VÍKENDOVÉ PODUJATIA

VÍKENDOVÉ PODUJATIA
 
Slovenské vojvodinské novinárstvo vo víre mediálnych dianí v Srbsku,
 
Piatok a sobota 23. – 24. októbra 2009 so začiatkom o 10.h.
 
V piatok v Novom Sade v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov a v sobotu v Báčskom Petrovci v Gymnáziu Jána Kollára bude prebiehať sympózium pod názvom Slovenské vojvodinské novinárstvo vo víre mediálnych dianí v Srbsku. Organizátormi sú Asociácia slovenských novinárov, Slovenské vydavateľské centrum a NRSN. Viacej o programe sympózia na www.asn.org.rs
 
Jubilantovi k narodeninám
 
Piatok, 23.októbra o 19:00h
 
V Dome MSJ Ľudovíta Mišíka v Báčskom Petrovci usporiadajú literárny večierok venovaný osemdesiatke spisovateľa Pavla Mučajiho. Organizátorom večierku je MSJ.
 
foto
 
Pavel Mučaji prvý z ľava (foto Jaroslav Grňa)
 
 
Koncert zborovej hudby
 
Sobota, 24.októbra o 19:00h
 
Vo veľkej sieni SVD v Báčskom Petrovci Komorný zbor Musica viva usporiada koncert zborovej hudby. Na koncerte vystúpia zbory zo Selenče, Starej Pazovy, Nového Sadu, Neven z Báču, židovský zbor Hašira z Nového Sadu a Musica viva z Petrovca.
 
Posviacky chrámov v Kulpíne
 
V sobotu predpoludním (24. 10. 2009) o 9:00h episkop báčsky pán Irinej Pravoslávny posvätí obnovený srbský pravoslávny kostol v Kulpíne a v nedeľu (25. 10. 2009) o 10:00h v rámci predpoludňajších bohoslužieb biskup SECAV Samuel Vrbovský vykoná posviacku obnoveného exteriéru slovenského chrámu Božieho v Kulpíne.
 
Padina spieva 2009
 
Sobota, 24.októbra o 20:00h
 
V Dome kultúry Michala Babinku v Padine sa usporiada 36. festival slovenských ľudových piesní "Padina spieva 2009". Víťazi, ktorí obsadia prvé a druhé miesto sa zúčastnia na festivale slovenských ľudových piesní "V pivnickom poli" 2010.

Komentárov  

0 #2 Jubilantovi k narodeninámDaniel Piksiades 2009-10-23 18:29
Mily moj priatel Palko Mucaji,tento cas vari cakal na tuto chvilu, ked sa da velmi hlboko mysliet na Tvoj plodny a laskou ziariaci zivot. Za mladi bol si mi vzorom a neskorsie i vzacnym kamaratom. Pamatam sa na povojnove roky, ked sa nasa slovenska mladez zoskupovala na uliciach a namestiach nesuc transparenty s Tvojimi versami. Vtedy som sa so zvlastnym pocitom zapojoval do tychto zivych riek a v duchu opakoval Tvoje slova. Naspamat som vedel velky pocet Tvojich basniciek, ktore ma posmelovali dat sa na podobny cin.
Ku Tvojim 80. nam, skrusene sa modlim a prosim Boha, aby Ta este dlho mal v naruci pre dobro vsetkych nas, ktori ta milujeme. Tvoj Dano Pixiades.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2009-10-22 20:57
Cestitamo Vam osamdesetogodisnjicu ,Pavel!Zelimo Vam mnogo godina u zdravlju i punoj moci stvaralackog duha.
Daniel i Smiljana Pixiades
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články