Prezident SR prijal účastníkov Letnej školy žurnalistiky pre krajanov

Prezident SR prijal účastníkov Letnej školy žurnalistiky pre krajanov
 
Prezident SR Ivan Gašparovič 11.08.2009 prijal v Prezidentskom paláci účastníkov Letnej školy žurnalistiky, ktorú už siedmy rok organizuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci s Katedrou žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
 
foto
 
Prezident SR Ivan Gašparovič prijal účastníkov Letnej školy žurnalistiky pre krajanov
 
Ako na stretnutí prezidenta SR informovala predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová, v tomto roku prišli na Slovensko krajania pracujúci v krajanských médiách z Rumunska, Chorvátska, Srbska, Ukrajiny a Švédska. Na stretnutí bol prítomný vedúci Katedry žurnalistiky FF UK Ján Sand.
 
Prezident Ivan Gašparovič ocenil záujem krajanov o slovenčinu a o prácu v slovenských krajanských médiách. Za posledné dva roky vo funkcii hlavy štátu navštívil Ivan Gašparovič krajanské komunity v Maďarsku, Rumunsku, Chorvátsku, Srbsku i v ďalších krajinách. Na základe stretnutí s krajanmi je prezident SR presvedčený, že spolupráca Slovákov v zahraničí a Slovenskej republiky sa od roku 2006 výrazne zlepšila. "Neznamená to však, že by sme pre svojich krajanov nemohli urobiť viac", dodal prezident na stretnutí s účastníkmi Letnej školy žurnalistiky.
 
Prezident vyzdvihol predovšetkým záujem zahraničných Slovákov o kontakt so Slovenskom a ocenil, že si dokážu zachovať svoj jazyk a svoju kultúru. "Vždy keď sa stretnem s krajanmi v zahraničí ma poteší, že vedia pekne po slovensky a pokračujú v tradíciách svojich otcov", zdôraznil prezident. Podľa neho jeho prezidentskí partneri na Slovákoch oceňujú, "že si dokážu zachovať lojálny prístup ku krajine, ktorej sú občanmi a okrem materinského, ovládajú aj štátny jazyk."
 
Vďačnosť za prístup Slovenskej republiky ku krajanskej problematike i k študijným pobytom krajanov v SR vyjadril na stretnutí Andrej Kuric, predseda Zväzu Slovákov v Chorvátsku. Tlmočil tiež požiadavku krajanov na sprístupnenie sledovania programov slovenských televízií v ich vlasti a informoval o prípravách zriadenia Múzea Slovákov v Chorvátsku, ktoré by mali spoločne financovať SR a Chorvátska republika. Podľa predsedníčky Asociácie slovenských novinárov v Srbsku Vladimíry Dorčovej vo Vojvodine je až 27 slovenských novinových redakcií. Na stretnutí ocenila prístup Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a najmä finančnú podporu jednotlivým projektom. Za prijatie v Prezidentskom paláci a možnosť diskutovať o živote krajanov v zahraničí sa hlave štátu poďakoval Vladimír Šimai zo Švédska. Ako uviedol, slovenská komunita vo Švédsku je malá, ale združuje sa vo viacerých spolkoch.
 
Zdroj: www.prezident.sk

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články