Výzva na konferenciu

logo
 
V Novom Sade, 08. 09. 2009
Číslo: 01 – 206
 
Vážení kolegovia, dovoľujeme si Vás informovať, že Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Výbor pre kultúru Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku v sobotu 14. novembra 2009 v Novom Sade usporiadajú V. muzikologickú konferenciu, ktorá sa bude niesť v znamení 60. výročia Novosadského rozhlasu.
 
Všeobecne je známe, že Novosadský rozhlas od svojho založenia zohral mimoriadne dôležitú rolu v zmysle afirmácie slovenskej hudby, ktorá rovnoprávne, spolu so srbskou, maďarskou, rumunskou a rusínskou produkciou tomuto médiu zaručovala programovú jedinečnosť a kvalitu. Skladatelia, upravovatelia a interpreti boli motivovaní tvoriť a predvádzať nové diela, a o kvalitu ich tvorby sa starali aj profesionáli v technických tímoch.
 
V určitom období aj slovenské festivaly dostávali priazeň tohto média a tak nie len že boli prostredníctvom rádiového prenosu priamo v éteri vysielané, ale boli zaopatrené aj profesionálnymi technickými kapacitami. Rozhlas si tým zaokryl svoje programové záujmy a celomenšinové slovenské festivaly kvalitatívne stúpali.
 
Aké miesto má Rádio Vojvodiny v slovenskom hudobnom živote dnes? Sú niekdajšie blahorodné časy pre slovenskú hudobnú produkciu navždy stratené a jej budúcnosť spočíva v súkromných produkciách? Máme na tieto otázky ako spoločnosť odpovede alebo sa nečinne nechávame unášať vlnou konzumnej spoločnosti?
 
Toto sú otázky, o ktorých na V. muzikologickej konferencii budú hovoriť hudobní odborníci, rozhlasoví pracovníci a kultúrni dejatelia, ktorí aj týmto spôsobom vzdajú hold tým, ktorí v Novosadskom rozhlase nezištne pracovali na rozvoji slovenskej hudby a ktorí aj pri tejto slávnostnej príležitosti, zaktualizujú tému dnešnej slovenskej hudobnej produkcie.
 
Ak Vás naša téma zaujala, radi by sme privítali účastníkov konferencie, ktorí by k navrhnutej téme a k týmto otázkam mohli vecne hovoriť. Účastníci sa s návrhom témy môžu prihlásiť v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov, najneskôr do 30. septembra 2009.
 
Tešíme sa na spoluprácu.
 
S úctou,
 
Milina Sklabinská
riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov

Komentárov  

+1 #1 totoja 2009-09-16 08:49
Uz sa tesim ako nam zacne pekne lichotit nasa Anka internacionale a hadam nam nieco zaspieva novy sekretar NRSM Ljadjko pesnichkar
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články