30. ILOCKÉ LETO

30. ILOCKÉ LETO
 
foto
 
V nedeľu 30. augusta 2009. v Iloku v Chorvátsku sa usporiadal záverečný program Ilockého leta 2009. Organizátorom podujatia bol Miestny obor Matice slovenskej a Slovenský kultúrno-osvetový spolok Ľudovíta Štúra z Iloku.
 
Vo vyše dvojhodinovom bohatom kultúrno-umeleckom programe, okrem domáceho súboru, vystúpili i hosťujúce chorvátske a rusínske súbory z Chorvátska, Krajan Vojvodina zo Srbska a hostia zo Slovenska.
 
V mene MOMS v Iloku a organizátorov podujatia moderátorky programu osobitne pozdravili vyslankyňu župana Vukovársko-sriemskej župy Renatu Banozić, primátora mesta Ilok Miroslava Janića, veľvyslanca SR v CHR J.E. Romana Supeka, predsedu Mestskej rady Vladu Rotima, predsedu Zväzu Slovákov v CHR Andreja Kurica, predsedu Rady slovenskej národnostnej menšiny vo Vukovársko-sriemskej župe Milana Pucovského, podpredsedu NRSNM v Srbsku Vladimíra Valenta, podpredsedu MSJ Vladimíra Feketeho, delegáta UN veteránov zo SR Dušana Števíka a manželskú dvojicu Dušana a Boženu Sajakovcov, evanjelických a. v. kňazov v Iloku.
 
Záverečnú časť podujatia Ilocké leto 2009 otvoril veľvyslanec SR v Chorvátsku J.E. Roman Supek. V mene NRSNM v Srbsku prítomným sa prihovoril podpredseda pre Báčku Vladimír Valent, ktorý zhodnotil, že si aj takýmto podujatím tamojšia komunita Slovákov zachováva tradíciu, zvyky, kultúru, národné povedomie a slovenskú identitu. Poukázal i na nevyhnutnosť neustálej práce s mládežou, potrebu utužovania slovensko-slovenských vzťahov, spolupatričnosti, porozumenia a pestovania spolupráce aj s inorečovými občanmi. Zasadzoval sa za rozvoj spolupráce dvoch susediacich štátov ako i spolupráce na regionálnej a lokálnej úrovni a tiež za spoluprácu mimovládnych organizácií.
 
Program sledovalo zo 350 osôb.
 
Po ukončení programu nasledovala tanečná veselica s hojnou účasťou tamojšej mládeže.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články