DNI ADAMA VEREŠA V STAREJ PAZOVE

DNI ADAMA VEREŠA V STAREJ PAZOVE
 
ktoré prebiehajú v dňoch 11. – 13. septembra sú venované prvému biskupovi Slovenskej evanjelickej a.v.cirkvi v Juhoslávii Adamovi Verešovi. V rámci tohto podujatia bola usporiadaná medzinárodná vedecká konferencia a v piatok o živote a diele nášho prvého najvyššieho evanjelického cirkevného hodnostára hovoril Mgr.Ondrej Peťkovský konsenior zo Slovenska a rodák kysáčsky.
 
foto
 
Na vedeckom sympóziu, ktoré zorganizoval miestny cirkevný zbor zo Starej Pazovy vedený duchovným pastierom Mgr. Igorom Feldym (prvý sprava) sa zúčastnil aj Mgr. Miloš Klátik, PhD – generálny biskup ECAV v Slovenskej republike (druhý sprava)
 
foto
 
Generálny biskup ECAV Miloš Klátik sa vo svojej prednáške zameral na dejiny Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi
 
foto
 
Sympózia sa zúčastnili početní hostia a podujatie prebiehalo v nových ale ešte vždy nedokončených farských priestoroch
 
O potrebe organizovania diakonickej služby v cirkvi hovorila Mgr. Zuzana Kolarovská, prvá vyškolená farárka z našich končín, pôvodom zo Silbašu a prvá riaditeľka evanjelickej diakonickej služby v SR, ako aj Ing. Ján Huba, súčasný riaditeľ evanjelickej Diakonie na Slovensku. O tunajších formách sociálnej starostlivosti hovorila Mária Párnická z ekumenickej služby EHO a riaditeľka Strediska pre sociálnu prácu v Kovačici Anna Farkašová.
 
Na záver konferencie sa prítomným prihovorili aj ďalší vysokí hostia zo zahraničia, predstavitelia slovenských evanjelikov z USA, Česka, Maďarska, Chorvátska a Rumunska.
 
Dni Adama Vereša končia zajtra slávnostnými nedeľnými službami Božími, na ktorých bude kázať biskup ECAV Miloš Klátik a biskup SECAV v Srbsku Samuel Vrbovský. Záverom bude odhalená pamätná tabuľa venovaná biskupovi Adamovi Verešovi.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články