Pamiatka reformácie – 31. októbra, Všetkých svätých - 1. novembra, Pamiatka zosnulých –

Pamiatka reformácie – 31. októbra,
Všetkých svätých - 1. novembra,
Pamiatka zosnulých – 2. novembra
 
Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku si 31. októbra spolu s protestantskými cirkvami na celom svete pripomenie 31. október 1517, keď Dr. Martin Luther na dvere zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu pribil 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov a neporiadkom vo vtedajšej cirkvi. Lutherovým vystúpením sa začal proces, ktorý nazývame reformácia – od latinského slova reformare = opraviť, znova dať do poriadku to, čo bolo vplyvom času a rôznych iných činiteľov narušené.
 
Sviatok Pamiatky reformácie v našej cirkvi neznamená len spomienku na historické udalosti, ale reformácia je proces, ktorý sa každodenne má odohrávať v živote človeka, cirkvi aj spoločnosti; je potrebné uvedomovať si nesprávne smerovanie, chyby a omyly a usilovať sa vrátiť k tej správnej ceste.
 
http://www.ecav.sk
 
Katolícka cirkev si pripomína slávnosť Všetkých svätých - 1. novembra - Cirkev už po stáročia spája s touto slávnosťou nádej na vzkriesenie. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, je to deň radosti, a nie strachu. Pre iných je smrť realitou, ktorú treba prijať. Po vzkriesení Krista sa nachádzame na ceste do večného mesta, kde nás očakáva blaženosť všetkých tých, ktorí boli Pánom oslávení. To má byť zmyslom slávnosti Všetkých svätých. Prvého novembra sa sviatok Všetkých svätých (už nielen mučeníkov) začal sláviť v 8. storočí, najprv v Írsku, potom v Anglicku. Pápež Gregor IV. (827-844) rozšíril sviatok na celú cirkev. Veriaci si v tento deň pripomínajú aj svätých, ktorí nemajú miesto v kalendári alebo nie sú oficiálne vyhlásení za svätých. Na Slovensku je slávnosť Všetkých svätých dňom pracovného pokoja.
 
www.sita.sk
 
Pamiatka zosnulých je podľa evanjelického kalendára 2. novembra - Evanjelickí veriaci nemajú v kalendári sviatok všetkých svätých, ale 31. októbra slávia sviatok Pamiatky reformácie, keď si pripomínajú deň prvého verejného vystúpenia Martina Luthera; a 2. novembra v deň Pamiatky zosnulých prichádzajú k hrobom svojich príbuzných. Evanjelici sa nemodlia k svätým, ale k Trojjedinému Pánu Bohu – Otcovi, Synovi a Duchu Svätému. Evanjelici sa na cintorínoch nemodlia za svojich mŕtvych, ale skôr si s vďakou spomínajú na to, čo pre nich v živote urobili. Tento deň má viesť aj k myšlienkam na večnosť a pominuteľnosť, na to, že kráčame v ústrety k nebeskému kráľovstvu, kde máme nádej sa stretnúť so svojimi milovanými, ktorí nás na tejto ceste predišli.
 
http://www.ecav.sk

Komentárov  

0 #2 Guest 2009-11-01 14:59
:evil:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Guest 2009-11-01 14:39
hadam neverite takim hlupostam,21storočie je ak ste nevedeli!

666
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články