Občania Selenče sa svojich práv musia dožadovať petíciou!

Občania Selenče sa svojich práv musia dožadovať petíciou!
 
...a petíciu s podpismy musia odovzdať Rade miestneho spoločenstva v Selenči. Smutné ale skutočné! Určite s tým nik nepočítal, keď volil predstaviteľov do orgánov, ktoré ho budú zastupovať. Žiadosť jedného občana na to nestačí a ani Štatút MS Selenča, v ktorom sa hovorí, že o otázkach, ktoré sa týkajú občanov sa ako jeden zo spôsobov rozhodovania uvádza aj Zhromaždenie občanov. V procese demokratizácie spoločnosti sa niekde vynechali (zabudli) občania. Kde sa stratil hlas občanov (ktorých sa všetci spamätajú v predvolebných aktivitách) treba zistiť. Treba si uvedomiť, že v spoločnosti ľudia nemajú iba povinnosti ale aj svoje práva, ktoré im zaisťuje už sama Ústava a že nikto nemá právo porušiť toto právo svojvoľne.
 
Nachádzame sa na prahu európskych integrácií a v dvadsiatom prvom storočí a občania sa svojich práv musia dožadovať petíciou! Presvedčil nás o tomto Ján Kolár zo Selenče. On si najmä písomne žiadal od Rady MS, aby sa zvolalo Zhromaždenie občanov a aby občania Selenče získali informácie o tom čo a ako sa robí v Miestnom spoločenstve. Odpoveď dostal písomne, že jeho žiadosť na to nestačí ale treba zozbierať najmenej 50 podpisov občanov, aby táto žiadosť bola právoplatná a aby Rada rozhodovala o tom či zvolať alebo nezvolať Zhromaždenie občanov. Pán Kolár nám povedal, že už zozbieral asi 100 podpisov a v týchto dňoch zoznam nespokojných občanov mieni odovzdať predsedovi Rady MS.
 
Občania Selenče sú revoltovaní správaním sa Rady MS ako aj predsedom Obce Báč. Selenčania vôbec nerozhodujú o otázkach, ktoré sa týkajú nielen práce MS ale aj ich domácností. Pri zoskupovaní podpisov pre Zhromaždenie občanov, občania sa vyjadrovali aj za rokovací program, na ktorom by sa rozoberali otázky miestneho vodovodu, ktorý prednedávnom ,, po sile zákona“ prebral verejný podnik Tvrđava z Báču a komasácie, ktorá je v Selenči v plnom prúde. Namiesto aby sa v Rade MS zaoberali otázkou ako pomôcť občanom v čase veľkej hospodárskej krízy, aby spoločne prispeli k rýchlejšiemu zotaveniu nie iba MS Selenča ale aj Obce Báč, ktorá je hospodársky zruinovaná, občanom sa iba zvyšujú prirážky. Finančné prostriedky do miestneho spoločenstva prichádzajú z rôznych strán a z rôznych projektov ale o týchto prostriedkoch občania nevedia ani koľko prišlo ani ako, kde a na čo sa trovili. O tom čo a kde sa bude v dedine stavať rozhoduje Riaditeľstvo pre výstavbu Obce Báč a nie občania Selenče.
 
Sú rôzne otázky o ktorých by si občania Selenče priali, aby sa vypočula aspoň ich mienka. Na občanov sa hlavne koná nátlak prostredníctvom verejných médií, cez ktoré sa Selenčanom vyhráža a dovádzajú sa do pomykova o tom čo a ako sa robí . Referendum ako prostriedok vyjadrovania sa občanov nie je možný ( aj keď je v Štatúte uvedený), lebo to odmietne predseda Obce Báč a ani predstavitelia občanov v orgánoch obce si nemôžu spĺňať svoje funkcie lebo väzbu so základňou - s občanmi, ktorí ich zvolili, nemajú žiadny a nevedia ani čo je vlastne vôľa občanov a samým tým nemôžu zastávať ani ich názory.
 
Ján Kolár dúfa, že sa za podpory spoluobčanov aspoň niečo pohne z miesta a, že kompetentní aspoň poinformujú Selenčanov kto a o čom v ich mene rozhodol a to hlavne okolo miestneho vodovodu , komasácie a trovenia finančných prostriedkov.
 
Občanom Selenče, ktorí svoj podpis dali na petíciu, zostáva nádej, že svoje práva uskutočnia a že Rada miestneho spoločenstva pochopí, že ich tam zvolili občania aby zastávali ich práva a záujmy. V Štatúte sa uvádza, že práca orgánov MS je verejná a podlieha kontrole občanov. Ibaže,... toto asi niekto nevidí, nevie alebo úmyselne nechce vedieť.
 
Juraj Berédi - Ďuky

Komentárov  

0 #2 bogun 2009-11-06 07:26
tak je selencania aj ATM a TB robia na rozbiti slovakov
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 tak jeGuest 2009-10-09 22:24
nedajte sa Selencania a bojujte proti svojim lopovom a lopovom z Bacu
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články