Riaditelia Gymnázia v Petrovci 1919 - 2009

Riaditelia Gymnázia v Petrovci 1919 - 2009
 
Začiatok osláv 90-tych narodenín petrovského gymnázia poznačil svojrázny dokument o tých najzodpovednejších ľuďoch, činnosť ktorých je spätá s touto školou. V slávnostnej sieni bola totiž za prítomnosti veľkého počtu tak domácich, ako i hostí zo zahraničia, predstavená kniha pod názvom Riaditelia Gymnázia v Petrovci 1919 - 2009 autora Samuela Boldockého.
 
foto
 
Po príhovore terajšieho riaditeľa tohto gymnázia Paľa Beličku o knihe najprv hovoril riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík, ktorý sa zmienil aj o ostatných publikáciách zvečňujúcich činnosť a pôsobenie tejto školy. Spisovateľka Viera Benková po svojich úvahách nad novou knihou podčiarkla význam a potrebu jej preloženia do srbčiny, lebo sa, ako povedala, prínos týchto riaditeľov k zveľadeniu a tvárnosti petrovského gymnázia do vedomia širšej verejnosti dostane iba na taký spôsob. Na zážitky s niektorými riaditeľmi si zaspomínali aj bývalá riaditeľka Viera Boldocká a profesori Samuel Boldocký, Mária Gašparovská a Anna Hansmanová, ale čítajúc úryvky z knihy sa k nim vrátili aj gymnazisti, ktorí sa postarali aj o poeticko-hudobné predely večierka. Takto si prítomní pripomenuli aj jubileá Samuela Speváka, Michala Cinkotského a Pavla Mučajiho, ktorý sa v závere večierka vrátil až do tých čias, keď do gymnázia vkročil po prvý raz. Slova sa ujal aj predseda báčskopetrovskej obce Vladimír Turan a organizátori večierka túto príležitosť využili aj na to, aby vnučke zakladateľa petrovského gymnázia Júliusa Kubányho Oľge Fejdiovej udelili uznanie. Darčeku sa potešili aj šiesti najúspešnejší žiaci Gymnázia - presnejšie internátčania zo Starej Pazovy, Báčskej Palanky, Pivnice a Aradáča, ktorým predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Anna Tomanová Makanová udelila štipendiá, čiže prostriedky na pobyt a stravné v žiackom domove. Práce na renovovaní budovy gymnázia tiež budú môcť byť ukončené, lebo Ministerstvo školstva, ako povedala Anna Tomanová Makanová, vyčlenilo naň 10 miliónov dinárov a piatimi miliónmi prispela aj Autonómna pokrajina Vojvodina. Dôvody na oslavy teda sú a pokračovať budú zajtra predpoludním, keď dôraz položia najmä na športové aktivity, na ktorých sa zúčastnia stredoškoláci z Petrovca, Ruského Kerestúra, z Futogu, Báčskej Palanky a Nového Sadu.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
V podvečerných hodinách sa očakáva aj príchod hostí do Slovenského vojvodinského divadla, kde sa o 18-ej hodine začne slávnostný program. Oslávenci naň povolávajú všetkých tých, ktorí si cenia činnosť tejto školy a ktorí sa z jej osláv tešia spolu s nimi.
 
Marína Chorvátová
foto: Jaroslav Grňa

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články