensko. Mohol som to aj ja urobit. No tym, ze som neodisiel, vobec si neliecim komplexy, lebo ich vobec nemam. Som osobnost, ktora je aj tu cinna, este raz tak trochu osuchane- posobiaca na roli dedicnej ... Pocitiac hodne horkosti tuna na dushi, viacej ako Ladjko cani tam. Dokonca i to, ked som v srbskom prostredi bol osobou druhoradou. o to vlastne tu ide.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #10 sabovi(!?)petrovcan 2009-08-21 10:16
Nepovazujem seba za nejakeho patrjotu, ani o V. Ilicovi nemam shajnu lebo ma politika nezaujima. Som z tych co tu uz vysse dvadsat rokov robia takpovediac na roli dedicnej, tak ako co aj Cani .. Uz ci tu, skor, alebo i teraz na Slovensku. nepodcenujem schopnosti a vedomosti Ladislava caniho, ktoreho dokonca aj osobne poznam, ale jeho vystredne potmehudske spravanie, mierny cynizmus, jednoducho jeho charakter.!!!
A podstate mu ani nezazlievam, ze zdupkal na Slovensko. Mohol som to aj ja urobit. No tym, ze som neodisiel, vobec si neliecim komplexy, lebo ich vobec nemam. Som osobnost, ktora je aj tu cinna, este raz tak trochu osuchane- posobiaca na roli dedicnej ... Pocitiac hodne horkosti tuna na dushi, viacej ako Ladjko cani tam. Dokonca i to, ked som v srbskom prostredi bol osobou druhoradou. o to vlastne tu ide.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #9 Guest 2009-08-21 07:03
Čím sa to pán Čáni stál taký zaslúžilý,že priamo zo Slovenska do kresla NRSNM a to ešte aj s manželkou?Máme my aj tu schopných Slovákov a k tomu nezamestnaných.Ak je Vám taký dobrý zoberte si ho.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #8 hmsabo 2009-08-21 04:15
ozaj petrovcan, a ty si čo robiv ked dunelo z vukovaru. ako velky patrijota si sa s veljom ilicom skovavav za pecou? tak netaraj hluposti o tom ze kto bov vtedy v petrovci je "patrijota" a kto odisov na slovensko akoze ni je. ajde bre, takito ******** ako ty mi naveky isli na nervy...
a inak, toto istotne nevies - ladjo canji robiv peknych par rokov na ministerstve kultury a dome zahranicnych slovakov. nevies si ani predstavot, kelko grantov do petrovca vybaviv ci uz pre divadlo, slavnosti, knihny, folklor atd, atd. ked ty spravis to co vom, tak ok, ale dovtedy si chod liecit komplexi volakde inde.
pozz
Nahlásiť administrátorovi
+1 #7 emigrantipetrovcan 2009-08-20 23:44
ano Ladkovi Canimu sa uz hadam na Slovensku nepaci tak sa chce vratit naspat podobne ako i jeho zena, ktora tam nic nerobi...Mishko Babjak je erudovana osoba... lenze aj ten zdupkal vtedy ked tuz Vukovaru hrmelo a my sme sa bali ci nam postar prinesie modru kovertu z vojenskeho uradu.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #6 novinarka 2009-08-20 09:39
Vážený pán/pani "p",
či Kulpínčania takýto portál chcú, :-?: ja to samozrejme nemôžem vedieť a neviem ani to, či voľakto v mene Kulpínčanov môže o tom explicitne hovoriť. Ja však dávam možnosť, a to nielen Kulpínčanom, povedať na sajte to čo povedať chcú. Bez ohľadu na to, či sa to mne páči, lebo aj to je určitá forma demokracie. Ani mne sa možno tento Váš komentár nepáči, ale ho nevytriem. Dobre viem, že každý jeden kto vykonáva verejnú prácu podlieha aj verejnej kritike. Tak aj ja a tento portál a tak aj pán režisér M.Babiak alebo pán L. Čáni, ktorých si ja osobne vážim, ale takú mienku o nich nemusia mať samozrejme všetci. Ja zodpovedám za článok a nie za komentár.Každý jeden serióznejší portál dáva možnosť komentárov. Cenzúra sa robí viac-menej iba v prípade oplzlých slov a nadávok. Napríklad na sajte B92 píše takto: "B92 ne odgovara za sadrzaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije B92." A ak sa Vaša narážka vzťahovala na to, že som zverejnila otvorený list pána V. Valentu alebo S.Boldockého alebo redakcie RNS - zastávam názor, že také reagovania, už či podniku, redakcie alebo skupiny občanov alebo ZASLÚŽILÝCH jednotlivcov, ktorí poznačili dejiny tunajších Slovákov a sú podpísané menom a priezviskom sa zverejniť MUSIA. :!:
Nahlásiť administrátorovi
-5 #5 p 2009-08-20 07:20
Na veľké nešľastie www.kulpin.net sa stáva to čo kulpinčania nechceli. Pani redaktorka prosím Vás o tomto trochu rozmyslite.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 Guest 2009-08-19 17:21
:woohoo: To čo robí A.T. Makanová sa volá uzurpácia moci. Postaviť si všade svojich ľudí a potom vládnuť
Nahlásiť administrátorovi
+3 #3 pesnickarosvietenec 2009-08-19 04:15
;-) Ladjko pesnickar volakedy sa vysmieval z takej hudby aku hra a komponuje, plagiator Zbirku a Petra Nagyho... Ked prisiel pred par rokmi na turneju tak mu v Pivnici koncert nerobililebo sa nepredal ani jeden listok v Selenci 2 v petrovci * a v N.Sade v Studiu M bolo zadarmo tak novosadski Slovaci sli, lebo keby sa platilo tak by nesli...
Necho len tam ostane v tej Blave kde ma apkov byt.. Ak ho nespi...kal...
Jeden velky narcisko.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #2 Sníčky moje...slovenský sedliacky syn 2009-08-18 16:05
L.Čáni nech spieva tam kde aj doteraz spieval.Keď by bol úspešný tam kde bol nevracal by sa domov.(Platí aj pre Žiaka).Vráti sa deliť nám svoju múdrosť získanú na neuspešných potulkách?NRSNM treba zrenovovať od základov.NRSNM nezastáva záujmy Slovákov ale politický stav svojej predsedníčky,ktorá ani sama nevie komu patrí.Zobuďme sa kým je čas aby sme sa vo sne nestratili!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Sokrates 2009-08-18 06:38
Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť sám sebou.(Sokrates) -Vari sme trochu pohli sebou, aby s nami nehýbali druhí
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články